Dünya NATO Genel Sekreteri Stoltenberg CNN Türk'e konuştu: İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya tam üyelik zamanı geldi

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg CNN Türk'e konuştu: İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya tam üyelik zamanı geldi

05.11.2022 - 12:03 | Son Güncellenme:

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, CNN Türk'ten Büşra Arslantaş'a Ukrayna savaşı, tahıl anlaşması ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreçleriyle ilgili konuşan Stoltenberg, "Türkiye'nin imzaladığı 3'lü anlaşmayı taktir ediyorum. İsveç ve Finlandiya'nın bu mutabakatı uyguladığını görüyorsunuz. Terörle mücadele konusunda attıkları adımları güçlendirdiler. Silah kısıtlamalarını kaldırdılar. Üyelik sürecinin sona ermesi gerektiğini ve onaylanması gerektiğini düşünüyorum. Hem Finlandiya hem İsveç ile yakın temas halindeydim. Mutabakatın uygulanması için her şeyi yapmalarını söyledim. İki taraf da bu konuyu ciddiye alıyor." ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

"İsveç, teröristleri iade edecek mi?" sorusuna yanıt veren Stoltenberg, "Oradaki teröristlerin bazıları organize suçlardan sorumlu dolayısıyla ortak bir çıkar var. İsveç Başbakanı Ankara'ya geldiğinde kendisi Türkiye ile gerekli detayları görüşecek. İade süreci Ankara'da görüşülecektir." dedi.

NÜKLEER SAVAŞ RİSKİ VAR MI?

Rusya barışçıl komşusunu işgal ettiğini söyleyen Stoltenberg, "Nükleer savaş riski var mı?" sorusuna da "Başkan Putin çok büyük bir hata yaptı. Barışçıl bir komşuyu işgal etti. Burada eşit bir durum yok. Bir yanda Ukrayna, bir yanda Rusya var. Nükleer konusunda çok sorumsuzca bir şöylem var. Bu çok tehlikeli. Nükleer savaşın kazananı olmaz. Rusya bunu anlamalı." açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

TAHIL KRİZİNİN AŞILMASI: "TÜRKİYE'NİN ROLÜNÜ TAKDİR EDİYORUM"

Tahıl koridorunun çok önemli bir anlaşma olduğunu da belirten NATO Genel Sekreteri, "Cumhurbaşkanı Erdoğan krizde önemli bir rol oynuyor, Tahıl koridoru çok önemli bir anlaşma. Türkiye'nin rolünü takdir ediyorum. Milyonlarca ton tahıl dünya pazarına ihraç edildi, fiyatlar düştü. İhtiyaç sahiplerine gıda ulaştı. Bu çok önemli bu konuda minnettarız. Ancak uzun vadeli tahıl ihracatı için en iyi çözüm Putin'in savaşı bitirmesi. Putin savaşı kendi başlattı, kendi bitirebilir." dedi.

EGE'DEKİ GERİLİM

Ege'de yaşanan gerilimle ilgili de konuşan Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan'ın önemli NATO müttefiki ülkeler olduğunu belirterek, "İki ülke de ortak güvenliğimize katkıda bulunuyor. Bir takım görüş ayrılıkları olduğunu biliyorum. İki ülkeye de çağrım bu farklılıkları çözmeleri yönünde. Burada işbirliği yapmamız gerekiyor." dedi.