Dünya Kriket sahasından siyasi zafere

Kriket sahasından siyasi zafere

27.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Kriket sahasından siyasi zafere

Pakistan’da önceki gün gerçekleştirilen seçimlerden, eski kriketçi İmran Han’ın partisi zaferle çıktı. Pakistan devlet televizyonu PTV’nin açıkladığı kesin olmayan son veriler, muhalefetteki İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi’nin (PTI), 2013 seçimlerinde 35 olan sandalye sayısını 119’a yükselttiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Geçen seçimlerde iktidarı elde eden Pakistan Müslüman Ligi-Navaz’ın (PML-N) sandalye sayısı 61’e düşerken, Şahbaz Şerif liderliğindeki PML-N’nin geçen seçimlere oranla 100’den fazla sandalye kaybettiği, Bilawal Butto Zerdari liderliğindeki Pakistan Halk Partisi’nin (PPP) ise 40 sandalye elde ettiği görülüyor. Resmi sonuçların uzun süre duyurulmaması üzerine gelen eleştirilere cevap vermek üzere sabaha karşı açıklama yapan Komisyon, sonuçların toplandığı elektronik sistemin çöktüğünü belirtmişti.

İmran Han, seçimlerden zaferle çıktıklarını açıklarken, televizyondan halka seslendiği konuşmasında, “Bu tarihi bir seçim. Allah bana, Pakistan için hayal ettiğimi gerçekleştirme fırsatı verdi. Önümüzde zor bir görev var. Seçimleri kazanmak kadar programınızı uygulamak da zor” dedi.

Haberin Devamı

İmran Han, yolsuzluk, yoksulluk, cahillik ve işsizliğin en önemli zorluklar olduğunu belirterek hükümetinin, bunların üstesinden gelmek için en iyisini yapacağı sözü verdi. Han, bazı muhalefet partilerinin gündeme getirdiği hile iddialarına ilişkin de bu yöndeki kaygıların giderileceğini söyledi.

Eski dünya şampiyonu bir lider

Pakistan’ı 1992’de Dünya Kupası’nda şampiyonluğa taşıyan eski bir kriket yıldızı olan İmran Han, İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Eğlenceye düşkünlüğü ve yaptığı 3 evlilikle hep medyanın gözü önünde olan Han, 1996’da Pakistan Adalet Hareketi’ni kurdu ancak parti uzun süre ülke siyasetinde etkili olamadı. Han’ın son dönemde ülkede yaşanan yolsuzluklar ve skandalların ardından ismi ön plana çıkmıştı. İmran Han’ın, ordunun adayı olduğu ve istihbarat servisinin perde arkasından rakiplerine karşı oyunlar çevirdiği iddia ediliyor. Ancak Han bu iddiaları reddediyor.