Dünya Koltuğunu sevdiği oğluna bıraktı!

Koltuğunu sevdiği oğluna bıraktı!

23.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Medya devi Rupert Murdoch, 70 yıl sonra yayın şirketlerinin başkanlığını, oğlu Lachlan’a bırakacağını açıkladı. Yeni patron böylece kardeşi James’e ‘taht’ı kaptırmadı!

Koltuğunu sevdiği oğluna bıraktı

Ülkesi Avustralya’da gazeteler, dergiler ve TV kanallarıyla başlayan medya imparatorluğunu İngiltere ve ABD’de genişleten milyarder Rupert Murdoch, 92 yaşında aktif çalışma hayatına veda ediyor. Murdoch’ın 70 yıllık kariyerini sonlandırarak Fox News ve News Corp. şirketlerinin başkanlığından istifa ettiğini ve yerine oğlu Lachlan’ın (52) geçeceğini açıklamasının ardından gözler “vâris”e çevrildi. Lachlan, Rupert Murdoch’ın ikinci evliliğinden doğan üç çocuğundan ikincisi. 3 evliliğinden 6 çocuğu olan Murdoch’ın en büyük erkek çocuğu olan Lachlan, Londra’da doğdu, New York sosyetesinde büyüdü ve eğitim gördü. Aralarında sadece 15 ay fark olan iki erkek kardeş Lachlan ve James, çocukken son derece rekabetçiydi ve yıllar içinde “vâris ve reddedilen oğul” rollerini değiş tokuş ettiler. Murdoch’un her zaman Lachlan’ı tercih ettiği, yakınları için bir sır değildi.

Haberin Devamı

Matbaa yağı temizledi

Babasının şirketinin ahlak kurallarına göre eğitilen Lachlan küçük yaşlardan itibaren gazete işinde eğitim gördü. Murdoch, oğlunun henüz 13 yaşındayken bir gazete baskı odasında çalıştığını belirtirken, Lachlan, çocukken matbaa yağı bile temizledi. Ergenlik çağında babasının şirketine katılan Lachlan, 22 yaşındayken, önce Murdoch’un Avustralya yayınlarından Brisbane Courier-Mail’in müdürü oldu. 25 yaşına gelmeden The Australian adlı gazetenin sorumluluğunu üstlendi. 2000 yılında yayıncılık şirketi News Corp’un operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı olmak üzere Avustralya’dan ABD’ye taşındı. Yönetimi altında New York Post gazetesi yeniden canlandı. Ancak, Lachlan 2005’te News Corp’tan ayrıldı.

Haberin Devamı

Kendi şirketini kurdu

Lachlan Murdoch, 2005’de News Corp’tan ayrıldıktan sonra medya ve pazarlama sektörüne yönelik bir yatırım şirketi kurdu. Ancak şirketinin Avustralya TV ağında büyük zarara uğrayan Lachlan, 2014’te babasının medya imparatorluğuna döndü. Dönüşün, Lachlan’ın kardeşi James Murdoch’ın karıştığı telefon dinleme skandalı ve Rupert Murdoch’un 3. eşi Wendi Deng’den boşanmasıyla bağlantılı olduğu belirtildi.  

Babaya teşekkür

Lachlan Murdoch, Rupert Murdoch’ın emekli olacağını duyurmasından sonra babasına teşekkür etti. Yeni patron açıklamasında, 70 yıllık kariyerinde vizyonu, öncü ruhu, sarsılmaz kararlılığı, kurduğu şirketlere ve etkilediği sayısız insana bıraktığı kalıcı miras için babasına teşekkür etti. Lachlan Murdoch, şirketlerin kasım ayındaki toplantısının ardından görevi babasından devralarak hem News Corp’un hem de Fox Corporation’ın en tepedeki yöneticisi olacak.  

Vâris planını 2015’te yaptı

Rupert Murdoch için veraset planlaması, 2015’te Lachlan ve kardeşi James’i 21st Century Fox’un eş başkanları olarak atamasıyla başladı. Bir ara veliaht olarak görülen James, yönetimindeki gazetelerinin telefon dinleme skandalı patlak verince darbe aldı. James, News Corp’tan istifa ederken babasının sağcı politikasını izleyen Lachlan’ın yolu açıldı. 2019’dan beri Fox News’un başında olan Lachlan, 2020 seçimleri ve Kovid-19 salgını dönemini yönetti. Rupert Murdoch, bu süreçte şirketi Lachlan’a devretme kararını kesinleştirdi.