Dünya Kentin ortası cephe hattı

Kentin ortası cephe hattı

01.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatında en sıcak nokta haline gelen Donbas bölgesindeki büyük mücadele sürüyor. Kritik önem taşıyan Severodonetsk kenti ve çevresinde çatışma yoğun biçimde devam ederken, kentin yarısının Rus, yarısının Ukrayna askerleri tarafından kontrol edildiği belirtiliyor.

Kentin ortası cephe hattı

Severodonetsk’den Ukrayna askerinin çekilme ihtimali ise devam ediyor. Kentte hala 15 bin civarında sivilin bulunduğu ifade ediliyor. Rusların hedefindeki Severodonetsk ve komşusu Lisichansk, Donbas bölgesinin önemli sanayi kentleri olarak öne çıkıyordu.

Haberin Devamı

Öte yandan Rusya, kontrolü sağladığı Mariupol’de direnişin son kalesi olan Azovstal fabrikasına girdi. Rusya Savunma Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Azovstal fabrikasında Ukraynalı askerlerin teslim olmasının ardından tesise giren Rus birliklerinin sığınağa yerleştirilmiş bir aracın içerisinde 152 Ukraynalı askerin cansız bedenine rastladığını belirtti. Konaşenkov, cesetlerin Ukrayna’ya iade edileceğini duyurdu.

Hollanda’ya gaz kesildi

Rusya, ruble karşılığı ödeme yapmayı reddettiği gerekçesiyle Hollanda’ya gaz akışını kesti. Rusya’nın resmi gaz şirketi Gazprom, Hollanda’ya tedariki dün durdururken, Danimarka’nın da benzer bir kararla karşı karşıya kalması bekleniyor. Hollanda Rus gazına sadece yüzde 15 oranında bağlı ve sıvılaştırılmış gaz alımı, enerji tasarrufu ve sürdürülebilir enerji sayesinde kısa sürede bu bağımlılıktan kurtulmak istiyor.

Haberin Devamı

Güney Osetya’da referandum iptal

Gürcistan’ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinin lideri, ‘bölgenin Rusya’ya katılması için’ 17 Temmuz’da yapılması planlanan referandumu iptal etti. De-facto olarak Moskova’nın etki alanında yer alan ama uluslararası hukuka göre Gürcistan toprağı olan bölgenin ‘başkanı’ Alan Gagloyev, “Referanduma sunulan konunun yasal sonuçlarının belirsiz olacağını” belirten bir kararname yayımlayarak oylamayı iptal etti. Gürcistan hükümeti, Güney Osetya’nın böyle bir referandum yapmasının “kabul edilemez” olacağını söylüyordu.

AB yaptırım paketinde anlaştı

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Rusya’ya yönelik 6. yaptırım paketini açıklarken, ülkeler, yıl sonuna dek Rusya’dan petrol ithalatının yüzde 90 azaltılmasında anlaştı. Macaristan, Slovakya ve Çekya şimdilik petrol ithalatı yasağından muaf tutuldu. AB Konseyi, Rusya’nın en büyük bankalarından Sberbank’ın Swift ödeme sisteminden çıkartılması dahil Rus devletine ait 3 medya kuruluşuna da yayın yasağı getirdi.

AB devlet ve hükümet başkanları, AB’nin acil likidite ihtiyacı konusunda Ukrayna hükümetine yardım etmeye devam edeceğini ve Ukrayna’ya 2022’de 9 milyar euro’ya kadar yeni istisnai makro-finansal yardım vermeye hazır olduğunu vurguladı. Avrupa Konseyi, Ukrayna’nın AB’ye yaptığı tüm ihracatlar üzerindeki ithalat vergilerini bir yıl süreyle askıya alma kararını kabul etti.