Dünya Kutlamalara Omicron iptali

Kutlamalara Omicron iptali

25.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle dünyada vaka sayıları artarken Avrupa ülkelerinde yılbaşı kutlamalarına kısıtlama geldi. Fransa, Yunanistan ve İtalya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülke toplu yılbaşı kutlamalarını iptal etti 

Kutlamalara Omicron iptali

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen kıtalardan Avrupa, yeniden salgının pençesinde. İlk kez Güney Afrika'da tespit edilen Omicron varyantının hızlı bulaşıcılığının da etkisiyle hastalık kıtada hızla yayılmaya devam ediyor. Bazı Avrupa ülkeleri yılbaşı kutlamalarını iptal ette ve yeni tedbirler açıkladı. İngiltere'den sonra Omicron kaynaklı ilk ölümü açıklayan Almanya'da 28 Aralık'tan itibaren gece kulüplerinin kapatılması ve toplanmaların 10 kişiyle sınırlandırma kararı alındı. Fransa, Paris'te düzenlenen geleneksel havai fişek ve ışık gösterileri iptal etti. Hollanda tam kapanma ilan ederken, İtalya yılbaşı kutlamalarının yapılmayacağını duyurdu. Yunanistan kamusal alandaki Noel ve yılbaşı kutlamalarını yasakladı ve açık alanlarda maske takmayı zorunlu hale getirdi. İspanya'da Katalonya Özerk Bölgesi, nüfusu 10 binden fazla olan ve 14 gün boyunca vaka oranı 100 binde 250 vakayı aşan tüm belediyelerde gece 00:00 ile sabah 06:00 arasında sokağa çıkma yasağı getirdi.

Haberin Devamı

Almanya'da ilk ölüm

Almanya'da salgın verilerini takip eden ve Alman hükümetine danışmanlık yapan Robert Koch Ensitüsü (RKI), ülkede Omicron varyantıyla bağlantılı ilk ölümün kayıtlara geçtiğini açıkladı. Hayatını kaybeden hastanın kimliği açıklanmadı ancak 60-79 yaş aralığında olduğu ve kendisine bulaşan virüsün Omicron kaynaklı olduğunun tespit edildiği belirtildi. Almanya'da şu ana kadar 3198 Omicron vakası bulunduğunu açıklayan RKI, Omicron vakalarının her gün bir önceki güne göre yüzde 25 artış gösterdiğine dikkat çekti. Şimdiye kadarki Omicron vakalarının sadece genom dizilimi ve varyanta özel PCR testleri ile tespit edildiğini belirten RKI, vaka sayısının aslında daha yüksek olabileceğine işaret etti. Omicron'dan ilk can kaybının görüldüğü İngiltere'de de yeni vakalarda artış sürüyor. İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 147 kişi artarak 147 bin 720'ye çıktı. İngiltere son 24 saatte tespit edilen 119 bin 789 vaka, ülkede salgının başlangıcından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı olarak kayıtlara geçti. İngiltere'de önceki gün 106 bin 122 Kovid-19 vakası görülmüştü.

Haberin Devamı

Maske geri geldi

İtalya'da son 24 saatte yapılan 901 bin 450 testte 44 bin 595 kişiye Kovid-19 tanısı kondu. Böylece salgının başladığı Şubat 2020'den bu yana bir günde kaydedilen en yüksek vaka sayısı gerçekleşti. Hükümet, Omicron etkisiyle vaka sayısındaki hızlı artışın önüne geçmek için tedbirleri sıkılaştırdı. Hükümet salgın tedbirlerini sıkılaştıran yeni bir kanun hükmünde kararname kabul etti. Buna göre, açık alanlarda dahil olmak üzere kalabalıkların oluşabileceği protesto mitingi, her türlü kutlama etkinliği, dans salonları ve diskoteklerin faaliyetleri 31 Ocak 2022'ye kadar durduruldu. Açık havada maske kullanımı zorunlu hale getirildi, pek çok sosyal faaliyet ve metro, otobüs gibi şehir içi toplu taşımada "Ffp2" model maske kullanımı şart koşuldu. Maske şartı, tiyatro, sinema, konser, canlı müzik olan mekânlar, toplu etkinlikler ve spor müsabakalarında da geçerli hale getirildi. Tiyatro, sinema, spor etkinlikleri ve kapalı alanlarda her türlü yemek ve içecek tüketimi de yasaklandı. Aşı sertifikasının geçerlilik süresi 6 aya indirildi.

Haberin Devamı

'En kötü' veri

Başkent Paris'te geleneksel yılbaşı gösterisinin iptal edildiği Fransa'da 10 Aralık'tan bu yana gece kulüplerinin dört hafta süreyle kapalı olduğu ülkede aşılama kampanyasına hız verildi. Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre, son 24 saatte 91 bin 608 kişide virüs tespit edildi, 179 kişi öldü. Bu veri en yüksek günlük vaka sayısı olarak kayıtlara geçti. Sağlık Bakanı Olivier Veran yaptığı açıklamada, Kovid-19 verilerinin iyi olmadığını belirterek, günlük pozitif vaka sayısının salgının başlangıcından bu yana kaydedilen “en kötü” veri olduğunu açıkladı. Veran, birçok ülkede olduğu gibi, Fransa’da da Omicron varyantı dalgasına karşı kendilerini hatırlatma dozuyla koruyacaklarını ifade etti. 

ABD’de 200 uçuş iptal

ABD’de son bir haftadaki günlük ortalama Kovid vaka artışı, virüsün Delta varyantının en fazla etkisini gösterdiği yaz aylarındaki artışı geçti. Omicron varyantına bağlı ABD’deki son 7 günün ortalama vaka artışı 168 bin 981 oldu. Yüksek gelen vaka sayılarının ardından ABD’nin önde gelen havayolu şirketleri United Airlines ve Delta Airlines, Omicron varyantının çalışanları arasında yayılması nedeniyle 200’den fazla uçuşunu iptal etti. Chicago merkezli United Airlines 120 uçuşu, Atlanta merkezli Delta Airlines 90 uçuşu iptal edildiği açıklandı. United Airlines, iptalin Omicron vakalarında artış nedeniyle aldıklarını duyurdu.

Haberin Devamı

Nijerya’da yüzde 400 artış

Koronavirüsün Omicron varyantı Nijerya’da da vakalarda artışı beraberinde getirdi. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi, Omicron varyantı tespit edildikten sonra günlük vakalarda artış yaşanmaya başladığını belirtti. Açıklamada, ülkede son 24 saatte 5700 test yapıldığı, 4035 kişide virüse rastlandığı aktarıldı. Nüfusu 206 milyonu geçen Nijerya’da da salgının başladığı Şubat 2020’den bu yana en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldı. Son iki hafta içinde vakaların yüzde 500 artış gösterdiği ülkede, son 24 saatte virüs nedeniyle 2 kişi öldü.