Dünya ‘Kiev’in hayaleti’ hayatını kaybetti

‘Kiev’in hayaleti’ hayatını kaybetti

01.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Savaşın ilk gününde Kiev üzerinde 6 Rus uçağını düşüren ve ‘Kiev’in hayaleti’ ismiyle bir milli kahraman haline gelen Ukraynalı pilotun cephede hayatını kaybettiği öğrenildi.

‘Kiev’in hayaleti’ hayatını kaybetti

Kendisinden çok daha büyük bir güç olan Rusya’ya karşı verdiği mücadele sebebiyle Ukrayna silahlı kuvvetlerine olan olumlu bakış açısı ve destek devam ederken, savaşın ilk haftalarında Ukraynalılara büyük bir gurur kaynağı olan ‘Kiev’in hayaleti’ hikayesinin detayları ortaya çıktı. 

Haberin Devamı

Savaşın ilk gününde Kiev üzerinde 6 Rus uçağını düşürdüğü iddia edilen ve bu iddia görgü tanıkları ve videolarla kuvvetlenen Ukrayna hava kuvvetleri pilotuna ‘Kiev’in hayaleti’ ismi takılmıştı. Ukrayna’da milli kahraman ve bir mit haline gelen pilotun ünü ülke dışına taştı ve özellikle sosyal medyada ‘Kiev’in hayaleti’ne dair çok sayıda video ve hikaye dolaşmaya başladı. 

40 uçak düşürdü! 

Bir süredir haber alınamayan savaş pilotunun akıbeti belli oldu. The Times’ın Ukraynalı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ismi Stepan Tarabalka olarak açıklanan pilotun, sayıca çok üstün olan Rus uçaklarına karşı verdiği mücadele esnasında 13 Mart tarihinde hayatını kaybettiği belirtildi. Pilotun kimliği uzun süredir gizli tutuluyordu. 

Haberin Devamı

Bir MİG-29 jetini kullanan Binbaşı Tarabalka’nın, savaşın başlangıcından beri 40 Rus savaş uçağını düşürdüğü açıklandı. Evli ve bir çocuk babası olan Tarabalka’nın, ölümünden sonra Ukrayna’nın savaşta en büyük cesaret madalyası olan Altın Yıldız Nişanı ile Ukrayna Kahramanı unvanına layık görüldüğü öğrenildi. 

‘Uçan As’ olarak tarihe geçebilir

‘As pilot’ ya da ‘uçan as’, beşten fazla uçağı düşüren savaş pilotlarına deniliyor. As pilotlar bugün bir fenomen olarak yerini korumaktadır. Tarabalka’nın başarısı doğrulandığında, kendisi 21’nci yüzyılda bir günde ‘as pilot’ olan ilk kişi olarak tarihe geçebilir.

Savaş tarihinde en çok tanınan as pilot Birinci Dünya Savaşı’nda görev yapan ve ‘Kızıl Baron’ adıyla hatırlanan Manfred von Richthofen’dir. Kızıl Baron’un toplam 80 uçak düşürdüğü ifade ediliyor. En çok uçağı düşüren as pilot ise Alman Erich Hartmann’dır. Hartmann’ın İkinci Dünya Savaşı’nda toplam 352 uçağı düşürdüğü kayıtlara geçmiştir. Bu uçakların çoğu Sovyet ordusuna aitti. Bununla birlikte jet uçakları dönemine geçilmesiyle bu sayılar azalmıştır.

Görüşmeler çökebilir...

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın Buça, Mariupol ve diğer yerlerdeki gaddarlıklarına rağmen Rusya lideri Vladimir Putin ile konuşmaya hala hazır olduğunu söyledi. Polonya medyasına yaptığı açıklamada Zelenskiy, Putin’le görüşmek istediğini, zira Rusya’da “her şeye tek bir adamın karar verdiğini” söyledi. 

Haberin Devamı

Zelenskiy ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği bölgelerdeki eylemleri nedeniyle görüşmelerin sekteye uğraması riskinin yüksek olduğunu söyledi. Zelenskiy, “Buça ve Mariupol’den sonra insanlar sadece onları öldürmek istiyor. Böyle bir tavır varken herhangi bir şey hakkında konuşmak zor” dedi. Zelenskiy ayrıca, Rus güçlerinin Donbas’ta düzenli olarak altyapıyı ve yerleşim bölgelerini vurduğunu söyleyerek, “Bu durum, Rusya’nın burayı yaşanmaz hale getirmek istediğini gösteriyor” dedi. 

G-20’de ne olcak? 

Öte yandan Putin kasım ayında Endonezya’nın Bali adasında yapılacak G-20 zirvesine katılacağını duyurdu. Ancak bu durumun nasıl karşılanacağı merak konusu. Putin’in e karşı nasıl bir tavır takınılacağı ya da boykota gidilip gidilmeyeceği tartışılıyor. Zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de davet edildi. Putin’i G20 zirvesine katılmaması için ABD ve Batı Ülkeleri daha önce Putin’in bu zirveye davet edilmemesi yönünde açıklamalar yapmış Çin ise buna karşı çıkmıştı. 

Haberin Devamı

‘Ahlaksızlık ve gaddarlık’

ABD, Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ‘ahlaksızlık ve gaddarlıkla’ suçladı. Pentagon sözcüsü John Kirby, yaptığı açıklamada, ‘Bu en soğukkanlı ve en ahlaksız türden vahşet’ dedi. Rusya ise Kirby’nin açıklamasını ‘saldırgan ve kabul edilemez’ olduğunu belirterek kınadı. 

Kirby, ayrıca “ABD’nin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile Almanya’daki ABD askeri tesislerinde kilit sistemler konusunda eğitime başladığını duyurabilirim” dedi. Öte yandan İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, Putin’in paralı asker grubu olduğu iddia edilen Wagner ekibinden 1200 kişinin Libya’dan Ukrayna’ya gönderildiğini yazdı. 

Rusya Donbas’ta zorlanıyor

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı devam ederken, Rus ordusunun ‘ikinci aşama’ olarak adlandırdığı Donbas bölgesindeki operasyonda, ilerlemekte oldukça zorlandığı ifade ediliyor. Ukrayna ordusu, Rus kuvvetlerinin bugün Ukrayna’nın doğu Donbas bölgesini ele geçirmek için saldırılarını yoğunlaştırdığını; ancak hedefledikleri üç bölgeyi ele geçiremediklerini açıkladı. Pentagon’dan ismi açıklanmayan üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Donbas operasyonunda da planladıkları takvimin gerisinde kaldığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, ülkesinin ‘operasyonunun’ planlandığı gibi zamanında ilerlediğini savundu.