Dünya Kırım’da ağustos gerilimi

Kırım’da ağustos gerilimi

13.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya, Ukrayna’nın Kırım sınırındaki askerlere teyakkuz emri vermesinin ardından ülkeyi diplomatik ilişkileri sona erdirmekle tehdit etti, bölgeye S400 füzeleri gönderdi

Kırım’da ağustos gerilimi

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Rusya’nın Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini sona erdirebileceğini söyledi. Medvedev, ilişkilerin zarar görmesini istemediğini ancak Kırım konusundaki mevcut durumu değiştirmek için başka seçenek kalmaması durumunda diplomatik ilişkilerin sona erdirilebileceğini belirtti. Rusya ordusu da yeni nesil hava savunma sistemi olan ‘S400 Zafer’ füzelerinin Kırım’a gönderildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Medvedev’in açıklaması, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun ülkenin Kırım’la de facto sınırında ve doğudaki ayrılıkçı bölgelere yakın birliklere teyakkuz emri vermesinin ardından geldi. Rus istihbarat servisi FSB, Ukrayna’yı Kırım’a özel harekât timleri göndererek askeri operasyon düzenlemekle suçlamıştı. FSB, Ukrayna askerleriyle çıkan çatışmalar sonucunda bir FSB ajanı ve bir Rus askerinin öldüğünü açıklamıştı.

Rus tarihinin kanlı ayı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Kırım’da tahrik ederek çatışma yaratmaya çalıştığını söylerken, dün güvenlik konseyini toplayarak konuyu değerlendirdi. Ukrayna ise iddiaları yalanlayarak Rusya’nın bölgedeki tansiyonu artırma amacı taşıdığını öne sürdü. Ağustos, Rusya askeri tarihinde ‘en kanlı ay’ olarak biliniyor. Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki ayrılıkçılara Ağustos 2014’te destek gönderen Rusya, Ağustos 2008’de Gürcistan’a girmişti. 1991’deki başarısız Sovyet darbe girişimi ve 1999’daki İkinci Çeçen Savaşı ağustos ayından meydana gelen önemli olaylar arasında.

Haberin Devamı

Kırım’da ağustos gerilimi

Dipnot

Ukrayna’da, 2014’te Avrupa Birliği (AB) destekçisi grupların sokak eylemleriyle başlayan olaylar, Rusya yanlısı eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in ülkeden kaçmasıyla sonuçlanmıştı. Rusya, ülke genelindeki bağımsızlık yanlısı olayların ardından 16 Mart 2014’te Kırım’ı ilhak etti. Ukrayna’nın doğusundaki Rus ayrılıkçılar ise Donetsk ve Logansk’ı kontrolü altında bulunduruyor.