Dünya İsveç’ten uzlaşıyı zora sokan karar

İsveç’ten uzlaşıyı zora sokan karar

20.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ülkedeki Yüksek Mahkeme, Türkiye’nin özellikle iadesini talep ettiği terör örgütü FETÖ üyesi Bülent Keneş’in iade edilemeyeceğini karara bağladı. Bu da NATO üyeliği konusunda Türkiye ile İsveç’in arasındaki uzlaşıyı zora sokabilecek bir gelişme olarak görülüyor.

İsveç’ten uzlaşıyı zora sokan karar

İrfan Kurtulmuş - İsveç Yüksek Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isim vererek gönderilmesini talep ettiği FETÖ üyesi Bülent Keneş’in iadesini durdurdu. Keneş’in iadesi, Türkiye’nin, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması için açıkladığı şartlar arasındaydı.

Haberin Devamı

Mahkemenin dün açıkladığı kararda, iadenin önünde birkaç engel olduğu kaydedilirken, FETÖ’cü Keneş’in siyasi konumu nedeniyle “zulüm görme” riski olduğu iddia edildi, iadenin gerçekleştirilemeyeceği bildirildi. Fransız haber ajansı AFP de, mahkemenin, Keneş’in iadesini “çeşitli handikaplar” nedeniyle durdurma kararı aldığını, bu noktada “Keneş’e yönelik suçlamaların siyasi olmasını” ve “Keneş’in İsveç’te mülteci statüsüne sahip olmasını” karara gerekçe gösterdiğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Kasım’da İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile düzenlediği ortak basın toplantısında, FETÖ üyesi terörist Keneş’in iadesinin “kendileri için büyük önem arz ettiğini” söylemişti.

İade şart koşulmuştu

Haberin Devamı

Ankara, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamak için iki ülkeden, barındırdıkları terör örgütü üyelerinin Türkiye’ye iadesini istiyor.

İsveç Başsavcısı, Today’s Zaman gazetesi eski yayın yönetmeni FETÖ’cü Keneş’in iadesine daha önce Suçluların İadesi Yasası’na atıfta bulunarak karşı çıkmıştı. Dünkü kararın, Yüksek Mahkeme’nin, savcının çizgisini takip ettiği anlamına geldiği belirtildi.

Yüksek Mahkeme’nin, Keneş’in FETÖ üyeliği ile ilgili olarak “işlediği iddia edilen fiiller İsveç’te suç sayılmadığından, iadenin önünde halihazırda engeller var” görüşünde olduğu ifade edildi. Bu kararın, Türkiye ile İsveç arasında düğümlenen müzakereleri daha da zora sokması bekleniyor. Zira bu kararla, mahkemenin iadeler konusunda hükümetle ayrı düşünceleri savunduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Bununla birlikte, bu kararın ardından hafta içinde İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile Savunma Bakanı Antti Kaikkonen’in yeniden Ankara’yı ziyaret edeceği yönünde haberler vardı. Ancak kararın ardından Ankara’da, Kaikkonen’in ziyaretinin gerçekleşmeyeceği konuşuluyor.

Yazarlar