Dünya Isınan gölde toplu ölüm!

Isınan gölde toplu ölüm!

02.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Brezilya Amazonu’nda bir haftada 100’den fazla yunus hayatını kaybetti. Toplu ölüm nedeninin yunusların yaşadığı gölün sıcaklığının 39 dereceye ulaşması olduğu bildirildi.

Isınan gölde toplu ölüm

Küresel ısınma hem insanları hem de hayvanları ve bitkileri öldürüyor, diğer bir ifadeyle tüm canlılara zarar veriyor. Bunun en son acı bir örneği Brezilya’da yaşandı. Brezilya’daki Amazon Ormanı’nda 100’den fazla yunus ölü bulundu. Bu durumun, bölgedeki suların rekor seviyede ısınmasıyla bağlantılı olduğu bildirildi. Brezilya Bilim Bakanlığı’nın finanse ettiği bir araştırma tesisi olan Mamiraua Enstitüsü, yunusların yaşadığı Tefe Gölü’nde su sıcaklığının bazı noktalarda 39 dereceye çıktığına dikkat çekti. Yetkililer, bu kadar yüksek sıcaklığa yunusların dayanamayacağını söyledi. Yetkililer, “Uzmanlarımıza göre bu durum kesinlikle Tefe Gölü’ndeki kuraklık dönemi ve bazı noktalarındaki sıcaklığın 39 dereceyi bulmasıyla bağlantılı” dedi.

Haberin Devamı

Kuraklıkta sayı artabilir

* Araştırmacılar ve aktivistlerin, hayatta kalan yunusları suyun daha serin olduğu Tefe Gölü’nü oluşturan nehrin ana kısmına aktararak kurtarmaya çalıştığı, ancak bölgenin uzaklığı nedeniyle operasyonun zor olduğu belirtildi.

*Mamiraua Enstitüsü’nden araştırmacı Andre Coelho, “Nehir yunuslarını diğer yerlere aktarmak o kadar da güvenli değil çünkü hayvanları doğaya salmadan önce toksin veya virüs olup olmadığını doğrulamak önemli” dedi.

*Brezilya’nın Amazonas eyaletindeki 59 belediyede ortalamanın altında su seviyelerinin rapor edildiği, bu durumun nehirde hem ulaşım hem de balıkçılık faaliyetlerini engellediği bildirildi.

*Yetkililerin, önümüzdeki birkaç hafta içinde daha fazla yunus ölümüyle sonuçlanabilecek daha şiddetli kuraklıkların yaşanmasını beklediği ifade edildi.