Dünya Küresel ısınma dünya için hala en büyük tehdit: Buzullar eriyor, canlılar ölüyor

Küresel ısınma dünya için hala en büyük tehdit: Buzullar eriyor, canlılar ölüyor

26.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gezegenimiz insan faaliyetleri nedeniyle hızla ısınmaya devam ediyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliği etkisiyle Antarktika başta olmak üzere dünyanın birçok noktasında buzullar eriyor.

Küresel ısınma dünya için hala en büyük tehdit: Buzullar eriyor, canlılar ölüyor

Küresel ısınma tüm canlıları tehdit eder boyutta. Antarktika’da binlerce bebek penguenin ölümüne neden olurken, İtalya, Endonezya ve İsviçre Alplerinde buzulları erimesini hızlandırdı.

Haberin Devamı

10 bine yakın penguen yavrusu öldü

Antarktika’da Bellingshausen Denizi’nde 10 bine yakın penguen yavrusunun, üzerinde bulundukları buzun erimesi nedeniyle öldüğü ortaya çıktı. Buz tabakası, yavru penguenlerin okyanusta yüzebilmek için gerekli su geçirmez tüyleri oluşmadan önce kırılıp denize karıştı. BBC’nin haberine göre Kasım 2022’de meydana gelen olay, uydu görüntülerinin analiziyle fark edildi. Binlerce penguenin boğulduğu veya donarak öldüğü tahmin ediliyor. Buz oluşumun yavaş ilerlemesi nedeniyle bu kış da kolonilerin tüm yavrularının öleceği tahmin ediliyor.

Küresel ısınma dünya için hala en büyük tehdit: Buzullar eriyor, canlılar ölüyor

Yalıtım bile fayda etmedi

Yaklaşık 3 yıl önce İsviçre’nin Gletsch kentinde bulunan Alp Dağları’nın en eski buzulu olan Rhone Buzulu’nun küresel ısınmanın etkisi nedeniyle erimesini önlemek amacıyla üzerine özel beyaz battaniyeler örtülmüştü. Ancak önceki gün çekilen bir fotoğraf, Rhone Buzulu’nun erimesini önlemek için kullanılan yalıtıma rağmen erime kaynaklı küçük buzul göllerinin açığa çıktığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Önde gelen buzul bilimcilerden Matthias Huss, 16 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, söz konusu buzullarda meydana gelen rekor erimenin üzerinden 1 yıl geçtiğini ve İsviçre Alplerindeki buzulların hiç de iyi görünmediği belirterek uyardı. Diğer yandan İtalya’nın kuzeybatısında bulunan Aosta Vadisi’ndeki en büyük buzullardan biri olan Rutor’daki erime aşırı sıcaklar nedeniyle hızlandı. Rutor Alp buzulu, 1865’ten beri yaklaşık 4 kilometrekare yüzey alanını kaybetti. Buzulun kaybettiği yüzey alanının 1.5 kilometrekaresininse son 50 yılda eridiği belirtiliyor. İtalyan yetkililer, geçen kış buzullardaki erimede son 20 yılın en yüksek artışının görüldüğünü belirtiyor. Ancak bu yaz sonunda da büyük bir erimenin yaşanması bekleniyor.

Sonsuzluk Buzulları da yok olabilir

Endonezya Jeofizik Ajansı, ülkedeki dünyanın az sayıdaki tropikal buzullarından ikisinin erimekte olduğunu ve El Nino hava olayının kurak mevsimi uzatması nedeniyle 12 bin yıllık buzlarının 2026’ya kadar ya da daha erken bir tarihte yok olabileceğini bildirdi. Ajans, El Niño’nun erime sürecini hızlandırabileceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Brezilya ve Kongo’dan sonra dünyadaki yağmur ormanlarının üçte birine ev sahipliği yapan Endonezya, El Nino’nun orman yangınları riskini arttırması ve temiz su kaynaklarını tehdit etmesi nedeniyle kurak mevsimin ekim ayına kadar sürmesini bekliyor. Buzulların yak olmasının bölgesel ekosistemi bozabileceğini ve 10 yıl içinde küresel deniz seviyesinde yükselmeyi tetikleyeceği belirtiliyor.