Dünya Libya’yı karıştırdı, açığa alındı

Libya’yı karıştırdı, açığa alındı

29.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Libya’da Dışişleri Bakanı Necla Menguş’un İsrailli mevkidaşıyla görüşmesi ülkeyi karıştırdı.

Libya’yı karıştırdı, açığa alındı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Görüşme haberi ülkede protestolara neden olurken, başkent Trablus dışında birkaç bölge ve kentte de protestolar yapıldı, İsrail bayrakları yakıldı. Menguş’tan hesap sorulmasını isteyen Filistin bayraklı protestocular, lastik yakarak yolları kapattı. Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise, Menguş’u açığa aldı. Dibeybe, Libya Temsilciler Meclisi Sözcülüğü tarafından ihanetle suçlanan Menguş hakkında soruşturma başlatılması talimatı verdi.

Haberin Devamı

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ise, Menguş ile görüşmesini ülkeler arasındaki ilişkilerin kurulması çerçevesinde ‘tarihi bir adım’ olarak nitelendirirken, geçen hafta İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen bir zirve sırasında tesadüfen tanıştıklarını, ‘iki ülke arasındaki ilişkilerin büyük potansiyeli’ üzerinde durduklarını ifade etti. İsrail Dışişleri ayrıca görüşmeyi kendilerinin sızdırmadığını ileri sürdü, ancak gazeteciler görüşmeyi ilk kez bakanlığın WhatsApp grubundan öğrenmişti.

Libya Dışişleri’nden yapılan açıklamada ise, Menguş’un İsrailli temsilcilerle yapılan görüşmeyi reddettiği, yaşananları ‘tesadüfi bir karşılaşma’ olarak nitelendirdiği kaydedildi. Açıklamada, iki bakan arasındaki etkileşimin herhangi bir tartışma, anlaşma veya istişare içermediği ve bakanlığın İsrail ile normalleşmeyi tamamen ve kesin olarak reddettiğini yinelediği belirtildi.

Haberin Devamı

Öte yandan Menguş’un olaylar sonrası önceki gün sabaha karşı Türkiye’ye geldiği öne sürülürken, bu iddialar Libya tarafından yalanlandı. Libya İç Güvenlik Teşkilatı’ndan yapılan açıklamada, Menguş’a seyahat yasağı getirildiği ve havalimanını kullanmadığı belirtildi. Libya, İsrail’i tanımıyor ve diplomatik ilişkileri bulunmuyor. Libya pasaportunda ‘işgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışında bütün ülkelere gidebilir’ notu bulunuyor. Ayrıca İsrail ile ilişki kurmak kanunen yasak.