Dünya Kıyıya vurdu, gizemi ortalığı karıştırdı! 'Kayıp Malezya uçağı' dediler, gerçek çok başka

Kıyıya vurdu, gizemi ortalığı karıştırdı! 'Kayıp Malezya uçağı' dediler, gerçek çok başka

18.07.2023 - 10:40 | Son Güncellenme:

Kıyıya gidenler şaşkınlık içerisindeydi, kıyıya vuran şey öylece kumsal duruyordu. 'Yaklaşmayın' uyarısına rağmen kısa zaman içerisinde pek çok kişi bu gizemli nesnenin etrafında toplandı. Bölge 2014 yılında Malezya uçağının kaybolduğu bölgeye de yakın olunca heyecan bir anda tırmandı. Bu sefer de devreye Avustralya Uzay Ajansı girdi. İşte gizemli nesnenin ardındaki gerçek.

Kıyıya vurdu, gizemi ortalığı karıştırdı Kayıp Malezya uçağı dediler, gerçek çok başka

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Avustralya’nın batı kıyılarında bulunan Perth şehrinde gündemin önemli başlıklarından birini sahile vuran ve henüz ne işe yaradığı tam olarak çözülememiş gizemli ne oluşturuyor. Şehrin yaklaşık 250 kilometre kuzeyinde bulunan Green Head Plajı'nda sahile vurmuş şekilde bulunan ve bölgede yaşayanlar tarafından kumsala çekilen 2 buçuk metre genişlik, 2 ila 3 metre arasında uzunluğa sahip olduğu değerlendirilen parçanın bulunduğu bölge, çevrede yaşayan sivillerin polise yaptığı ihbarın ardından tehlike teşkil etmemesi için şeritlerle kapatıldı. Polis, bölgede yaşayanların tehlikeli olduğu düşünülen parçadan uzak durması gerektiğini açıkladı.

Kıyıya vurdu, gizemi ortalığı karıştırdı Kayıp Malezya uçağı dediler, gerçek çok başka

Haberin Devamı

Gizemli nesnenin ne olduğuna ilişkin araştırmalar devam ederken, ortaya atılan iddialardan biri de sahile vuran parçanın 8 Mart 2014 tarihinde Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin’in başkenti Pekin’e uçarken kaybolan Malezya Havayolları'na ait Boeing 777’ye ait olabileceği oldu.

‘SOSYALLEŞMEK İÇİN HARİKA BİR AKŞAM’

Polise yapılan ihbarın ardından yapılan ilk açıklamada, “Sahile vuran cismin ne olduğunu, ne işe yaradığını belirlemek için eyalete ve federal hükümete bağlı kurumlarla çalışmalarımız devam ediyor. Tehlikeli olduğunu düşündüğümüz bu cismin ne olduğu belirlenene kadar ondan uzak durun, temas etmeyin” ifadeleri kullanıldı.

Kıyıya vurdu, gizemi ortalığı karıştırdı Kayıp Malezya uçağı dediler, gerçek çok başka

Bölge sakinlerinin 2 buçuk metre genişliğe, 2 ila 3 metre uzunluğa sahip silindirik olarak tanımladığı cisim, yapılan tüm uyarılara rağmen siviller tarafından yoğun ilgi gördü. Avustralya medyasında yer alan haberlere göre geçtiğimiz cumartesi günü onlarca kişi sahile vuran nesneyi görmek için olay yerine gitti. Basına konuşan bir bölge sahibi, "Sosyalleşmek için harika bir akşam. Güzel, sakin bir geceydi, çocuklar etrafına kumdan kaleler yapıyorlardı" dedi.

Haberin Devamı

Sahile vuran nesnenin İtfaiye ve Acil Durum Hizmetleri tarafından incelenmesinin ardından konuya ilişkin güncelleme amaçlı yapılan açıklamada nesnenin güvenli olduğu ve toplum sağlığı için herhangi bir risk taşımadığı belirtildi. Polis, açıklamasında ortaya atılan iddialara da cevap verdi.

UZAY AJANSI DEVREYE GİRDİ

Sahile vuran gizemli nesnenin neye ait olduğu büyük merak konusu oldu ve bu konuda ortaya birçok iddia atıldı. Bu iddialar arasında en çok dikkat çekense 8 Mart 2014 tarihinde gerçekleşen ve havacılık tarihinin en gizemli olaylarından biri olarak bilinen kayıp Malezya uçağı ile ilgili olandı. Gizemli cismin, olayın yaşandığı bölgeye nispeten yakın bir noktada düştüğü tahmin edilen uçağa ait olduğu iddia edildi. Ancak polis kaynakları, parçanın MH-370'e ait olmadığını açıkladı ve konu hakkında spekülasyonlara dikkat edilmesini tavsiye etti.

Kıyıya vurdu, gizemi ortalığı karıştırdı Kayıp Malezya uçağı dediler, gerçek çok başka

Havacılık uzmanı Geoffrey Thomas silindirin, 2014 yılında 239 yolcuyla batı Avustralya kıyılarında kaybolan MH-370'e ait olma ihtimalinin çok düşük olduğunu ifade ederek, “Parça bir Boeing-777'ye ait değil. Gerçek şu ki Malezya uçağının kaybolmasının üzerinden 9 buçuk yıl geçti. Bu kadar uzun bir zaman diliminde uçağa ait parçalarda bu silindirde olduğundan daha fazla yıpranma olması gerekir” dedi. Thomas, parçanın muhtemelen son 12 ayda Hint Okyanusu'na düşen bir roketin yakıt deposu olduğunu düşündüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Avustralya Uzay Ajansı da sahile vuran nesne ile ilgili soruşturmaya dahil olduğunu açıklayarak, “Kıyıya vuran nesnenin yabancı bir uzay fırlatma aracının parçası olup olmadığını doğrulamak için çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda nesne hakkında bize bilgi sağlayabilecek uluslararası muadillerimizle irtibat halindeyiz” ifadelerini kullandı. Uzay arkeolojisi alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Dr. Alice Gorman da nesnenin Hindistan'ın uydu fırlatmak için kullandığı roketlerin üçüncü aşamasına ait olan bir yakıt tankı olduğuna inandığını söyledi.

Kıyıya vurdu, gizemi ortalığı karıştırdı Kayıp Malezya uçağı dediler, gerçek çok başka

Hindistan Uzay Araştırma Merkezi'nin Polar Uydu Fırlatma Aracı hakkında yaptığı tanıtımdan bir ekran görüntüsü