Dünya Gazze'de son durum, savaşta son dakika... Doktor, hemşire kılığında hastane basıp katliam yaptılar!

Gazze'de son durum, savaşta son dakika... Doktor, hemşire kılığında hastane basıp katliam yaptılar!

30.01.2024 - 15:28 | Son Güncellenme:

Amerikan üssü Tower 22'nin bir kamikaze drone tarafından nasıl vurulduğu netleşiyor, Washington'ın misilleme listesinde birçok seçenek var. İsrail özel kuvvetlerinin operasyonu, şok etkisi yarattı. Öte yandan Netanyahu'dana esir takasına ilişkin flaş bir açıklama geldi.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde dört ay dolmak üzere, Orta Doğu'daki neredeyse her ülkeye sıçrayan çatışma ve saldırılara dair bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

KAHİRE'DE GÖRÜŞME

İsrail ve Filistin arasındaki ateşkes görüşmeleri devam ederken, Hamas heyeti yarın Mısır’ın başkenti Kahire’de İsrail ile devam eden ateşkes müzakerelerini görüşmek üzere Mısır Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı Abbas Kamel ile bir araya gelecek. Adı açıklanmayan bir Mısırlı yetkiliye dayandırılan haberlerde görüşmede, ateşkesin süresi ve Filistinli mahkumlara odaklanılacağı ifade edildi.

BIDEN'A UNRWA ÇAĞRISI

ABD’li Senatör Bernie Sanders, ABD Başkanı Joe Biden’a Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yönelik yardımları yeniden başlatması çağrısında bulunarak, “12 kişinin eylemleri yüzünden milyonlarca insanın acı çekmesine izin veremeyiz" dedi.

ESİR TAKASINDA FLAŞ GELİŞME

ABD, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda İsrail ve Filistin arasındaki görüşmeler devam ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ve Filistin arasında yeni bir esir takası anlaşmasına dair basında çıkan haberlere değindi. İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinden birinde bulunan Bnei David Askeri Akademisi'nde konuşan Netanyahu, İsrail'in "tam bir zafer" konusunda ısrarcı olduğunu söyleyerek, İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının tüm hedeflere ulaşana kadar devam edeceğini vurguladı. Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nden geri çekilmeyeceğini ve binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılmayacağını vurgulayarak, söz konusu anlaşmayı kabul etmeyeceğini açıkladı.

 

Haberin Devamı
HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Hamas Siyasi Büro Üyesi Muhammed Nazzal, “Kalıcı ateşkes her iki tarafın da yararına. Aksi takdirde savaş devam edecek. Aşamalı olarak ateşkese hazırız” dedi.

ORTA DOĞU'NUN EN GÜÇLÜ ORDULARI BELLİ OLDU! İŞTE TÜRKİYE'NİN SIRASI

ABD merkezli GlobalFirepower, Orta Doğu'da bulunan ülkelerin askeri alandaki güçlerini sıraladı. Türkiye, listedeki ülkelere resmen fark attı.

GAZZE'DE CAN KAYBI 26 BİN 751

Filistinli yetkililer, İsrail saldırılarının 116'ıncı gününde Gazze Şeridi'ndeki can kaybının 26 bin 751'e çıktığını açıkladı.

İsrail işgal ordusu, son 24 saatte 114 Filistinliyi katletti.

Savaşta dördüncü ay dolmak üzere ve Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırılarında 65 bin kişi de yaralandı.

Haberin Devamı
HAMAS, PARİS TEKLİFİNİ İNCELİYOR



Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas, hafta sonu Paris'te gerçekleşen rehine takası ve ateşkes müzakerelerinde ortaya çıkan teklifi incelediğini açıkladı.

ABD gizli servisi CIA'in Direktörü William Burns, İsrail dış istihbaratı Mossad'ın yöneticisi David Barnea, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman al Sani ve Mısır istihbarat şefi Abbas Kamil hafta sonu Fransa'nın başkentinde bir araya geldi.

Paris buluşmasından çıkan teklif Hamas'a iletildi, grubun lideri İsmail Haniye anlaşmayı incelediklerini ve yanıt vereceklerini söyledi.

Açıklama, Hamas'ın Telegram hesabından yapıldı.

Kasım ayı sonunda uygulanan bir haftalık geçici ateşkeste Hamas Gazze Şeridi'nde tuttuğu 100'den fazla rehineyi serbest bıraktı. Gazze'den çıkışına izin verilenler arasında çok sayıda yabancı da vardı.

Serbest bırakılan rehinelere karşılık İsrail hapishanelerinde tutulan 240 kadın ve çocuk mahkum özgürlüğüne kavuştu.

Halihazırda Hamas'ın elinde 130'dan fazla rehine olduğu tahmin ediliyor.

BLINKEN ALTINCI KEZ İSRAİL'E GİDİYOR

Savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana birçok kez Orta Doğu turuna çıkan ve İsrail'i beş defa ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yeniden bölgeye uçuyor.

Antony Blinken, altıncı kez gideceği İsrail'de Cumartesi'den Pazartesi'ye kadar kalacak.

Blinken'ın hafta sonu boyunca görüşeceği isimler arasında, Birleşmiş Milletler'in Gazze insani yardım ve yeniden yapılandırma koordinatörü Sigrid Kaag da var. Kaag, söz konusu göreve kısa süre önce atandı.

Ocak ayı başında beşinci kez Orta Doğu turuna çıkan Antony Blinken'ın ilk durağı Türkiye olmuştu.

ÇİN'DEN ABD'YE UYARI: 'MİSİLLEME DÖNGÜSÜ'

Çin, ABD'nin Ürdün'deki üssüne düzenlenen insansız hava aracı saldırısına karşılık verme sözünün ardından Orta Doğu'da bir 'misilleme döngüsüne' karşı uyarıda bulundu.

Pazar günkü saldırıda üç Amerikan askeri öldü, onlarcası da yaralandı. Washington olaydan İran destekli silahlı grupları sorumlu tuttu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, "Kötü bir misilleme döngüsüne düşmemek ve bölgesel gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemek için ilgili tüm tarafların sakin ve itidalli kalmasını umuyoruz" dedi.

Haberin Devamı
'ABD SALDIRIRSA İRAN HÜRMÜZ BOĞAZI'NI KAPATABİLİR!'



Ürdün'deki Tower 22 üssünde üç Amerikan askerinin öldüğü drone saldırısı, ABD'deki Cumhuriyetçilerin İran'ın doğrudan vurulmasını isteyen çığlıklar atmasına yol açtı. Çok sayıda Cumhuriyetçi senatörün istediği seçenek gerçekleşirse, sonuç ne olur?

Amerika'nın Sesi'nin özel haberine göre, misillemenin İran'ı doğrudan hedef alması Orta Doğu'da gerilimi oldukça arttırabilir ve çatışmaların yayılmasına neden olabilir.

ABD'nin bu yönde adım atması durumunda, İran Hürmüz Boğazı’nı kapatma girişiminde bulunabilir. Dünya gaz ve petrolünün yüzde 20’si Hürmüz Boğazı’ndan geçiyor.

Böyle bir durumun ekonomi üzerinde yıkıcı etkisi olabilir. Bu da ABD lideri Joe Biden’ın yeniden seçilme şansını olumsuz etkileyebilir.

Bir diğer tartışılan ihtimal İran Devrim Muhafızları’nın üst düzey isimlerini Irak ve Suriye’de hedef almak. Ama bu da İran’dan sert bir karşılığın gelmesine neden olabilir.

Amerikan USA Today gazetesi saldırının Ortadoğu’da konuşlu 40 bin Amerikan askerinin karşı karşıya olduğu riskleri gün yüzüne çıkardığını belirtiyor.

US Secretary of State Antony Blinken will be in Israel from February 3 until February 5.

He was in the country earlier this month for a series of tense meetings with Prime Minister Benjamin Netanyahu and Israel’s wartime leadership.

It will be Blinken’s sixth visit to the country since the war began in October.

ABD'Lİ GENERALDEN SKANDAL TÜRKİYE AÇIKLAMASI

İsrail-Hamas arasındaki savaşta İran'ın DEAŞ'ı tekrar diriltmek için çalıştığını belirten ABD'nin Suriye'de görev alan generallerinden Joel Vowell, konuyu bir anda İran'dan Türkiye'ye bağladı ve skandal sözler söyledi.

SUİKAST TİMİ HASTANEYİ DOKTOR, HEMŞİRE KILIĞINDA BASTI



İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan bir hastaneyi hedef alan baskının güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

İbni Sina Hastanesi'ne doktor, hemşire, hasta ve sivil kılığında gece yarısı 05.43'te gelen İsrail özel kuvvetleri, üç Filistinliyi öldürdü.

İşgal ordusu, katlettiği üç Filistinlinin bir Hamas hücresinin üyeleri olduğunu savundu. Hastanenin üçüncü katına öldürülenlerden ikisi kardeş.

Al Jazeera'nın doğruladığı görüntülerde, otomatik silahlar taşıyan İsraillilerin duvara yasladıkları hastanedeki bazı Filistinlilerin üstünü aradığı da görüldü.

Doğu Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri Rory Challands, İsrail özel kuvvetlerinin operasyonunu "Bu alışılmadık bir vaka" diyerek tanımladı.

Suikast timinin hastaneye girerek insanları öldürdüğünü belirten Challands, olayın 7 Ekim'de başlayan savaşta bir ilk niteliği taşıdığını da ekledi. Al Jazeera muhabiri, İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'ndeki birçok hasatneyi bombalayıp yerle bir ettiğini ancak benzer bir hastane saldırısına rastlanmadığını kaydetti.

Roy Challands, üç Filistinlinin gözaltına alınmaya gerek duyulmadan uyurken hasta yataklarında katledildiği bilgisini de verdi.

Gazze Şeridi'ni 2007'den bu yana yöneten Hamas, hastane baskınına yanıt vereceğini duyurdu.

Uluslararası haber ajansı AFP, İbni Sina Hastanesi'nin üçüncü katında gerçekleşen katliamın ardından bugün olay yerinin fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Haberin Devamı
İSRAİL İSTİHBARAT DİREKTÖRÜ MISIR'DA 'SAVAŞIN GELECEĞİNİ' GÖRÜŞTÜ

ABD gizli servisi CIA'in Direktörü William Burns, İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın yöneticisi David Barnea, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani ve Mısır istihbaratının başındaki Abbas Kamil hafta sonu İsviçre'de muhtemel bir ateşkes ve rehine takasını ele almak üzere bir araya gelmişti.

Öte yandan, İsrail iç istihbarat teskilatı Şin Bet Direktörü Ronen Bar'ın geçtiğimiz Pazartesi günü Mısırlı mevkidaşı Abbas Kamil ile görüşmek üzere Kahire'ye gittiği bildirildi.

ABD merkezli Axios haber sitesinin haberine göre toplantı, İsrail ordusunun kara saldırılarını Mısır sınırında yer alan güney Gazze'deki Refah'a kadar genişletme ihtimalinin olduğu bir dönemde gerçekleşti.

Yüzbinlerce Filistinlinin zorla Refah'a ve güneydeki diğer yerlere gönderilmesi, Kahire için Sina Yarımadası'na yeni bir mülteci akını olabileceği endişesini artırdı.

Bar, Pazar günü Paris'te Hamas'la anlaşmaya varılması amacıyla yapılan ve Mısırlı istihbarat şefinin de hazır bulunduğu görüşmelerde hazır bulundu. Ancak haber kaynağının ismi açıklanmayan İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre, görüşmede savaş sonrası planlar da dahil olmak üzere Kahire'deki esirlerle ilgili olmayan konular tartışıldı.

LÜBNAN'A SALDIRI SİNYALİ



İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yakın zamanda Lübnan sınırı yakınlarında saldıracaklarının sinyalini verdi.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah'la İsrail ordusu 8 Ekim'den bu yana sınır hattında çatışıyor, bu sırada Gazze'deki savaşın tüm bölgeye yayılmasından endişe edildi.

Gazze Şeridi sınırındaki askerlerle bir araya gelen İsrail Savunma Bakanı Gallant, kuzeye konuşlandırılan birlikler için "Çok yakında harekete geçecekler" dedi.

SKANDAL WASHINGTON'DA YANKI BULDU

İsrail'de hafta sonu gerçekleşen skandal konferansın yankıları dinmiyor. Aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi lideri ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in gövde gösterisine dönüşen toplantının adı, 'Gazze'ye Geri Dönüş Konferansı'ydı.

Kabinedeki 12 bakanın yanı sıra 15 koalisyon milletvekilinin de boy gösterdiği utanç verici konferansta bir kez daha Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin 'gönüllü' şekilde sürülmesi önerildi. Dahası, 365 kilometrekarelik Gazze Şeridi'nde altısı yeni 21 yasa dışı İsrail yerleşiminin kurulmasına dair ana hatlar belirlendi.

Fanatik Yahudilerin akın ettiği ve dansların edildiği toplantı rehine ailelerinin yoğun tepkisini çekti, ABD'de ses getirdi. Rehine yakınları, konferansta dans eden faşist bakan Itamar Ben-Gvir'in 'kan üstünde dans ettiği'ni söyledi.

Halihazırda Gazze'yi yöneten Hamas'ın elinde 136 İsrailli rehine olduğu tahmin ediliyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Gazze'nin yeniden işgalini isteyen konferansı kınadı, toplantıyı sorumsuzca, pervasız ve kışkırtıcı olarak tanımladı.

Toplantıya bakanların katılmasını eleştiren Kirby, Washington'ın Gazze Şeridi'nde herhangi bir toprak eksilmesi olamayacağını açıklığa kavuşturduklarını söyledi.

Doğu Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri Hamdah Salhut ise, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD'ye Gazze'ye herhangi bir yasa dışı yerleşim inşa edilmeyeceğinin garantisini verdiğini aktardı. Salhut'a göre sözcü John Kirby'nin söz konusu açıklamasında garanti aldıklarını vurguladı.

Haberin Devamı
MİSİLLEME BİR ÜLKEYLE SINIRLI OLMAYACAK! SPESİFİK HEDEF SOSYAL MEDYADA YAYILDI



7 Ekim'de başlayan savaşta 116'ıncı güne girilirken, üsleri 160'dan fazla saldırıya uğrayan ABD'nin ilk kez hem de Ürdün'de asker kaybetmesi Orta Doğu'yu alt üst etti.

Saldırıya uğrayan Tower 22 üssü, Washington'ın bölgedeki yakın müttefiki Ürdün ile Suriye ve Irak'ın kesiştiği Rukban'da yer alıyor.

Amerikan medyasına konuşan resmi yetkililer, kamikaze silahlı insansız hava aracının (SİHA) çok alçak ve çok yavaş bir şekilde Tower 22'ye yaklaştığını, bu sırada gökyüzünde ABD ordusuna ait bir SİHA'nın bulunduğunu söyledi.

Tower 22 üssündeki hava savunma sistemleri Amerikan SİHA'sının yaklaşması nedeniyle kapalıydı.

Bu nedenle üstte bulunan askerler kamikaze drone saldırısına uyarısız yakalandı. Suriye sınırına neredeyse 1 kilometre mesafedeki üste görev yapan askerlerin çoğu, Cumartesi akşam saatlerinde gerçekleşen saldırı sırasında odalarındaydı.

Coyote gibi hava savunma sistemlerine sahip üssün vurulmasına dair detaylar Amerikan Associated Press (AP) haber ajansından CBS televizyonuna, Wall Street Journal ve New York Times gazetelerine kadar birçok yayın organında yer aldı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, saldırıda ölen üç askerin isimlerinin 46 yaşındaki William J. Rivers, 24 yaşındaki Kennedy L. Sanders ve 23 yaşındaki Breonna A. Moffett olduğunu açıkladı. Saldırıda yaralanan onlarca askerden sekizi, tedavi için helikopterlerle hastanelere taşındı.

Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, saldırının İran'ın Irak'taki milis gücü olan Ketaib Hizbullah'ın izlerini taşıdığını söyledi.

Washington, saldırının duyurulduğu Pazar akşamından bu yana Tower 22'nin vurulmasında İran'ı suçluyor ancak Tahran yönetimi saldırının arkasında olduğunu kabul etmedi.

Şimdi dünyanın merak ettiği soru, saldırıya yanıt vereceğini ilan eden ABD'nin misillemesinin ne zaman, nerede ve nasıl gerçekleşeceği. Pentagon, “Savaş istemiyoruz ancak adım atacağız ve askerlerimize yönelik saldırılara karşılık vereceğiz” açıklamasını yaptı.

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’ın misilleme seçeneklerini değerlendirdiğini bildirdi. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, "Kendi seçtiğimiz zamanda karşılık vereceğiz" dedi.

'50 YILDIR EN TEHLİKELİ DÖNEM'

ABD'nin kademeli bir yanıt vereceğini yineleyen Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu'nun 1973'ten bu yana en tehlikeli günlerini yaşadığını söyledi. Blinken, "Ortadoğu'da son derece istikrarsız bir dönemden geçiyoruz. İddia ediyorum ki, en azından 1973'ten bu yana, hatta belki de ondan da önce, bölgede şu anda karşı karşıya olduğumuz kadar tehlikeli bir durumla karşılaşmamıştık" dedi.

CNN International'a konuşan ABD'li yetkililer, önceki haftalarda Amerikan üslerini hedef alan saldırılara misillemelerde bulunan Washington'ın şimdi daha güçlü bir misillimeye imza atacağını söyledi.

Başkan Biden'ın giderek artan bir baskıyla yüz yüze olduğunu vurgulayan CNN, Cumhuriyetçi Parti'li isimlerin doğrudan İran'ın vurulması yönündeki çıkaşlarını hatırlattı.

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) önceki misillemelerinin İran yanlısı grupları caydırmadığını belirten CNN, beklenen saldırının tek bir ülkeyle sınırlı olmayabileceği yorumuna yer verdi.

CNN'deki haberde 'Bunlar İran için zafer dereceleridir' ifadesi kullanıldı, televizyona konuşan bir askeri yetkili, "Gördüğünüz bütün haberler, bölgedeki gerilimi tırmandırmaktan bahsediyor. Ancak biz burada kendimizi dizginlemeyi başardık" dedi.

Haftalardır Kızıldeniz'den ayrılmayan İran gemisi MV Behshad'ın ABD tarafından batırılacağı yönündeki iddialar ise, sosyal medyada paylaşıldı. Görünürde bir petrol tankeri olan ancak Batılı ülkeler tarafından bir istihbarat gemisi olarak tanımlanan 17 bin tonluk MV Behshad, haftalardır Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı çevresinde.

İngiliz medyası hafta sonu, İngiltere deniz kuvvetlerinin ABD'lilerle Behshad'a ne yapılacağını tartıştığını yazdı. Casus geminin batırılmasının gündemde olmadığı belirtilirken, ABD üssünün vurulmasıyla söz konusu ihtimal bu kez sosyal medyada yayıldı.

Orta Doğu'da Yemen'den Lübnan'a, Suriye'den Irak'a Direniş Ekseni adıyla bir hat kuran İran, yıllardır bölgedeki vekil güçlerine yatırım yapıyor. İran'ın Hizbullah'tan Haşdi Şabi'ye, Husiler'den Suriye ordusuna vekil güçlerini eğitip silahlandırdığı biliniyor.

GAZZE'DE ONLARCA CAN KAYBI

Geçtiğimiz 24 saat içinde Gazze şehrinde onlarca Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi. İşgalci İsrail ordusu, daha önce güçlerini geri çektiği bölgelere yönelik saldırılarını yeniden başlatırken, geçtiğimiz Pazartesi günü bölgenin ortasındaki şehrin bazı kısımları için yeni bir tahliye emri çıkardı.

Filistin'nin Wafa haber ajansının haberine göre, İsrail'in Gazze şehrindeki El Sabra mahallesindeki bir eve düzenlediği hava saldırısında en az 20 Filistinli can verdi. Kurbanların çoğunluğunu kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Yanı sıra Filistin Kızılayı ise, yine Gazze Şehri'nde İsrail'in araca düzenlediği saldırıda ailesinden altı kişinin öldürülmesinin ardından arabada mahsur kalan altı yaşındaki bir kız çocuğunu kurtarmaya çalıştıklarını duyurdu.