Dünya ‘Kırım’la başladı Kırım’la bitmeli!’

‘Kırım’la başladı Kırım’la bitmeli!’

11.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kırım’daki Rus hava üssünde meydana gelen patlamaların ardından konuşan Zelenskiy, ‘Kırım’dan asla vazgeçmeyeceklerini’ duyurdu.

‘Kırım’la başladı Kırım’la bitmeli’

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgali devam ederken, önceki gün Rusya kontrolündeki Kırım’da gerçekleşen patlamalar sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da bulunan Rusya’ya ait Novofedorivka askeri hava üssünde önceki gün çok sayıda patlama gerçekleşmiş, bunun Ukrayna tarafından düzenlenen bir saldırı olduğu iddia edilmişti.

Zelenskiy’nin açıklamasını Kırım’da Rus askeri üssünde meydana gelen ve bir kişinin öldüğü açıklanan patlamaların ardından yapması dikkat çekti. Ancak Zelenskiy konuşmasında bu olaydan bahsetmedi.

Uzun süre sonra ilk kez Kırım’ın geri alınması ile ilgili konuşan Zelenskiy, ülkesindeki savaşın Kırım ile başladığını söyleyerek, “Kırım, Ukrayna’ya aittir. Kırım’dan asla vazgeçmeyeceğiz. Rusya-Ukrayna savaşı Kırım ile başladı, Kırım’ın kurtuluşuyla da son bulmalı” ifadelerini kullandı. Zelenskiy, savaşın başlarında yaptığı açıklamada, Kırım’ın Ukrayna’ya geri verilmesini barış koşulları arasında saymamıştı.

Haberin Devamı

‘BİZ BİR ŞEY YAPMADIK!’ 

Bu arada Zelenskiy’nin danışmanlarından Mihaylo Podolyak, söz konusu patlamalarla bir ilgileri olmadığını söylerken, Rusya Savunma Bakanlığı da, üsteki mühimmat deposunda patlamalar meydana geldiğini vurgulamıştı. Kırım’daki üs, Rus uçaklarınca Ukrayna’ya saldırı düzenlemek için kullanılıyordu.

Bununla birlikte Ukrayna Savunma Bakanlığı, Kırım’daki patlamanın fotoğrafını paylaşarak, “Ukrayna Kırım topraklarında işgalci birliklerin varlığının turizm sezonuna uygun olmadığını herkese hatırlatmak istiyor” denildi. 

‘Kırım’la başladı Kırım’la bitmeli’

Rusya, Ukrayna’nın parçası olan Kırım’ı, uluslararası toplumun meşru olmadığını vurguladığı bir referandumun ardından 2014’te ilhak etmişti. Eski Rusya Devlet Başkanı ve Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitriy Medvedev, geçen ay yaptığı konuşmada, Kırım’ı hedef almasının Ukrayna için “kıyamet” anlamına geleceğini söylemişti.

BEBEĞİ İÇİN 130 BİN $ TOPLANDI

‘Kırım’la başladı Kırım’la bitmeli’

ABD’nin New York kentinde FCTRY adlı bir ürün tasarım şirketi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin oyuncak figürünü üreterek satışa çıkardı. FCTRY’nin iki hafta önce Ukrayna’yı desteklemek için “kickstarter” sitesi üzerinden başlattığı kampanyada sadece üç saatte 30 bin dolarlık fon hedefine ulaşıldığı, şimdiye kadar da 123 bin dolara yakın para toplandığı belirtildi. Cuma günü sona erecek kampanyada satılan her oyuncak için Ukrayna’ya bir dolar gönderilecek.

Haberin Devamı

RUSYA VURDU: 16 ÖLÜ

Ukrayna’nın Dnipropetrovsk bölgesine Rus saldırıları sonucu en az 16 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan hava sahasında da mücadele sürüyor. Dün Ukrayna Hava Kuvvetleri’nce Yapılan açıklamada, bir düzine Rus uçağının Kırım’da gerçekleşen patlamalarda yok olduğu ifade edildi. Rusya ise, 3 Ukrayna savaş jetinin düşürüldüğünü açıkladı.

NÜKLEER TELAŞ!

Ukrayna’da Rusya’nın kontrol ettiği topraklar içinde kalan Zaporijya nükleer santralinin durumuyla ilgili endişeler sürüyor. G7 Dışişleri Bakanları’nın yazılı açıklamasında, Rusya’dan, Zaporijya’daki nükleer santralden ve ülkedeki diğer santrallerden derhal çekilmesi, kontrollerinin Ukrayna’ya bırakılması talep edildi. Açıklamada, “Zaporijya nükleer santralini işleten Ukraynalı personel, görevlerini tehdit veya baskı olmadan yerine getirebilmelidir. Bölgeyi tehlikeye sokan, Rusya’nın santral üzerindeki sürekli kontrolüdür” ifadelerini kullanıldı. Konuyla ilgili bugün BM’de acil toplantı yapılması bekleniyor. Zaporijya nükleer santral, bölgeye yakın noktada düzenlenen saldırılar sonucu santral hasar görmüş, taraflar birbirini suçlamıştı.