Dünya KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Bakan Çiçek'i kabul etti

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Bakan Çiçek'i kabul etti

14.11.2009 - 13:18 | Son Güncellenme:

.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Bakan Çiçeki kabul etti

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum tarafında Türkiye’nin Kıbrıslı Türkleri terk edeceği hayali bulunduğunu belirterek, "Tuhaftır, bunu yapabileceklerine inanıyorlar da... Ama bütün bu çabaların boşuna olduğunu söylüyoruz" dedi.

Talat, KKTC’nin 26. yıl kutlamalarına katılmak üzere adada bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Bakan Çiçek, aradan geçen 26 yılda Kıbrıs Türklerinin önemli merhaleleri gerçekleştirdiğini ve büyük mesafe aldığını belirtti.

Kıbrıs müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanmasını samimi olarak arzuladıklarını ve süreci desteklediklerini ifade eden Çiçek, bunun şartlarının belli olduğunu ve kalıcı barışı tesis edecek sonuca ulaşılmasını istediklerini söyledi.

Çiçek, 26 yılda büyük bir başarı kaydedildiğini, fakat daha büyük başarıların elde edilememesinin, görüşme sürecinin sonucunun nereye varacağının belli olmamasından kaynaklandığını, ucu açık bir müzakere sürecini arzulamadıklarını söyledi.

Çiçek bu coşku, ümit ve beklentilerle bayramın kutlanacağını kaydederek, Cumhuriyet Bayramı’nın hayırlı olmasını diledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat da çok haksız bir şekilde 46 yıldır izolasyon altında, bazı yerlerdeyse resmi ambargo altında bulunduklarına işaret etti.

Uluslararası toplumun çok hatalar yaparak Kıbrıs Rumlarını tüm Kıbrıs’ın resmi hükümeti olarak tanıdığını, onların da bunun verdiği cesaretle KKTC, Türkiye ve Türkiye’nin AB yolunun önüne engeller koymaya çalıştığını kaydeden Talat, Rumların baskıyla, Türkiye’nin Kıbrıslı Türkleri terk etmesini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Talat, "Tuhaftır, bunu yapabileceklerine inanıyorlar da... Ama bütün bu çabaların boşuna olduğunu söylüyoruz. Eskiden basın yoluyla haberleşirdik, şimdi doğrudan da söyleyebiliyoruz. Kıbrıslı Türklerin Türkiye’nin yardımını almakta zorlandığı 1963-1974 arasında bile teslim olmadığını, şimdi bunu beklemenin tamamen hayal ve gerçek dışı olduğunu kendilerine anlatıyoruz. Bir yandan da müzakere ediyoruz" diye konuştu.

Geleceğin belirginleşebilmesi için Kıbrıs sorununun bir şekilde çözülmesi gerektiğini ifade eden Talat, "Bir şekilde diyorum, çözüm şekilleri çeşitlidir.

Şimdi müzakere ettiğimiz çözüm, yerleşmiş BM parametreleri çerçevesinde bir ortaklık arayışıdır" dedi.

Ucu açık sonsuza kadar gidecek bir süreç olamayacağının herkes tarafından kabul edildiğini, fakat Rumların, bunu kabul etmediğini ve adaya gelen yabancı figürlere "Bu son şanstır" söylemini çürütmek istercesine, "Son şans yoktur, her zaman yeni bir şans doğar" gibi izlenim yaratmaya çalıştığını belirten Talat, Rum tarafının sanki müzakereleri sonsuza dek erteleme çabası içine girdiğini söyledi.

Talat sözlerini şöyle tamamladı: "KKTC, her halükarda vardır, kendini Kıbrıslı Türklerin iradesinin zirvesi olarak, her durumda Kıbrıs Türkünün geleceğinde ortaya koyacaktır. KKTC, Kıbrıs Türk halkının her bakımdan daha iyi günlere ulaşabilmesi, ekonomik, siyasal, sosyal anlamda, dünyayla bütünleşme anlamında, daha güzel adımlar atma adına ulaştığı örgütlenme seviyesinin en üst halidir. Kutlamalara katılan Türkiye yetkililerine bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim."

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI GENEL SEKRETERİ İSEN’İ KABUL

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, kutlamalarda Cumhurbaşkanlığını temsil etmek amacıyla dün akşam KKTC’ye gelen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen’i de kabul etti.

İsen, Türkiye’nin şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de Kıbrıs Türk halkını desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Genel Sekreter Mustafa İsen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Talat ve KKTC halkına selam ve iyi dileklerini getirdiğini de belirtti.

MECLİS BAŞKANI BOZER, ÇİÇEK VE İSEN’İ KABUL ETTİ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer tarafından da kabul edildi.

Bozer, kabullerde yaptığı açıklamada, bir halkın çıkabileceği en yüksek mertebenin cumhuriyet olduğunu, Kıbrıs Türk halkının da 26 yıl önce KKTC’nin kurulmasıyla bu mertebeye çıktığını belirtti.