Dünya İşte böyle çarptı!

İşte böyle çarptı!

17.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD, Rus uçakların İHA’ya müdahalesine dair video görüntülerini paylaştı. Görüntülerde, uçakların yakıt püskürtme ve İHA’ya çarpma anı görülüyor. Rusya çarpma olmadığını savunmuştu.

İşte böyle çarptı

ABD, Rus uçağının müdahalesi sonrası Karadeniz’e düşen insansız hava aracının (İHA) son anlarına dair bir video yayınladı. ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM), Karadeniz’de Rus Hava Kuvvetlerine ait Su-27 savaş uçağının ABD’ye ait insansız hava aracı MQ-9 Reaper’a çarptığı ve üzerine yakıt boşalttığı anların görüntülerini paylaştı.

Haberin Devamı

Havadaki kritik anlarda Rus Su-27’nin MQ-9 Reaper’ı önlemeye çalışırken üzerine yakıt boşalttığı ve çarpıp pervanesine zarar verdiği görüldü. Videonun paylaşıldığı açıklamada, “İki Rus Su-27 uçağı, 14 Mart’ta Karadeniz üzerinde uluslararası hava sahasında faaliyet gösteren ABD Hava Kuvvetleri’ne ait insansız hava aracı MQ-9’a profesyonellikten uzak bir önleme gerçekleştirdi. Rus Su-27 uçakları, MQ-9’un pervanesine çarptı. Bu da ABD kuvvetlerinin MQ-9’u uluslararası sularda düşürmesine neden oldu” ifadeleri kullanıldı. ABD, yaşanan olay sonrası Rusya’yı sert biçimde eleştirmiş ve pervasızca davranmakla suçlamıştı. Rusya kanadı ise çarpma hadisesini yalanlamış, İHA’nın sert manevra sebebiyle düştüğünü açıklamıştı. Rusya ayrıca olayın bir provokasyon olarak görüldüğünü duyurmuştu.

Haberin Devamı

Arama yarışı sürüyor

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD’nin de uçağı aradığını söyledi ancak Rusya’nın kendilerinden önce davranması halinde “yararlı istihbarat elde etme kabiliyetlerinin büyük ölçüde azalacağını” vurguladı. Genelkurmay Başkanı Mark Milley de benzer bir açıklama yaparak, düşürülen İHA’da Rusya’nın işine yarayacak bir şey olmadığından emin olmak için “hafifletici önlemler” alındığını doğruladı.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patruşev ise Moskova’nın İHA’yı bulmaya çalıştığını doğruladı. Patruşev, “Onu çıkarıp çıkaramayacağımızı bilmiyorum ama bunun yapılması gerekiyor” dedi.

Bakanlar görüştü

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun yaşanan olayın ardından bir görüşme gerçekleştirdiği öğrenildi. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, telefon görüşmesinin ABD tarafının girişimiyle yapıldığı vurgulandı. Austin ve Şoygu’nun görüşmesinin ardından iki ülkenin genelkurmay başkanları Mark Milley ve Valery Gerasimov arasında da görüşme gerçekleştirildi.

Büyükelçi Yerhov: Bu olay çok tehlikeli

ANKARA Milliyet- Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, ABD’ye ait bir İHA’nın Rus uçaklarının müdahalesiyle Karadeniz’e düşmesi konusunda “Kırım’a 65 kilometrede bu İHA’nın bulunmasını nasıl değerlendirebiliriz? Üstelik bu İHA silah taşıyabilen bir modeldir. Donanma merkezinden çok yakın bir mesafede böyle bir şey uçuyor. Üzerinde silah var mı yok mu bilmiyoruz. Yoksa bile bu istihbarat çalışması yapıyor, Ukrayna’ya istihbarat gönderiyor. Olay olmuştur, kusura bakmasınlar. Bu olay çok tehlikelidir. Ama bunu provoke eden kimdir? Şu anda NATO’nun amacı nedir? Sovyetler yok, Varşova Paktı yok. Rusya’yı durdurmaya çalışıyorlar. Denesinler görelim” değerlendirmesinde bulundu.