Dünya Joe Biden’ın başı Hunter ile dertte!

Joe Biden’ın başı Hunter ile dertte!

16.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden’ın başı, oğlu Hunter nedeniyle dertte. Hunter Biden hakkında 3 suçlama nedeniyle mahkemeye iddianame sunulurken, bu, görev başındaki bir başkanın çocuğunun yargılanması yolunu açacak

Joe Biden’ın başı Hunter ile dertte

İkinci kez seçilmek için kampanya yapmaya hazırlanan ABD Başkanı Joe Biden’ın başı, şu sıralar otomotiv grevlerinin yanı sıra oğlu Hunter Biden nedeniyle dertte. Nitekim Hunter Biden, bir silah satıcısını kendisine ateşli silah satması için kandırmakla suçlandı.

Haberin Devamı

Mahkemeye sunulan ve ABD’de ilk kez görevdeki bir başkanın çocuğuna yargılama yolu açabilecek iddianame, Hunter Biden’ı, Ekim 2018’de Colt Cobra markalı tabanca satın aldığı sırada yasa dışı uyuşturucu kullandığına dair yalan söylemekle suçluyor. Yasalara göre yasa dışı uyuşturucu kullananlar silah sahibi olamıyor. İddianamede Hunter Biden’a 3 suçlama yöneltilirken, bunların, uzun süredir devam eden soruşturmanın ana gündemi olan ABD vergi yasalarının ihlali ile ilgili olmadığı belirtiliyor. 53 yaşındaki Biden’ın vergiyle ilgili iki suçlamayı kabul etmesi karşılığında silah suçlamasıyla ilgili soruşturmanın düşürülmesini içeren anlaşma, Temmuz ayındaki duruşmada çökmüştü.

Kampanya öncesi

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler de, Başkan Kevin McCarthy öncülüğünde, birkaç gün önce Hunter Biden’ın yurt dışındaki iş anlaşmalarıyla ilgili olarak Joe Biden hakkında azil soruşturması başlatmıştı. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Kevin McCarthy, “Temsilciler Meclisi komitelerimizi, Başkan Joe Biden hakkında azil soruşturması açmaya yönlendiriyorum. Kanıtların bizi nereye götürdüğüne bakacağız” demişti. Cumhuriyetçiler, Biden’ı 2009-2017 yılları arasında başkan yardımcısı olarak görev yaptığı sırada oğlu Hunter Biden’ın yabancı iş girişimlerinden kazanç sağlamakla suçlamış, ancak gerekli kanıtları sunmamıştı. Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler’in başkanlığını yaptığı çeşitli komisyonlar, aylardır Hunter Biden’ın yabancı ülkelerdeki iş bağlantıları hakkında soruşturmalar yürütüyor.

Haberin Devamı

Başkan Joe Biden’ın muhtemel rakibi eski başkan Donald Trump hakkındaki adli davaları sürerken, Hunter Biden hakkındaki iddianame, mahkeme duruşmalarının 2024 seçimlerinde önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor. Nitekim Hunter Biden’ın avukatı Abbe Lowell, savcıların 5 hafta önce haklı olmadıklarını düşündükleri suçlamaları yeniden gündeme getirdiklerini belirterek, “Bu konudaki kanıtlar son 6 haftada değişmedi ancak Cumhuriyetçiler’in bu sürece uygunsuz ve partizan müdahalesi oldu” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Trump, 2020 seçim kampanyası döneminde Pekin’den, Hunter Biden’ın Çin’de sermaye elde etmek için kurulan bir fona katılımını soruşturmasını istemişti. Hunter Biden’ı, nüfuzunu kullanarak yatırımları için Çin’den finansman sağlamakla suçlayan Trump, bu iddialarını destekleyen bir kanıt sunmamış, Biden da suçlamaları reddetmişti.

Öte yandan Detroit’in 3 büyük otomotiv üreticisi olan Ford, General Motors ve Stellantis’e bağlı Chrysler fabrikalarındaki 12 bin işçinin aynı anda başlattığı grevin uzamasının da, Biden’ın kampanyasını baltalayacağı belirtiliyor.

Joe Biden’ın başı Hunter ile dertte

Anılarında itiraf etmişti

Hunter Biden, uzun yıllardır Trump ve Cumhuriyetçi Partili müttefikleri tarafından Ukrayna ve Çin’deki iş ilişkileriyle bağlantılı olarak yasaları çiğnemekle suçlanıyordu. Lobicilik, avukatlık, yatırım bankacılığı ve sanatçılık yapan Hunter Biden, 2021’de yayınlanan anılarında kokain bağımlılığı ve alkolizmle mücadelesini anlatmıştı. 2014’te ABD Yedek Donanma Kuvvetleri’nden terhis edilen Hunter’ın, o dönemde kokain testi pozitif çıktığı için bu görevden uzaklaştırıldığı öne sürülmüştü. Hunter Biden, 2020 yılı Aralık ayında Başsavcı David Weiss’in makamının vergi beyannamelerini soruşturduğunu açıklamış, ancak yasaları çiğnemediğini kaydetmişti.