Dünya Kosova’da yeniden silah sesleri

Kosova’da yeniden silah sesleri

12.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kosova’nın kuzeyinde Sırpların yoğun olarak yaşadığı bölgede, cumartesi başlayan gerginlik dün de artarak devam etti.

Kosova’da yeniden silah sesleri

Kosova medyasına yansıyan haberlere göre, ülkenin kuzeyinde tansiyonun yükseldiği ve gece boyunca silah ve patlama seslerinin duyulduğu belirtildi. Sırpların yolları barikatlarla kapattığı da gelen bilgiler arasında.

Haberin Devamı

NATO’ya çağrı

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırp göstericilerden yollara konulan barikatların kaldırılmasını istedi. Kosova’da barışı sağlamak için bulunan NATO’ya bağlı KFOR misyonuna da çağrıda bulunan Kurti, “KFOR’u seyahat özgürlüğünü garanti etmeye ve barikatları kaldırmaya çağırıyoruz. Ancak KFOR bunu sonlandırmak için biraz daha fazla zaman istedi, bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Vucic’ten açıklama

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise Sırp nüfusun yoğun olduğu Kuzey’e bin Sırp askerinin konuşlandırılması için NATO’dan izin isteyeceğini söyledi. Vucic, Kosova’daki Sırplara mesajının ‘Teslimiyet yok, teslimiyet olmayacak’ yönünde olacağını kaydetti. Vucic, Sırpların kendilerini Kosova güvenlik güçlerinden korumak için barikatları kurmak zorunda kaldıklarını da iddia etti.

Haberin Devamı

Rus haber ajansına göre ise, Kosova Başbakanı Kurti’nin barikatların kaldırılması yönünde mühlet vermesinin ardından Sırp lider Vucic, Ulusal Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Quint ülkeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya) ve Avrupa Birliği’ne “barikatları kaldırmak yerine barikatların neden kurulduğunu anlamaya çalışmalarını” istedi. Brnabic, “Görünüşe göre Quint, AB, Josep Borrell ile birlikte Kosova ve Metohija’nın kuzeyindeki barikatların yasa dışı oldukları için kaldırılması gerektiğini belirtiyor. İlginçtir ki, Sırpların tutuklanmasının yasadışılığı ya da Kosova polisinin tüfeklerle/uzun namlularla kuzeydeki Sırpların çoğunlukta olduğu belediyelere girerek Brüksel Anlaşmasını ihlal etmesi konusunda sesleri çıkmıyor” ifadelerini kullandı.