Dünya 'Kumdaki Hayalet!' Birdenbire tehlikeli kıyılara vuran gizem, sayısız teoriye hazır olun

'Kumdaki Hayalet!' Birdenbire tehlikeli kıyılara vuran gizem, sayısız teoriye hazır olun

09.03.2024 - 12:35 | Son Güncellenme:

Beklenmedik şekilde küçük sahil kasabasının kıyısına vuran 200 yıllık gemi enkazı yerli halkta büyük bir heyecana ve meraka yol açtı. Öyle ki, bu heyecan küçük kasabanın sınırlarını aşarak dünyada manşetlere taşındı. Hatta geminin gizemli kökenini ortaya çıkarmak için sayısız teori ortaya kondu.

Kumdaki Hayalet Birdenbire tehlikeli kıyılara vuran gizem, sayısız teoriye hazır olun

 'Kumdaki Hayalet' olarak adlandırılan ahşap gemi, Kanada'nın Newfoundland ve Labrador eyaletinde yerel halkın dikkatini çekti. Geminin kalıntılarının yalnızca 350 kişilik küçük bir yerleşim yeri olan Cape Ray'in kumlarında aniden ortaya çıkması, sakinleri heyecanlandırdı ve şaşkına çevirdi.

Haberin Devamı

ZAMAN ONLARDAN YANA DEĞİL

Bilgiye susamış meraklılardan oluşan bir ekip, 30 metrelik geminin tarihini keşfetmek için bir yolculuğa çıktı.
Arkeologlardan oluşan ekip, geminin orijinal boyutunu ölçmek ve onu inşa etmek için kullanılan ağaçların yaşını belirlemek için ahşap kalıntıları kullanmayı planlıyor. Uzmanlar daha sonra geminin tarihteki yerini bulmak için örnekleri Kanada ve Avrupa'daki ağaçlarla karşılaştıracak. Ancak zaman onların tarafında değil. Zira, gemi suda kalmaya devam ederse dalgaların altına gömülme riskiyle karşı karşıya.

Küçük topluluk, teknenin tamamen kaybolmadan önce kurtarılması için para toplamak amacıyla bir web sayfası bile kurdu. Organizatörler, "Bu gemi enkazının Cape Ray'e sürüklenmesinin bir sebebi olduğuna inanıyoruz ve hikayesinin anlatılmasına yardımcı olmak istiyoruz" diye yazıyor. Merakları, geminin fırtınada çökmesinden olası Avrupa kökenlerine kadar, geçmişine ilişkin çeşitli teorileri değerlendiriyor.

Haberin Devamı

Kumdaki Hayalet Birdenbire tehlikeli kıyılara vuran gizem, sayısız teoriye hazır olun

KASIRGA OKYANUS TABANINDAN KALDIRMIŞ OLABİLİR 

Bazı insanlar, Eylül 2022'de bölgeyi vuran güçlü Fiona Kasırgası'nın gemi enkazını okyanus tabanından kaldırdığına inanıyor. Buna göre, daha sonra büyük bir okyanus dalgası tekneyi alıp kıyıya doğru itmiş olabilir. Newfoundland ve Labrador Gemi Enkazı Koruma Derneği başkanı Neil Burgess, bunun kıyı erozyonu ile Fiona Kasırgası'nın gücünün bir kombinasyonu olabileceğine inanıyor.

Yerel basına verdiği demeçte şöyle konuştu: 

"Bu mükemmel... Bu harika, harika bir olay."

BİR BUÇUK YÜZYILDAN FAZLA SÜREDİR GÖMÜLÜYDÜ

Batığın Avrupa menşeli bir 19. yüzyıl gemisine ait olma ihtimali değerlendiriliyor. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi eski Denizcilik Mirası Müdürü James Delgado, geminin muhtemelen bir buçuk yüzyıldan fazla süredir gömülü olduğunu aktardı.

19. yüzyılda Avrupa ile Kanada arasındaki ticaret yolunu birbirine bağlayan binlerce benzer gemi inşa edildi. Yerel halkın yanı sıra, 1800'lerden bu yana düzinelerce gemi enkazına tanık olan uzun bir gemi trafiği geçmişi var.

Cape Ray, Atlas Okyanusu'nun büyük kayalarla çevrili engebeli bir kısmına bakıyor. Bölge, kötü hava koşulları sebebiyle yok edilen ve en az sekiz geminin ebedi dinlenme yeri haline gelen 'The Rock' lakaplı bir adada konumlanıyor.

Haberin Devamı

Newfoundland Eyalet Arkeoloğu Jamie Brake, Amerikan New York Times'a şunları söyledi: 

"Büyük bir denizcilik geçmişine sahip bir adada yaşıyoruz. Cape Ray, sis ve resiflerle dolu, korunmasız, tehlikeli bir kıyı şeridi."

Biyo-coğrafyacı Carissa Brown, geminin Avrupa'da inşa edildiğini ve küresel ticaret gelişmeye başladığında Atlantik Kanada bölgesine geri döndüğünü teorileştirdi. Kanada basınına, teknenin bir noktada hasar görmüş olabileceğini ve onarım için Kanada'dan gelen tahta parçalarının kullanılmış ihtimalinin olduğunu anlattı.

Yerel halkın yaklaşık yüzde 90'ı, 17. ve 19. yüzyıllar arasında bölgeye yerleşen ve Britanya Adaları'ndan gelen insanların torunlarından oluşuyor. İskoç, İrlandalı ve İngiliz kökenli bir sakin olan Wanda Blackmore, BBC'ye birçok yerel halkın atalarının izini 18. yüzyıla kadar sürebildiğini söyledi.

Kumdaki Hayalet Birdenbire tehlikeli kıyılara vuran gizem, sayısız teoriye hazır olun

PHYLLIS KALINTILARI

Açıklanamayan keşif dünya çapında insanları büyüledi ve bazı teoriler ise internette hızla yayıldı. Bir kişi, gemi enkazını askerleri ve ailelerini taşıyan bir İngiliz gemisi olan Phyllis'in kalıntılarına bağlayan bir komplo teorisi yayınladı.

Haberin Devamı

Phyllis, İngiltere'den ayrıldıktan yalnızca altı hafta sonra, 1795'te Cape Ray yakınlarında kaza yaptı. Yolcuların ve mürettebatın çoğu boğuldu, ancak bazıları ölümden kaçmayı ve karaya güvenli bir şekilde ulaşmayı başardı. Hayatta kalanlar daha sonra Newfoundland yelkenlisi tarafından kurtarılmadan önce enkaz halindeki geminin tahtalarından kulübeler inşa ederek karada iki hafta geçirdiler.