Dünya 'Kiev bir kaleye dönüştü!'

'Kiev bir kaleye dönüştü!'

11.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna kentlerinden tahliyeler sürerken, nüfusun yarısının ayrıldığı başkent Kiev tam manasıyla bir kaleye dönüştü.

Kiev bir kaleye dönüştü

Rus bombardımanı altındaki kentlerden sivillerin tahliyesi devam ediyor. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, sivillerin Rus kuvvetleri tarafından kuşatılan şehirlerden ayrılmalarına yardımcı olmak için yedi ayrı "insani geçiş koridoru" açıldığını söyledi. Başkent Kiev yakınlarındaki Irpin'den dün çok sayıda kişi tahliye edilirken, Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Sumi kentinin Valisi bölgeden tahliyelerin halihazırda başladığı belirtti. Ukrayna ve Rusya, insani geçiş koridorlarının kurulması konusunda halihazırda anlaşmıştı.

Haberin Devamı

Öte yandan başkent Kiev'in Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Rusya'nın işgalinin başlamasından bu yana nüfusun yarısının başkentten kaçtığını belirtti. Kliçko, Ukrayna televizyonuna yaptığı açıklamada, "Edindiğimiz bilgilere göre Kiev'de yaşayan her iki kişiden biri kenti terk etti" dedi. Kliçko, "Kentten ayrılanların sayısı iki milyondan biraz az. Ama Kiev, adeta bir kaleye dönüştü. Her cadde, her bina, her kontrol noktası güçlendirildi" şeklinde konuştu.

Kiev bir kaleye dönüştü

'RUSYA YALAN SÖYLÜYOR'

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün yine dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, Mariupol'deki hastane saldırısına ilişkin Rusya'nın açıklamasının yalan olduğunu söyledi. Rusya'nın saldırının sorumluluğunu taşıdığını söyleyen Zelenskiy, Moskova'nın propaganda siyaseti yaptığını belirtti. Zelenskiy, savaşı ve Ukrayna'nın NATO üyeliğini tartışmak için liderlerin bir araya geldiklerini belirtti ve bu liderlerden hangisinin Ukrayna'yı desteklediğini bildiğini söyledi.

Haberin Devamı

60 bin insanın Rusya'nın saldırısı altında olan kentlerden tahliye edildiği bilgisini paylaşan Zelenskiy, savaştan sonra Ukrayna kentlerini çok daha güzel bir şekilde kuracaklarını belirtti ve "Rus işgalinden geriye hiçbir iz kalmayacak" dedi. Zelenskiy, "Biz köle olmadık ve asla olmayacağız. Çünkü bu bizim ruhumuz ve bu bizim kaderimiz" ifadelerini kullandı.

'YAPTIRIMLARIN ÜSTESİNDEN GELİRİZ'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin uyguladığı ekonomik yaptırımlara karşı hükümet kabinesini topladı. Yaptırımları gayrimeşru olarak niteleyen Putin, “Bu yaptırımların geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi farklı gerekçelerle uygulanacağından hiç şüphem yoktu. Geçmiş yıllarda bu sorunları ve zorlukları nasıl aştıysak, şimdi de üstesinden geleceğiz" dedi. Rus lider ayrıca hükümetin önerdiği, ülkeden ayrılma kararı alan yabancı şirketlere devlet tarafından yönetim atanmasına yönelik teklife destek verdi. Putin, "Kapatma kararı alan yabancı şirketlere yönelik kararlı bir şekilde adım atılmalı ve dışarıdan yönetim atanmalı" diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇİN UÇAK PARÇASI VERMEYECEK

Boeing ve Airbus’ın yaptırımlar kapsamında Rusya’ya parça tedarikini durdurmasının ardından Çin’in de Rus havayollarına uçak parçaları tedarik etmeyi reddettiği belirtildi. Euronews’in haberine göre, Rus sivil havacılık kurumu Rosaviatsia yetkilisi Valery Kudinov, Çin’in kararının ardından parça tedariki ile ilgili Türkiye ve Hindistan ile irtibata geçeceklerini söyledi.

SİVİLLERE SİLAH SERBESTİSİ

Rus işgalinin başlangıcından itibaren Ukrayna halkı Rus birliklerine karşı direniş gösteriyor. Bugüne kadar protesto, molotof kokteyli ve çeşitli yöntemlerle Rus birliklerine karşı duran sivil halkın önünü açmak için Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy bir kararname imzaladı. Bu kararnameye göre Ukrayna’daki siviller savaş döneminde serbest bir şekilde silah kullanabilecek.

Bu haber Rusya’nın tepkisini çekerken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Zelenskiy’in Ukrayna vatandaşlarının savaş döneminde serbest silah kullanabileceği açıklamasına ilişkin, “Elinde silah olanlar ordumuza saldırırsa hedef haline gelirler” dedi.