Dünya Kiev toprak vermeyecek

Kiev toprak vermeyecek

24.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna ordusu ile Rus ordusu arasındaki mücadele Donbas bölgesinde şiddetlenirken, Kiev yönetimi, ülkenin hiçbir toprağının Rusya’ya verilmeyeceği yönündeki açıklamalara devam ediyor.

Kiev toprak vermeyecek

Son olarak Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, “Savaş, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin tamamen restorasyonu ile sona ermeli” ifadesini kullandı. Önceki gün de Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in danışmanı Mihaylo Podolyak, Kiev’in Moskova’ya toprak devreden herhangi bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini belirtmiş, Ukrayna’nın Batı’dan gelebilecek, “ateşkes” ve “Rusya’nın elde ettiği topraklarda kalması” gibi önerilere kapalı olduğunu duyurmuştu.

Haberin Devamı

Son dönemde bazı batılı ülkelerden Ukrayna’ya bu yönde telkinler gittiği iddia edilmiş, bu yaklaşım büyük tepki çekmişti. Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, Ukrayna parlamentosunda yaptığı konuşmada, “Ukrayna’nın Rusya’nın taleplerine boyun eğmesi gerektiğine dair rahatsız edici söylemler olsa da geleceği ile ilgili karar verme hakkı sadece Ukrayna’nındır. Ukrayna olmadan onun hakkında karar alınamaz” demişti.

Zelenskiy: Rusya ile ticaret olmamalı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda video konferans yoluyla dünya liderlerine seslendi. Zelenskiy, bu yıl Davos Zirvesi’nin temasının ‘tarihte dönüm noktası’ olduğunu hatırlatarak, dünyayı ‘kaba kuvvetin yönetip yönetmeyeceğinin belirleneceği dönüm noktasında’ olduğunu söyledi. Zelenskiy dünya liderlerine Rusya’ya karşı yaptırım uygulanması çağrısında bulunarak, “Ordular muharebeler kazanır ama ekonomi savaşlar kazanır. Rusya’yı küresel ekonomiden tamamen kesmek zorundayız. Rusya ile ticaret olmamalı. Rus petrolüne tam ambargo, tüm Rus bankalarının küresel sistemlerden men edilmesi ve Rusya ile tüm ticaretin durdurulmasını talep ediyoruz. Dünya, kaba kuvvet uygulayanlar tarafından yönetilemez” dedi. Zelenskiy tüm katılımcılara seslenerek, Ukrayna’nın yeniden inşası için tüm lider ve firmalardan yardım talep ettiğini de dile getirdi.-

Haberin Devamı

 Kayıplar artıyor...

Ukrayna’da savaş 3’üncü ayına girerken en ağır çatışmaların Luhansk bölgesinde sürdüğü ifade ediliyor. Savaşın Severodonetsk isimli kasaba çevresinde şekillendiği belirtiliyor. Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın doğu cephesinde her gün 50 ila 100 Ukraynalının hayatını kaybettiğini söyledi. Ukrayna’da, ülkenin kuzeyinde bir askeri garnizonda askerlerin koğuşuna atılan bomba sonucu 87 kişinin öldüğü ve bununla şu ana kadarki tek bir saldırıyla en ağır kaybın verildiği de öğrenildi.

Öte yandan İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’daki kaybının, 9 yıllık Afganistan işgalindeki kayıp sayısına ulaştığını duyurdu.