Dünya İsrail ordusundaki köstebek! Albayın şifreli itirafı sızdırıldı

İsrail ordusundaki köstebek! Albayın şifreli itirafı sızdırıldı

01.12.2023 - 12:17 | Son Güncellenme:

New York Times gazetesi İsrail'in 40 sayfalık "Jericho Duvarı" raporunu inceledi. Söz konusu raporda Hamas'ın saldırı öncesi İsrail ordusundan istihbarat aldığı öne sürüldü. Rapordaki şifreli mesajlar ise dünya basınında infial yarattı.

İsrail ordusundaki köstebek Albayın şifreli itirafı sızdırıldı

İsrail ordusu bugün sabah saatlerinde devam eden ateşkesi bozdu. Gazze'nin güneyine hava saldırısı düzenleyen İsrail, kuzeyine ise topçu atışları yapmaya başladı. Son altı saatte bölgede 29 kişi hayatını kaybetti. Üç gün önce Financial Times'a konuşan ve isminin gizli kalmasını isteyen üst düzey bir askeri istihbarat yetkilisi, Hamas'ın 7 Ekim'deki baskınını öngören ayrıntılı uyarıyı Tel Aviv'in "hayali bir senaryo" olarak nitelendirerek reddettiğini söyledi. İsrail'in Gazze sınırında bulunan ve çoğu kadın asker olan nöbetçiler, İsrail'deki en yüksek rütbeli istihbarat görevlisine ayrıntılı bir rapor gönderdi.

Haberin Devamı

Uyarının içeriği hakkında doğrudan bilgisi olan kişi, raporun güvenli bir iletişim sistemi kullanılarak gönderildiğini ve Hamas'ın çeşitli yerlerdeki sınır karakollarını havaya uçurmak, İsrail topraklarına girmek istediğine dair raporları bizzat gördüğünü bildirdi. Dahası kadın askerlerin gönderdiği video raporda, Mossad'ın her yerde aradığı Hamas'ın komutanları da gözüküyordu.

"JERİCHO DUVARI" SIZDIRILDI

Savaşın 56. gününe girilirken ABD basınından New York Times (NYT) gazetesi saldırıyla ilgili yeni bir analiz yayınladı. Söz konusu analizde İsrailli yetkililerin saldırıyı aslında bir yıl önceden istihbarat aldığı, ancak önemsemediği belirtildi. İsrail yetkililerinin kod adı olarak "Jericho Duvarı" adını verdiği bu rapor tam 40 sayfadan oluşuyordu. NYT tarafından incelenen rapor ile Hamas'ın saldırısı birebir eşleşti. Saldırının başında İsrail'i roket yağmuruna tutan Hamas, sınır hattı boyunca paramotor, motosiklet ve toplu halde İsrail sınırından sızmayı planlıyordu nitekim öyle de oldu.

Haberin Devamı

İsrail ordusundaki köstebek Albayın şifreli itirafı sızdırıldı

"BU BİR SAVAŞ PLANI"

Raporda ayrıca İsrail askeri kuvvetlerinin yeri, büyüklüğü, iletişim merkezleri ve diğer hassas bilgilerle ilgili ayrıntılar da yer alıyor. Bu durum da aslında Hamas'ın bu bilgileri içeriden bir sızıntı olup olmadığı sorularını akıllara getiriyor. NYT tarafından doğrulanan E-Postalarda ise Jericho Planı ile ilgili yine dikkat çeken ifadeler yer aldı. Şifreli mesajlarda bir albay, saldırıdan tam 3 ay önce attığı mesajında Hamas'ın tatbikatlarıyla ilgili şöyle diyor; "Bu bir tatbikat değil, savaş başlatma planı"

New York Times tarafından yayınlanan analizin devamında 2016 yılı işaret edildi. Sekiz yıl önce İsrail Savunma Bakanlığı Hamas'ın olası bir saldırısına karşı bir plan hazırladı. Dönemin Savunma Bakanı Avigdor Lieberman tarafından imzalanan mutabakat, işgal ve rehin almanın "İsrail vatandaşlarının bilincinde ve moralinde ciddi hasara yol açacağını" söylüyordu.

İsrail ordusundaki köstebek Albayın şifreli itirafı sızdırıldı

ÖNCE TUZAK SONRA SALDIRI

NYT söz konusu analizin son kısmında Jericho raporunun devamına değindi. Hamas'ın eşi benzeri görülmemiş bir saldırıya hazırlandığını belirten rapor, Filistinli savaşçıların küçük bir operasyon düzenleyerek İsrail'i kandıracağını daha sonra ise asıl büyük saldırı ile cevap vereceğini belirtiyor. Raporu gören ve New York Times'a konuşan bir İsrailli albay ise Hamas'ın böylesine büyük iki saldırıyı gerçekleştirecek gücünün olmadığını öne sürdü.