Dünya İsveç yargısı FETÖ'cü Bülent Keneş'in iadesini yargıya taşıdı

İsveç yargısı FETÖ'cü Bülent Keneş'in iadesini yargıya taşıdı

11.11.2022 - 14:39 | Son Güncellenme:

İsveç Yargıtayı, FETÖ soruşturmasının firari şüphelisi Bülent Keneş'in Türkiye'ye iadesinin görüşüleceğini duyurdu. Teröristin iadesinin 2023 yılı başında karara bağlanması bekleniyor.

İsveç yargısı FETÖcü Bülent Keneşin iadesini yargıya taşıdı

FETÖ'cü Bülent Keneş'in Türkiye'ye iadesiyle ilgili gelişmeyi İsveç resmi haber ajansı TT duyurdu. FETÖ firarisi Keneş'in iade kararının, çok kısa bir süre içinde İsveç Yargıtayı tarafından görüşüleceği ve karara bağlanacağı bilgisini verdi. TRT Haber'in haberine göre; kararın 2023 yılının ocak ayında çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

Today's Zaman gazetesi eski genel yayın yönetmeni FETÖ üyesi Keneş, bir süredir İsveç'te yaşıyor. Keneş'in iadesi talebiyle daha önce açılan 4 benzer dava reddedilmişti.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği talebinin ardından, Türkiye her iki ülkeye de terörle arasına mesafe koyma şartı koştu. İmzalanan üçlü muhtıra çerçevesinde teröristlerin iadesi bekleniyor. Talep edilen isimler arasında terör örgütü PKK ve FETÖ mensupları bulunuyor.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmişti.

Kristersson, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, İsveç'in, Türkiye'ye bulunduğu tüm taahhütlere riayet edeceğini vurgulamıştı.

'İSVEÇ, PKK'YI BİR TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK KABUL EDİYOR'

Haberin Devamı

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 2'li görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlemişti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Cumhurbaşkanı Erdoğan'a misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederek sözüne başladı. Kristersson, "Aslına bakarsanız başbakan olarak Avrupa Birliği (AB) dışındaki ilk 2'li temasımı gerçekleştiriyorum. Bunun için çok teşekkür ederim. Ankara'da olmak bir şeref benim için. Türkiye ve İsveç arasındaki ilişkilerin de ne kadar önemli olduğunu vurgulamak isterim. Pek çok farklı alanda bu ilişkilerimiz devam ediyor. Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile. İsveç şunu anlıyor; Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı vermiş olduğu kanlı bir savaş var ve binlerce Türk de bu savaşın kurbanı olmak zorunda kaldı. Bunu anladığımızı belirtiyorum" demişti.

Kristersson, İsveç'in Türkiye'ye terörizmle mücadelede yardım etmesini sağlamak istediklerini belirterek, "İsveç, PKK'yı bir terör örgütü olarak kabul ediyor. AB'de bir terör örgütü olarak kabul ediyor ve ABD'de de bir terör örgütü olarak kabul ediyor. Türkiye 70 sene önce NATO'ya katıldı. Bu ittifaka katılmak gerçekten bizim için hayati derecede önem taşıyan güvenlik meselesi. Çünkü Avrupa'nın bizim yakınımızda olan kısmında da Rusya'nın Ukrayna'yı illegal bir şekilde işgal etmesi sebebiyle bir güvenlik tehdidi söz konusu ancak elbette bir NATO üyesi olmak başka müttefiklerin sorumluluklarını da göz önüne almayı gerektiriyor. Bunun içerisinde elbette Türkiye de bulunuyor. Bu yüzden de İsveç tüm NATO üyeleri için bir güvenlik sağlayıcısı olmak istiyor" diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

'İSVEÇ'İN DAHA HASSAS DAVRANMASINI BEKLİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında yer alan İsveçli gazetecinin "3'lü muhtırada halihazırda İsveç'in gerçekleştirmediği taahhüt acaba nedir? Ve daha önce İsveç'in 30 kişiyi iade edeceğini söylüyordunuz; daha sonra 73 kişiyi sınır dışı etmesi gerektiğini belirttiniz. Acaba tam olarak İsveç'ten talebiniz nedir" sorularına, "Bizim özellikle yapmış olduğumuz görüşmedeki hedef terörle mücadelede İsveç'in bu noktadaki tutumu ve bu rakamların tabi 30 olması 70 olması 100 küsur olması bunlar hepsi ayrı ayrı tartışılabilecek konular. Hatta bu arada 4 tanesi deport edildi. Böyle bir durum da söz konusu. Ama şu anda FETÖ terör örgütünden İsveç'te olan bir tanesi var ki ismini de vereceğim; Bülent Keneş, mesela bu teröristin Türkiye'ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor ve bununla alakalı olarak da biz İsveç'in tabi daha hassas davranmasını istiyoruz. Biz 40 bin vatandaşımızı teröre kurban verdik. NATO'nun en önemli işlevi; birinci derece terörle mücadeledir. Biz 70 yıl oldu NATO'ya gireli. Ve NATO'da her zaman bu işin mücadelesini verdik, veriyoruz" şeklinde yanıt vermişti.