16.01.2023 - 16:07 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Türkiye ve İsveç arasında şimşeklerin çakmasına yol açan diplomatik krizde, bugün Stockholm'den skandal bir adım daha geldi. İsveç'in başkentindeki YPG'li teröristler, 11 Ocak Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketini tarihi belediye binası önünde astı. Rezaleti bir Twitter mesajıyla paylaşan terör yandaşları, NATO üyeliğine başvuruda bulunan İsveç'i köşeye sıkıştırdı.
Türkiye'yi ayağa kaldıran skandala Ankara'dan tepki üstüne tepki yağdı, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson olayı ülkesinin NATO üyeliğine karşı bir 'sabotaj' olarak tanımladı. Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise, 'tiksindirici' ifadesini kullandı.
Ankara, Haziran 2022'deki tarihi NATO zirvesinden bu yana İsveç ve Finlandiya'nın PKK ve FETÖ teröristlerini iade etmesini istiyor. İki İskandinav ülkesi, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasıyla tarafsızlıklarına son verip NATO'ya üyelik için harekete geçti. Hem Stockholm hem Helsinki şimdiye kadar Ankara'nın taleplerini karşılamış değil.
Maket skandalı halihazırda gergin olan atmosfere tuz biber ekti, Türkiye olaya karışanların yakalanıp yargılanmasını istedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazar günü yaptığı açıklamada "İsveç'te bu duruma karşı eğer bir el koymazlarsa, İsveç ile münasebetlerimizi çok daha gerebilir" dedi. İsveç Başbakanı Kristersson ise bugün yaptığı açıklamada, ' Türkiye ile görüşmelerimiz olumlu. NATO üyeliği konusundaki diyaloğumuz devam ediyor' dedi. Açıklamalarının devamında Kristersson, geçtiğimiz aylarda Madrid'de gerçekleştirilen 3'lü muhtıra ile ilgili Türkiye'nin taahhütlerini yerine getirdiklerini aktardı.
İsveç medyası ise, geçen hafta skandalın arkasındaki teröristle yaptığı röportajı yayımladı. Maketin gri bir minibüsün arka koltuğunda taşındığını belirten Aftonbladet gazetesi, Andreas isimli provokatörün soyadını ve fotoğrafını yayınlamadı.
Haberde Andreas'ın sıradan bir İsveçli gibi anlatıldığı satırları, aslında terör örgütü YPG mensubu olduğunu belirten bölüm izledi. Utanç verici maketi Facebook'ta gördükten sonra Norsborg'dan birkaç yüz krona satın aldığını anlatan terörist, ardından takım elbise ve gömlek aldığını, maskeyi ise internetten sipariş verdiğini söyledi.
Andreas isimli terörist, ayrıca iki yüzyıldır tarafsız olan İsveç halkına NATO üyeliği için herhangi bir söz hakkı tanınmadığını savundu. Aftonbladet, terörist Andreas'ın uluslararası haber ajanslarına da röportaj vereceğini yazdı.
İsveç savcılığı ise, bugün Türkiye ile diplomatik krize neden olay için soruşturmaya yer olmadığını belirten bir açıklama yaptı. Aftonbladet gazetesine konuşan savcı Lucas Eriksson, maketin asılmasının herhangi bir hukuk kuralını ihlal etmediğine ve cezalandırılamayacağına karar verdiğini söyledi. Hakaret davası olarak ele aldığı olaya dair herhangi bir önsoruşturmaya girişmeyeceğini belirten savcı Eriksson'un sözlerini Aftonbladet 'Erdoğan maketi için ön soruşturma yok' başlığıyla okurlarına aktardı.
Aftonbladet'teki haberde ayrıca Eriksson'un "Bir yeniden inceleme talep edilebilir ve bir başsavcı inceleyebilir" dediği belirtildi.
Türkiye'nin olaya tepkisini İsveç'in Ankara Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak gösterdiğini hatırlatan gazete, aynı zamanda Ankara'da yürütülen bir soruşturma olduğunu yazdı.
İsveç'te yuvalanan YPG'li teröristler, geçen yıl aynı belediye binasına terör örgütü PKK'nın paçavrası yansıtmıştı. Aftonbladet, Ankara'dan geçen yılki skandala yükselen tepkilerin halihazırdaki fırtınayla mukayese edildiğinde küçük bir rüzgar olduğu yorumunu yaptı.
'F-16 ANLAŞMASI BİZE YARDIM EDEBİLİR!'
Bir diğer İsveç gazetesi Dagens Nyheter ise 'Savaş uçağı anlaşması İsveç'in NATO'ya katılmasına yardım edebilir' başlığıyla bir habere yer verdi. Türkiye uzmanı Paul Levin'in görüşlerine yer verilen haberde, Washington'ın Ankara'ya F-16 satışı için düğmeye basmasının İskandinav ülkeleri İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girişinin önünü açabileceği kaydedildi. Paul Levin, NATO'ya katılım için ABD'nin yardımına ihtiyaç duyduklarını da sözlerine ekledi.