Dünya Kahramanmaraş depremi: Suriye'de can kaybı 3 bini aştı, ilk insani yardım bölgede

Kahramanmaraş depremi: Suriye'de can kaybı 3 bini aştı, ilk insani yardım bölgede

09.02.2023 - 16:10 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş depremlerinin Suriye'de yol açtığı yıkımın bilançosu ağırlaşıyor.

Kahramanmaraş depremi: Suriyede can kaybı 3 bini aştı, ilk insani yardım bölgede

Suriye'de depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bini aştı. Fransız haber ajansı AFP, yetkililere ve sağlık çalışanlarına dayanarak can kaybını 3162 olarak açıkladı.

Haberin Devamı

Suriye'de depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bini aştı. Fransız haber ajansı AFP, yetkililere ve sağlık çalışanlarına dayanarak can kaybını 3162 olarak açıkladı.
Suriye’nin kuzeybatısında muhaliflerin kontrolündeki bölgeye götürülmek üzere Birleşmiş Milletler’in (BM) yardımını taşıyan ilk konvoyun Perşembe günü Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan Bab el-Hava Sınır Kapısı üzerinden ülkeye geçtiği bildirildi.

BBC muhabiri David Gritten, yetkililerin 6 kamyonluk yardım taşındığını söylediklerini aktardı.Depremden beri geçişler kapalı durumdaydı.

Bu nedenle, Suriye'nin kuzeyine yardım ulaştırma konusunda sorunlar yaşanıyordu.

İKİ SINIR KAPISININ AÇILMASI İÇİN ÇALIŞMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'yi de etkileyen depremlerde yardımların iletilmesi için hazlihazırda açık olan Cilvegözü Sınır Kapısı'na ek olarak iki kapının daha açılması için çalıştıklarını söylemişti:

Haberin Devamı

"Cilvegözü sınır kapısı açık. İki kapının da açılması için çalışıyoruz. Bu siyasi değil insani bir konu. Gelen yardımların Suriye'ye ulaşması adına gerekli desteği de veriyoruz."

Cilvegözü Sınır Kapısı, Hatay'ın Reyhanlı ilçesiyle İdlib arasında; yoğun olarak eski El Kaide bağlantılı Hayat Tahrir el Şam (HTŞ) örgütünün kontrolünde olan bölgeye açılıyor ve halihazırda işliyor.
Çavuşoğlu, açılmaya çalışan diğer iki kapıyla ilgili detaylı bilgi vermedi. Savaşta büyük yıkıma uğrayan Halep, depremde en fazla zarar gören kentlerden biri. Kurtarma ekipleri çok sayıda binanın hasar gördüğünü ya da yıkıldığını, insanların göçük altında kaldığını söylüyor. Bölge, iç savaşta yerinden edilmiş milyonlarca mültecinin yaşadığı bir yer.

Kuzey Suriye'nin yönetimi, hükümet, Kürtlerin önderliğindeki kuvvetler ve muhalif gruplar arasında bölünmüş durumda.
Depremden önce bölgede dondurucu soğuk, alt yapı sorunları ve kolera salgını gibi sorunlarla başa çıkılmaya çalışılıyordu.

Halep'te yaşayanlar Reuters'a, ya evlerinin yıkıldığını ya da depremlerin devam etmesinden korktuklarını, kalacak yerlerinin olmadığını söylüyor.

Beyaz Baretliler'in sözcülerinden biri kuzeybatı Suriye'yi bir "felaket bölgesi" olarak tanımlıyor. Göçük altında kalan aileler olduğunu anlatıyor.

Haberin Devamı


Başka bir Cinderes sakini ise akrabalarının enkaz altında olduğunu anlattı: "Seslerini duyuyoruz, hala hayattalar, ancak onları dışarı çıkarmanın bir yolu yok. Onları kurtaracak kimse yok. Hiçbir makine yok."

Hükümetin kontrol ettiği bölgede, ordu ve gönüllü öğrenciler dahil ülkenin tüm acil durum ekipleri seferber edildi. Ancak BBC İzleme Servisi'nden Orta Doğu uzmanı Hesham Shawish, onların yıkımla başa çıkabilecek seviyede olmadığını söylüyor.