Dünya İşbilen’den Prens’e pasaport rüşveti

İşbilen’den Prens’e pasaport rüşveti

02.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

FETÖ’den hapiste olan İlhan İşbilen’in İngiltere’de yaşayan eşi Nebahat İşbilen’in, pasaport almak için Prens Andrew’a 750 bin sterlin verdiği ortaya çıktı. İşbilen’in aracı olan bankacı Selman Türk’ün kendisini dolandırdığı iddiasıyla açtığı davayla ifşa olan rüşvet skandalı, İngiliz basınında manşetlere taşındı

İşbilen’den Prens’e pasaport rüşveti

Hakkındaki cinsel istismar suçlamasının ardından tüm askeri unvanları ve kraliyet himayeleri elinden alınan İngiltere Kraliçesi
II. Elizabeth'in ortanca oğlu Prensi Andrew'un (62) adı bu kez de Nebahat Evyap İşbilen'in Londra'da açtığı dolandırıcılık davasında gündeme geldi. FETÖ'den cezaevinde olan eski milletvekili İlhan İşbilen'in eşi olan ve Londra'da yaşayan Nebahat İşbilen'in açtığı davayı İngiliz "The Daily Telegraph" gazetesi manşetine taşıdı. Gazeteye göre, 2019'da Nebahat İşbilen'e İngiliz pasaportu alabilmek için bankacı Selman Türk aracı oldu, Türk de bu amaca ulaşmada destek sağlaması için Prens Andrew'a 750 bin sterlin (14.4 milyon TL) aktardı, bir nevi rüşvet verdi. FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından İngiltere'de yaşamaya başlayan Nebahat İşbilen, bu dönemde 87 milyon dolarlık servetini emanet ettiği Londra merkezli eski bankacı Selman Türk tarafından dolandırıldığını iddia etti.

Haberin Devamı

50 milyonluk zimmet

İşbilen, kendisini dolandırmakla suçladığı Selman Türk tarafından Prens Andrew'a ödeme yapıldığını davası dolayısıyla ifşa etti. Mahkemeye göre, Andrew taksitlerle aldığı 750 bin sterlini iade etti. Prensin Türk'e St. James Sarayı'nda ödül verdikten sonra ilk ödemesini aldığı belirtildi. Türk'le bağlantılı 350 bin sterlinlik bir ödemenin yapıldığı üçüncü şahıs hesabından ayrıca Andrew'un eski eşi Sarah Ferguson'a da 225 bin sterlin gönderildiği iddia edildi. Prensin, Türk aracılığıyla İşbilen'den toplam 1 milyon sterlin aldığı düşünülüyor. İşbilen'in servetinin 50 milyon dolarını Türk'ün zimmetine geçirdiğini iddia ederek İngiltere'de dava açmasıyla prense yapılan ödemeler açığa çıktı. Kraliyet açıklama yapmazken, İşbilen'in avukatı Jonathan Tickner, "İşbilen kendisine yardım etmesi için güvendiği Selman Türk'ün mali suistimallerinin kurbanı oldu. Türk'ün güvenini kötüye kullandığı İşbilen paralarını almak için mahkemeye başvurdu" dedi. Bir sözcü ise Sarah Ferguson'un olayla ilgisi olmadığını savundu. Öte yandan Selman Türk'ün firari FETÖ'cü Adil Öksüz'ün akrabası olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi

Prens Andrew ve eşi Nebahat İşbilen’in de adının karıştığı, İngiltere’yi sarsan dolandırıcılık iddiası, halen FETÖ çatı davasından aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası çerçevesinde Sincan Cezaevi’nde yatan İlhan İşbilen’i yeniden gündeme taşıdı. İlhan İşbilen, 2011 genel seçimlerinde AK Parti’den milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. 17/25 Aralık sürecinin ardından FETÖ ile bağlantılı diğer isimler partiden istifa ederken, İşbilen, bu yönde açıklama yaptı ancak istifa dilekçesini sunmadı. AK Parti yönetimi bunun üzerine İşbilen’i Şubat 2014’te ihraç istemiyle disipline sevk etti. Sevk işleminin kamuoyuna duyurulmasından dakikalar sonra İşbilen de istifa dilekçesini partiye iletti. Aralık 2015’te paralel yapı soruşturması kapsamında gözaltına alınan İşbelen, çıkarıldığı mahkemece “terör örgütü yöneticiliği yapmak” suçundan tutuklandı.

Haberin Devamı

Çatı davası

İşbilen, 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün önce iddianamesi mahkemeye gönderilen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı davasında yargılandı ve Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Haziran 2018’de açıkladığı kararıyla, “Anayasa’yı ihlale teşebbüs” suçundan “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezası aldı. İşbilen ayrıca “suç gelirlerini aklamak” ve “dini inanç ve duyguları istismar suretiyle dolandırıcılık” suçlarından da 17 yıl 4 ay hapis cezasına ve 80 bin TL idari para cezasına mahkum edildi. İşbilen’in cezası, Kasım 2020’de Ankara Bölge Adliye Mahkemesi,
 20. Ceza Dairesi tarafından da onandı. 1 Nisan 1946 Edirne Uzunköprü doğumlu İşbilen, siyasete girmeden önce Akyazılı Eğitim Vakfı, Zaman gazetesi ve Samanyolu Televizyonu’nda görev yaptı. Asya Finans Ortaklığı ve Bankanın Murakıplığı ve Türkter Tersanesi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüttü. 

Charles’ın vakfı da rüşvetle suçlandı

Prensi Andrew’un ağabeyi olan İngiltere Veliaht Prensi Charles’ın (73) vakfının da bir Suudi iş insanından şeref unvanı ve ingiliz vatandaşlığı karşılığında bağış aldığı iddia edilmişti. Prens Charles’ın eski bir yardımcısı olan vakfın başkanı Michael Fawcett olayın ardından görevinden istifa ederken, vakıf hakkında açılan soruşturma halen sürüyor.