Dünya İsviçre'deki Kıbrıs görüşmeleri sonuçsuz kaldı

İsviçre'deki Kıbrıs görüşmeleri sonuçsuz kaldı

06.07.2017 - 23:32 | Son Güncellenme:

İsviçre'nin Crans-Montana kasabasında günlerdir devam eden Kıbrıs görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. 5 saat süren toplantının ardından açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Tüm çabalara rağmen bir sonuca varılamadı. Dürüstlükle bağdaşmayan adımlar gördük" dedi.

İsviçredeki Kıbrıs görüşmeleri sonuçsuz kaldı

Cenevre'nin Crans Montana kasabasında 10 gün süren Kıbrıs konferansı başarısızlıkla sonuçlandı. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin, "Bir çözümde sıfır asker sıfır garanti olmalı" yaklaşımı nedeniyle konferans tıkandı. Yunanistan ve Rum Kesimi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de tüm çabasına rağmen sürecin ilerlemesine yönelik adım atmadı.

Haberin Devamı

Bunun üzerine açıklama yapan Guterres, "konferansın sonuçsuç kapandığını" söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, "Türkiye'nin yapıcı katkısına rağmen bir sonuç elde edilemediğini" belirtti. Liderler ve garantör ülke temsilcileriyle yaklaşık 6 saat yemekte bir araya gelen Guterres, süreci kurtarmak için diplomasi yaptı. Rum lider bir ara baskıdan bunalarak masayı terk etmek istedi. Tüm bunlar yaşandığı yemek masasında bir ilerleme sağlanamadı.

Basına açıklama yapan Guterres, "Kıbrıs Konferansı herhangi bir sonuca varılmadan sona ermiştir. İki toplumun liderlerlerine teşekkürlerimi ve takdirlerimi, kuzeyde ve güneydeki tüm Kıbrıslılar için en iyi dileklerimi sunarım. Aynı zamanda garantör ülkelere ve AB’ye derin minnetlerini sunarım. İki tarafın pozisyonları yakınlaştırmak için her türlü çabayı gösteren Barth Eide başkanlığındaki BM ekibine de takdirlerimi sunarım. Ne yazık ki bir çözüm mümkün olamamıştır ve konferans bu uzun süreç soruna bir çözüme getiremeden kapanmıştır" dedi.

Haberin Devamı

DEĞERLENDİRME YAPILACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulma çabalarının başarısız olduğunu belirterek, “Maalesef bütün çabalara rağmen çözüme ulaşılamadı” dedi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in verdiği çalışma yemeğinin tamamlanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, TC ve KKTC heyetleri olarak her türlü yapıcı yaklaşımı göstermelerine rağmen karşılık bulamadıklarını belirterek, gerek TC içinde gerekse KKTC ile değerlendirme yaparak bundan sonra atılacak adımları kararlaştıracaklarını söyledi. Rum-Yunan tarafının sıfır asker, sıfır garanti yaklaşımının kabul edilemeyeceğini ifade eden Çavuşoğlu, Genel Sekreter’in konferansı sonlandırdığını kaydetti.

B PLANI YOLDA MI?

Çavuşoğlu, "Bu sonuç BM iyi niyet misyonu parametreleri içerisinde bir çözümün imkansızlığını otaya koymuştur. Artık bunda ısrar etmenin anlamı yoktur" dedi. Çavuşoğlu'nun bu açıklaması, KKTC ve Türkiye'nin Kıbrıs sorunun çözümü için bir B planına mı geçeceği yorumlarına neden oldu.

Haberin Devamı