Dünya İsveçli milletvekillerinin PKK bayraklı görüntüsü kriz çıkardı!

İsveçli milletvekillerinin PKK bayraklı görüntüsü kriz çıkardı!

28.08.2022 - 17:14 | Son Güncellenme:

İsveç’te koalisyon ortağı Sol Parti’den isimlerin terör örgütü PKK ve YPG bayraklarıyla poz vermesi, ülkede gerilimi üst seviyeye taşıdı. Ülkenin başbakanı Andersson, duruma hemen tepki gösterirken, Dışişleri Bakanı Linde'nin ülkesi İsveç'te bir gazeteye verdiği röportajdaki 'Türkiye' sözleri gündem yarattı.

İsveçli milletvekillerinin PKK bayraklı görüntüsü kriz çıkardı

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasıyla birlikte Finlandiya ile birlikte NATO’ya girmek için çalışmalara hız veren İsveç’in bu süreci Türkiye tarafından engellenmişti. İsveç’in terör örgütlerine destek verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan haftalarca iki ülkenin üyeliğini veto etmişti.

Haberin Devamı

SOL PARTİLİ VEKİLLERDEN SKANDAL FOTOĞRAF

Türkiye'nin, terör örgütü PKK/YPG'ye verdiği destek nedeniyle NATO'ya dahil olmasına karşı çıktığı İsveç ve Finlandiya için terör örgütü PKK/YPG'ye destek vermeyeceği taahhüt edilerek mutabakat imzalanmıştı. Ancak ülkenin koalisyon ortağı Sol Parti'den bazı isimlerin sözde PKK bayrağıyla poz vermesi, İsveç'e göre müzakereleri zora soktu.

"AŞIRI DERECEDE UYGUNSUZ"

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Sol Parti milletvekilleri Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow ve Lorena Delgado Varas'ın terör örgütü bayraklarıyla poz vermesini kınadı. İsveç'in resmi haber ajansı TT’ye konuşan Andersson, "PKK sadece İsveç’te değil AB ülkelerinde de terör örgütleri listesinde. Bu bayrakla poz vermek aşırı derecede uygunsuz" dedi. Andersson, İsveç devlet televizyonu SVT'ye yaptığı açıklamada ise, 11 Eylül'de yapılacak genel seçimden sonra terör örgütü PKK'nın sözde bayraklarını sallayan Sol Parti ile ortaklık yapmayı düşünmediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ann Linde de PKK bayraklarıyla poz veren Sol Parti milletvekillerine tepki gösterdi. Linde, Twitter hesabından Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johansson'u da etkileyerek şu ifadeleri kullandı:

İsveçli milletvekillerinin PKK bayraklı görüntüsü kriz çıkardı

Bu kesinlikle kabul edilemez, PKK, 1984 yılında Olof Palme hükümeti tarafından terörist örgüt ilan edilen ve birçok masumun canına kıyarak vicdanları yaralayan bir örgüttür. Sol parti PKK eylemini derhal bırakmalıdır.

"MÜZAKERELER ZORA GİRDİ"

Aftonbladet gazetesine konuşan Ann Linde, İsveç'in NATO üyeliğini fiilen durdurabilecek tek ülke'nin Türkiye olduğunu vurguladı. Linde, "Türkiye ile yapılan NATO müzakereleri, Sol Parti milletvekillerinin terör örgütü PKK'nın bayrağını sallamalarından sonra daha da zorlaştı. Türk medyası sürekli buna benzer olayları gündeme getiriyor. İsveç kanunlarına göre bunların ifade özgürlüğü olduğunu dile getiriyoruz. Fakat bunun hükümet için çok uygunsuz bir durum olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Aftonbladet gazetsine röportaj veren Linde, PKK bayrağı sallamanın DEAŞ bayrağı asmaktan farksız olduğunu söyledi ve terörle mücadelede daha yakın işbirliği ile ilgili olan anlaşmayı uygulamak için çalıştıklarını vurguladı.

Gotland Adası'nda askeri birliği gezen Dışişleri Bakanı Linde, Türk, İsveçli ve Finlandiyalı yetkililer 26 Ağustos'ta Finlandiya'nın başkenti Helsinki’de bir araya geldiğini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

İsveçli milletvekillerinin PKK bayraklı görüntüsü kriz çıkardı

Haberin Devamı

Toplantı ilk önce İsveç'te yapılacaktı, bazı pratik nedenlerden dolayı Finlandiya'ya taşındı. Bu toplantıda terörle mücadelede daha yakın iş birliği ile ilgili olan bu anlaşmayı uygulamak için yapılan çalışmalar gözden geçirildi.

"TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK ENDİŞELERİNİ ANLAMALIYIZ"

İki İskandinav ülkesinin NATO üyeliği için imzalanan üçlü protokolün uygulanması sürecinin değerlendirildiği görüşme, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de yapıld ve olumlu geçti. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, "NATO Madrid Zirvesi'nden sonraki ilk toplantıydı ben katılmadım ama müzakerenin olumlu geçtiği bilgisini aldım" diye konuştu.

İsveç Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yayınlayarak, "Toplantı, anlaşmanın takibine yönelik formları ve üç ülkenin uygulamayı taahhüt ettiği önlemleri tartışmak için bir fırsattı" ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İsveç ve Finlandiya'nın, Türkiye ile iki ülkenin üyeliği için izlenecek yol konusunda üçlü bir muhtıra üzerinde uzlaştığını hatırlattı ve "Konu terörizm olduğunda Türkiye'nin güvenlik endişelerini de anlamalıyız" diye konuştu.

İsveçli milletvekillerinin PKK bayraklı görüntüsü kriz çıkardı

Haberin Devamı

Stoltenberg’in de girişimleriyle Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında yürütülen görüşmeler sonuç vermiş ve taraflar NATO’nun Madrid Zirvesi öncesinde 29 Haziran’da üçlü protokole imza atmıştı. Üç ülke tarafından imzalanan 10 maddelik protokolün önemli maddelerinden biri protokolün uygulanmasını sağlamak için Türkiye, İsveç ve Finlandiya dışişleri, içişleri, adalet bakanlıkları ile istihbarat ve güvenlik kurumlarının katılımıyla Daimi Ortak Mekanizma oluşturulmasıydı. Helsinki’de yapılan toplantı, Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısı oldu.