Dünya Kadının adını Ay’a çıkaracak

Kadının adını Ay’a çıkaracak

09.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

NASA’nın Ay misyonunda görev alacak ilk kadın astronot Christina Koch’un kariyeri büyüleyici... 44 yaşındaki Koch’un başarısının sırrı ise hayatı boyunca tutkularının peşinden koşması.

Kadının adını Ay’a çıkaracak

Pelin Aykın - Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 50 yılı aşkın bir süreden sonra Ay’a yapılacak ilk insanlı yolculuk olan “Artemis II” için görevlendirilen mürettebatı pazartesi günü tanıtırken, ekipte yer alacağı açıklanan Christina Koch ise Ay’ın çevresini dolaşacak ilk kadın olmaya hazırlanıyor. ABD’nin Michigan eyaletinde doğan 44 yaşındaki Koch, 2013 yılında astronot olmak üzere seçilmesinden bu yana halihazırda pek çok rekoru elinde bulunduruyor. Koch, 2019’da gittiği Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 328 gün geçirerek “uzayda en uzun süre kalan kadın” oldu. Ayrıca 2019’da tamamı kadınlardan oluşan ilk uzay yürüyüşüne katıldı. Koch, “Astronot olmak istemediğim bir zamanı gerçekten hatırlamıyorum. Tutkularımın beni insanlı uzay uçuşuna en çok katkıda bulunabilecek birine dönüştürmesi sayesinde astronot olabildiğimi öğrendim” diyerek her zaman tutkularını takip ettiğini ifade etti. 

Haberin Devamı

İlhamı, gökyüzü 

NASA’nın Mars’a insan gönderme hedefinin parçası olan “Artemis II” görevinde yer alan kadın olarak tarihe geçen Koch, aslında astronot olmak için bir “yapılacaklar listesine” sahip olmadığını, bunun yerine kaya tırmanışı, yelkencilik ve hatta 40’lı yaşlarında sörf yapmayı öğrenmek gibi tutkularının peşinden koştuğunu söyledi. Küçüklüğünden beri sınırlarda keşif yapmayı seven biri olduğunu belirten Koch, eskiden geceleri gökyüzünden ilham aldığını belirtti. Astronot, “Kendimi küçük hissettiren şeyleri, evrenin büyüklüğünü, evrendeki yerimi ve keşfedilecek her şeyi düşünmeme neden olan şeyleri sevdim” diyerek uzaya olan merakını dile getirdi.

Kadının adını Ay’a çıkaracak

Mars hayalinin başlangıcı Artemis

Aralarında Christina Koch’un da yer aldığı 3 ABD’li ve bir Kanadalı astronot, “Artemis II” misyonu kapsamında gelecek yıl Ay’ın etrafında gezerek, tarihi Apollo misyonlarının 1972’de sona ermesinden bu yana Ay’ı ziyaret eden ilk astronotlar olacak. Uçuşun Kasım 2024’te gerçekleşmesi planlanırken, 10 gün sürecek görev sırasında astronotlar Ay’ın çevresini dolaşacak ancak yüzeye inmeyecek. Görev sırasında NASA’nın güçlü Uzay Fırlatma Sistemi roketinin yanı sıra Orion uzay aracındaki yaşam destek sistemleri de test edilecek. NASA, Artemis’i uzun vadede Ay’da kalıcı yapılar için temel atmak, yerleşmek ve en sonunda Mars’a insan göndermek için bir adım olarak görüyor. Artemis II başarılı olursa, insanları Mars’a götürmeden önceki testlerin bir parçası olarak 2025’te insanları Ay’a indirmek için başka bir uçuş gerçekleştirilecek. Öte yandan, NASA şu ana kadar uzaya 355 kişi gönderdi ve bunların 55’i, yani yüzde 15’i kadındı. Ayrıca NASA, tamamı erkek olan 24 kişiyi Ay’ın yörüngesine ve 12 kişiyi de Ay yüzeyinde yürümesi için gönderdi.

Haberin Devamı

Kadının adını Ay’a çıkaracak

‘Ben çalışırken eşim ev işi yaptı’

Christina Koch kendisi uzayı keşfederken, eşi Robert’ın ise ev işleriyle ve köpekleri LBD ile ilgilendiğini söyledi. Öte yandan, North Carolina Eyalet Üniversitesi’nde “elektrik mühendisliği” alanında lisans ve yüksek lisans eğitimi alan Koch, astronot olma yolunda uzun bir kariyer macerasına sahip. Maryland’deki NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde elektrik mühendisi olan Koch, daha sonra ABD Antarktika Programı için araştırma görevlisi olarak bir yıl Kuzey Kutbu’nda yaşadı. 2013 yılında NASA’nın 21. astronot sınıfının bir parçası olarak seçilen 8 kişiden biri olan Koch, 2 yıllık eğitimin ardından tam teşekküllü bir astronot oldu. Koch, ilk uzay uçuşunu 2019 yılında uçak mühendisi olarak çalışmak üzere Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderildiğinde gerçekleştirdi.