Dünya Kalp sağlığı için 10 hayati adım

Kalp sağlığı için 10 hayati adım

19.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, vücudumuzun en hayati organı olan kalbimizin sağlığını koruyabilmek için bizi yormayacak, herkesin her zaman yapabileceği, uygulanması mümkün 10 öneride bulundu.

Kalp sağlığı için 10 hayati adım

İngiltere’de St Bartholomew’s Hastanesi’nde kardiyolog olan Dr. Fizzah Choudry, Royal United Hastanesi’nde kardiyolog Prof. Dan Augustine, Birleşik Krallık Spor Kardiyoloji Direktörü Graham Stuart ve Royal Papworth Hastanesi’nde kardiyolog Tharusha Gunawardena, sağlıklı bir kalbe giden basit ve başarılı adımları açıkladı:

Haberin Devamı

1. Düzenli egzersiz

Uzmanlar, haftada 150 dakika “biraz nefes kesecek” tempolu yürüyüş gibi orta yoğunlukta aktivite veya koşma veya bisiklete binme gibi 75 dakika daha yüksek yoğunlukta egzersiz öneriyor. Ancak kişi daha önce egzersiz yapmadıysa ya da eğer 40 yaşın üzerindeyse spor yapmadan önce dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Sigara içen ve ailesinde kalp rahatsızlığı olan kişilerin düzenli egzersizden önce mutlaka doktor kontrolünden geçmesi öneriliyor. Ayrıca kızartma gibi sağlıksız yiyeceklerden de uzak durulması tavsiye ediliyor.

2. Aşırıya kaçmayın

Maraton gibi yoğun hareket gerektiren sporların kalp hasarına yol açabileceği ve bilinçsizce aşırı egzersiz yapılmaması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

3. Hareket şart

Günde 10 bin adım atılmasını öneren doktorlar, bu sayıya evde yürüyerek bile ulaşılabileceğine dikkat çekti.

4. Kolesterole dikkat

Kolesterolün karaciğerde üretilen ve aynı zamanda yiyeceklerde de bulunan bir yağ türü olduğuna dikkat çeken uzmanlar, fazlasının atardamarların, özellikle de kalp atardamarlarının ve beyni besleyen damarların tıkanmasına yol açtığını söyledi. Kolesterolün kalp hastalıkları ve felce neden olabildiği belirtildi.

5. Kalıtsal risk değerlendirilmeli

60 yaşın altında kalp krizi geçiren bir aile üyesi olanların doktora görünmesi öneriliyor.

6. Dengeli beslenme

Meyve, sebze, kuruyemiş, balık ve baklagillerin kan damarlarına ve kalbe iyi geldiğini belirten doktorlar, Akdeniz tarzı beslenmeyi öneriyor.

7. Uykusuz kalmayın

Günde 8 saat uykuyu öneren doktorlar, geceleri çalışmanın iltihaba ve daha kötü kardiyovasküler sonuçlara yol açtığını ifade etti.

8. Stresi azaltın

Doktorlar stresli yaşama sahip hastalarına meditasyon veya yürüyüş önerdiklerini, dinlenmek için kendilerine zaman ayırmalarını söylediklerini aktardı.

9. Krizden sonrası

Kalp krizinden sonra bir ay boyunca araç kullanmaktan ve cinsellikten kaçınılmalı.

10. Statinler faydalı

Son 20 yılda statinler gibi ilaçlarla kolesterolün düşürülmesi, kalbe bağlı ölüm oranlarında çarpıcı bir azalmaya yol açtı.