Dünya İsrail ve Hamas esir takasında anlaştı mı? Dünyanın merakla beklediği karar

İsrail ve Hamas esir takasında anlaştı mı? Dünyanın merakla beklediği karar

29.01.2024 - 19:26 | Son Güncellenme:

İsrail’in dün Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen toplantıda yeni bir esir takası anlaşması için sunulan taslağı kabul ettiği öne sürülerek, taslağın bugün Hamas tarafına sunulmasının beklendiği iddia edildi. Öte yandan İsrail, Paris’teki toplantıyı “yapıcı” olarak nitelendirmişti

İsrail ve Hamas esir takasında anlaştı mı Dünyanın merakla beklediği karar

Fransa’nın başkenti Paris’te dün İsrail, ABD, Katar ve Mısır arasında yapılan toplantıda İsrail tarafının yeni bir esir takası anlaşması için sunulan taslağı kabul ettiği öne sürüldü. Anlaşmaya dair taslağın bugün Hamas tarafına sunulmasının beklendiği iddia edildi.

Haberin Devamı

Anlaşma, kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere Gazze Şeridi’ndeki tüm İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının aşamalı olarak duraklatılmasını içeriyor. Anlaşma kapsamında ayrıca İsrail, Gazze Şeridi’ne daha fazla yardım girişine izin verecek ve daha fazla Filistinli mahkumu serbest bırakacak.

KATAR'DAN AÇIKLAMA

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, dün Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen toplantıda İsrail-Filistin arasında yeni bir esir takası anlaşması için sunulan taslağın Hamas’a iletileceğini doğruladı.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, Fransa’nın başkenti Paris’te dün İsrail, ABD, Katar ve Mısır arasında yapılan toplantıda İsrail-Filistin arasındaki yeni bir esir takası anlaşması için hazırlanan taslak hakkında açıklamalarda bulundu. Al Thani, ABD'nin başkenti Washington DC'deki Atlantik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, anlaşmaya dair taslağın Hamas’a iletileceğini doğrulayarak, toplantıda "iyi bir ilerleme" kaydedildiğini ve tarafların "bu öneriyi Hamas'a iletmeyi ve onları sürece olumlu ve yapıcı bir şekilde katılacakları bir pozisyona getirmeyi umduklarını" söyledi. Görüşmeler öncesinde Hamas'ın "kalıcı bir ateşkes" için "açık bir talebi" olduğunu aktaran Al Thani, görüşmelerin şu anki aşamasının "gelecekte" kalıcı bir ateşkese yol açabileceğini belirterek, "Herkesi bir araya getirecek makul bir zemin bulmak için her şeyi bir araya getirmeye çalıştık" dedi.

Haberin Devamı

İSRAİL, PARİS’TEKİ TOPLANTIYI “YAPICI” OLARAK NİTELENDİRMİŞTİ

Paris’teki toplantıya Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Bill Burns, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın Başkanı David Barnea ve Mısır Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı Abbas Kamel katılmıştı. İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada toplantı yapıcı olarak nitelendirilerek, "Tarafların bu hafta ek toplantılarda tartışacağı önemli boşluklar hala var" denilmişti.