Dünya Gazze'de son durum... Yardım bekleyen kalabalığa yaylım ateşi: En az 104 can kaybı, 700 yaralı

Gazze'de son durum... Yardım bekleyen kalabalığa yaylım ateşi: En az 104 can kaybı, 700 yaralı

29.02.2024 - 13:31 | Son Güncellenme:

CNN International ABD istihbaratında alarm zillerinin çalmasına yol açan Orta Doğu'daki yeni savaşın tarihini ve konumunu duyurdu. İsrail işgal ordusunun yeni vahşeti ise dünyayı şoka sürükledi.

İsrail'in Gazze'yi yok ettiği savaşta beşinci ay hafta sonu doluyor, dalga dalga tüm Orta Doğu'ya yayılan savaştaki bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

GAZZE'DE AÇLIKTAN ÖLEN ÇOCUKLARIN SAYISI 10'A YÜKSELDİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar devam ederken, bölgede insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kamal Adwan Hastanesi'nde yetersiz beslenme ve susuzluk nedeniyle 4 çocuğun daha hayatını kaybettiği bildirildi. Gazze Şeridi’nde bu hafta açlık ve susuzluktan ölen çocukların sayısı 10’a yükseldi. Filistinli yetkililer, bu hafta başında Gazze'nin tüm bölgelerine yeterli insani yardımın ulaşmaması halinde önümüzdeki günlerde binlerce kişinin açlıktan ölebileceği uyarısında bulunmuştu

'BU SOYKIRIMDIR'

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro Urrego, "Yiyecek isteyen 100'den fazla Filistinli, Netanyahu tarafından öldürüldü. Bunun adı soykırımdır" ifadelerini kullanarak, Kolombiya’nın İsrail'den tüm silah alımlarını askıya aldığını duyurdu.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde gıda yardımı bekleyen Filistinlilerin üzerine ateş açarak 100’den fazla kişiyi öldürmesine Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro Urrego sert tepki gösterdi. Petro, “Yiyecek isteyen 100'den fazla Filistinli, Netanyahu tarafından öldürüldü. Bunun adı soykırımdır ve dünya güçleri kabul etmek istemese de Holokolst’u hatırlatmaktadır. Dünya Netanyahu'yu engellemelidir” dedi.

BM GAZZE GÜNDEMİ İLE TOPLANIYOR

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine ateş açarak 100’den fazla kişiyi öldürmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Cezayir’in talebi üzerine toplanma kararı aldı. Kapalı kapılar ardında yapılacak olan toplantının TSİ 00.15’te başlaması bekleniyor.

Haberin Devamı
CAN KAYBI 112 OLDU

İsrail ordusunun Gazze şehrinin güneybatısında gıda yardımı bekleyen Filistinlilerin üzerine ateş açtığı saldırıda can kaybı arttı. Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun yardım bekleyen sivillere açtığı ateşte hayatını kaybedenlerin sayısının 112’ye yükseldiğini belirterek, bölgede hala ulaşılamayan cesetlerin olduğunu aktardı. Saldırıda 760 kişi de yaralanmıştı.

BIDEN ÇARK ETTİ

ABD Başkanı Biden, önceki açıklamasının aksine, Gazze'de bu pazartesi gününe kadar muhtemelen bir ateşkes sağlanmayacağını, ancak yine de ümitli olduğunu açıkladı

'DEHŞET VERİCİ'

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada "Gazze'nin batısına yardım malzemelerinin nakledilmesi sırasında yüzlerce insanın öldürüldüğü ve yaralandığı yönündeki haberler dehşet verici." ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı
'CİDDİ BİR OLAY'

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Beyaz Saray’ın Gazze şehrinin güneybatısında gıda yardımı bekleyen Filistinlilere yönelik saldırıyı "ciddi bir olay" olarak nitelendirdiği ve saldırının incelendiği ifade edildi.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray, yardım bekleyen Gazzelilerin İsrail tarafından vurulmasının 'ciddi bir olay' olduğunu ve saldırının detaylarına bakacaklarını açıkladı.

ÜRDÜN GAZZE'DEKİ SALDIRIYI KINADI

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İsrail güçlerinin, Gazze'deki Al-Rashid Caddesi yakınındaki Nabulsi kavşağında yardım bekleyen Filistinlileri acımasızca hedef almasını kınıyoruz." ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı
İSRAİLLİ ASKER SALDIRIYI İTİRAF ETTİ

İsrailli bir askeri yetkili, ordunun yardım bekleyen sivillere ateş açtığını itiraf etti. Yerel medyaya konuşan yetkili, askerlere doğru tehlikeli bir şekilde yaklaşan kişilerin hedef alındığını kaydetti. İsrail ordusundan yapılan resmi açıklamada ise olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.

PUTİN, NÜKLEER SAVAŞI AÇIKÇA TELAFFUZ ETTİ: TRAJİK BİR DURUM, MEDENİYET YOK OLACAK!

Fransa lideri Macron'un Avrupalı ülkelerinin Ukrayna'ya asker gönderme teklifine Putin'den yanıt geldi.

YARDIM BEKLEYEN KALABALIĞA YAYLIM ATEŞİ! EN AZ 104 CAN KAYBI, 700 YARALI



Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze şehrinde yiyecek yardımı bekleyen Filistinliler, İsrail ordusu tarafından katledildi.

Al Jazeera, bir kavşakta bekleyen kalabalığı hedef alan saldırı sonucunda onlarca kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Cenazelerin yerde kaldığı bilgisini veren bir Al Jazeera muhabiri, kurtarma ekiplerinin yeni bir saldırı korkusuyla olay yerine yaklaşamadığını aktardı.

Saldırının ardından sosyal medyada paylaşılan görüntüleri doğrulayan Al Jazeera, ambulansların Er Raşid Caddesi'ne ulaşamaması nedeniyle kurbanların cenazelerinin kamyonlara yüklendiğini kaydetti.

Bir görgü tanığı, "Un almaya gittik, İsrail ordusu bizi vurdu" cümlesiyle yaşananları anlattı.


AFP haber ajansı ise, öğle saatlerinde bir hastane kaynağına dayandırdığı haberinde en az 50 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Filistinli yetkililer ise can kaybının 77'ye çıktığını kaydedip 250 Gazze sakininin yaralandığı bilgisini verdi.

Al Jazeera, yerel saatle 15.00 itibarıyla can kaybının arttığını ve 104 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Al Jazeera'ya göre yaralı sayısı yaklaşık 700.

Yaptığı ilk açıklamada Gazze şehrinin güneybatısındaki ölümleri araştırdığını belirten İsrail ordusu, daha sonra yardım kamyonunun etrafına toplanan kalabalığın yağmaya giriştiğini ve izdiham meydana geldiğini ileri sürdü. İsrail işgal ordusu, onlarca Gazze sakininin izdiham sırasında ezilerek yaralandığını savundu.

Times of Israel gazetesine konuşan bir ordu kaynağı ise, izdihamın ardından bir grubun İsrail askerlerine doğru yaklaşması üzerine işgal birliklerinin kalabalığa ateş açtığını söyledi.

Haberin Devamı
KAAN VE F-22'Yİ KIYASLADILAR


İngiltere merkezli havacılık dergisi Hush-Kit, KAAN'ı ABD'nin hiçbir ülkeye satmadığı F-22 savaş uçağı ile karşılaştırdı. Analizin yazarı Jim Smith, yazı boyunca şaşkınlığını gizleyemedi.

ABD'DE ALARM ZİLLERİ ÇALDI! ORTA DOĞU'DA YENİ SAVAŞ İLKBAHAR SONU YA DA YAZ BAŞI BAŞLIYOR

Kassam Tugayları'nın bir başka ülkeden İsrail'e saldırı düzenlemesini, Amerikan CNN International'da yayımlanan gözden kaçmayacak haber izledi.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail ordusu, 8 Ekim tarihinden bu yana savaşıyor. Çoğunlukla sınır hattını aşmayan çatışmalarda Hizbullah 200'den fazla üyesinin öldüğünü açıkladı. İsrail'in saldırılarında ayrıca aralarında çocuklar, kadınlar ve gazetecilerin de olduğu çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. Hizbullah'ın roket yağmurlarında ise 10'dan fazla İsrail askeri öldürüldü. İsrail'in kayıpları arasında üst düzey subaylar da var.

CNN International, ana sayfasından 'ABD istihbaratında İsrail'in Lübnan'a muhtemel kara saldırısına dair alarm zilleri çalıyor' başlığıyla sunduğu haberde Biden yönetiminin İsrail'in Lübnan'ın içlerine kadar uzanacak bir saldırıya girişmesinden endişe duyduğunu aktardı.

Alex Marquardt imzalı habere göre, Amerikan istihbaratı ve Biden yönetiminin İsrail ordusunun ilkbahar sonu ya da yaz mevsiminin başında Lübnan'a bir kara saldırısı planladığı yönünde ciddi endişeleri var.

Gazze Şeridi'ndeki savaşın resmen bir diğer ülkeye sıçraması anlamına gelecek kara saldırısı için son kararın henüz verilmediğini ancak Washington'ın söz konusu hamleyi beklediğini bildiren CNN International, yaz başında saldırı planının ABD istihbaratının brifinglerine yansıdığını aktardı.

CNN International, dünya çapında yankı uyandıran haberini brifinglere katılan bir yetkiliye dayandırdı. Televizyona konuşan üst düzey yetkili, "İsrail'in gelecek aylarda bir askeri operasyona girişeceği varsayımıyla çalışıyoruz. Önümüzdeki birkaç haftada gerçekleşmese bile, ilkbahar sonunu bulabilir. Bir İsrail askeri operasyonu belirgin bir ihtimal" dedi.

Biden yönetiminin Lübnan-İsrail sınır hattında bir tampon bölge yaratılması için paralel müzakereler yürüttüğünü belirten CNN'e göre, Washington kilometrelerce genişliğindeki söz konusu tampon bölgenin oluşması halinde İsrail saldırısının erteleneceğini düşünüyor.

İsrail yönetimi ve ordusu içinde Lübnan'a saldırıyı hararetle savunan unsurlar olduğunu dile getiren bir başka üst düzey ABD'li yetkili ise, kuzey cephesinde yeni bir savaş isteyen bu grubun giderek büyüdüğünü söyledi. Aynı yetkili, İsrail ordusunun Lübnan sınırını geçmesi halinde çapının bile bilinemeyeceği büyük bir gerilimin tetikleneceğini de ekledi.

Savaşın başından itibaren Hizbullah'ın İsrail'e kuzeyden bir cephe açıp açmayacağı merak edildi ancak İran destekli örgüt şimdiye kadar sınır saldırılarının dışına çıkmadı. Halihazırda Lübnan-İsrail sınırında Birleşmiş Milletler güçleri devriye geziyor.

2006 yılında İsrail ve Hizbullah arasındaki savaş 34 gün sürdü, silahlar sustuğunda İsrail ordusunun grubu Lübnan topraklarından çıkarma hedefi başarısız oldu.

İSRAİL'DEN ŞAM'A HAVA SALDIRISI, SURİYE BİRÇOK FÜZEYİ DÜŞÜRDÜĞÜNÜ DUYURDU

Suriye Savunma Bakanlığı, İsrail'in gece yarısı başkent Şam yakınlarına saldırı düzenlediğini bildirdi.

İşgal altındaki Golan Tepeleri bölgesinden gerçekleşen hava saldırısının Şam kırsalındaki yerleşimleri hedef aldığını aktaran Suriye, hava savunma sistemlerinin İsrail jetlerinin fırlattığı füzelerin çoğunu düşürdüğü bilgiini verdi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail hava saldırısında İran destekli grupların üslerinin vurulduğunu ve iki Suriyeli Hizbullah milisinin öldüğünü belirtiyor.

2011'de başlayan Suriye iç savaşında İran destekli gruplara yüzlerce hava saldırısı düzenleyen İsrail, Gazze'deki savaş devam ederken en stratejik hamlesini Aralık 2023'te gerçekleştirdi. İran'ın Suriye'deki operasyonlarını yöneten general Rıza Musevi Şam'daki Seyid Zeynep mahallesinde bulunan evinde füzeyle vuruldu.

Rıza Musevi, 30 yıldır Suriye'deydi ve Savunma Bakanlığı'nda bir ofisi bile vardı. Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonları birimi Kudüs Gücü'nün önemli isimlerinden general Musevi, Kasım Süleymani'nin de arkadaşıydı.

İsrail Rıza Musevi suikastından sonra Kudüs Gücü'nün istihbarat komutanlarının Şam'daki toplantısını da hedef aldı ve İranlı birçok üst düzey yetkili öldü.

İsrail, geçen hafta da Şam'da yüksek katlı bir binayı vurdu.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI 30 BİNİ AŞTI

İsrail'in hava saldırılarını Ekim ayı sonu itibarıyla kara işgali izledi, 2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze Şeridi'nde binaların yarıdan çoğu yok oldu ya da ağır hasar gördü.

Aralıksız bombardımana tutulan Akdeniz kıyı şeridinde Filistinliler kafileler halinde güneye kaçtı, yaklaşık 1,9 milyon insan evlerini terk edip yer değiştirmek zorunda kaldı.

Savaşın beşinci ayının dolmasına beş gün kala İsrail katliamındaki kurbanların sayısı 30 bini aştı. Filistinli yetkililer, bu sabah can kaybının 30 bini geçtiğini duyurdu.

Gazze Şeridi'ndeki İsrail vahşetinin kurbanlarının üçte ikisinden fazlası, çocuklar ve kadınlar.

ATEŞKESTE SON DURUM OLUMLU GÖZÜKMÜYOR

ABD lideri Biden Pazartesi'ye kadar bir anlaşma beklediğini söylese de, İsrail ve Hamas arasındaki görüşmelerde hala önemli fikir farklılıkları bulunduğu ifade ediliyor.

İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI LÜBNAN'I BOMBALADI

İsrail ordusu 8 Ekim tarihinden beri çatışma yaşadığı Lübnan'a savaş uçaklarıyla bir saldırı düzenledi. Lübnan medyası saldırının Kafra ve Siddikine bölgelerine yapıldığını duyurdu ve iki kişinin yaşamını yitirdiğini yazdı.

ABD VE KANADA GAZZE'YE HAVADAN YARDIMI DEĞERLENDİRİYOR


İsrail'in yerle bir ettiği ve yaklaşık 30 bin Filistinliyi katlettiği Gazze Şeridi'ne, son bir ayda ulaştırılan insani yardımlar yarı yarıya azaldı. Mısır sınırındaki Refah kapısından geçen yardım sevkiyatının giderek zorlaşması üzerine ABD ve Kanada tıpkı Ürdün gibi havadan yardım seçeneğini değerlendiriyor.

Ürdün haftalardır Gazze'ye paraşüt kargolarla insani yardım bırakıyor, operasyonda Fransa'ya ait uçaklar da yer alıyor. Son olarak Ürdün Kralı Abdullah bizzat askeri uçağa binip yardım paketlerinin havadan bırakıldığı operasyona katıldı.

Washington yönetimi de Ürdün ordusu gibi askeri kargo uçaklarından yardım faaliyeti yürütmeyi düşünüyor ancak bir ABD'li yetkili mevcut tabloyu "Durum gerçekten kötü" cümlesiyle özetliyor. Yetkiliye göre, kamyonlarla yeterince yardım teslim edilmiyor ve Washington yönetimi havadan yardım gibi umutsuz önlemlere ihtiyaç duyuyor.

Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Ahmed Hüseyin de Ürdün gibi ülkelerle ortaklık yaparak Gazze'ye havadan insani yardım ulaştırmanın mümkün olduğunu söyledi.

Kanadalı bakan geçen hafta Orta Doğu ülkeleri Mısır ve Ürdün'deydi. Kanadalı bakana göre, İsrail'in Refah Sınır Kapısı'ndan geçen kamyonları uzun süre denetlemesi nedeniyle Gazze'ye ihtiyaç duyulan miktarda yardım gönderilemiyor.

Ottawa yönetimi Gazze'ye İsrail'in kara işgaline girişmesinden bu yana yaklaşık 75 milyon ABD doları yardım sağladı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, gelişmeyi 'Kanada mümkün olan en kısa sürede Gazze'ye havadan yardım için çalışıyor' başlığıyla sundu.

ALMAN SAVAŞ GEMİSİ 30 MİLYON DOLARLIK MQ-9 REAPER'A KARŞI




Dünyanın en tehlikeli su yolunda ABD'nin başını çektiği koalisyon ile Avrupa Birliği'nin Aspides misyonu aynı anda Yemenli Husiler'in Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırılarını engellemeye çalışıyor.

Alman savaş gemisi Hessen Çarşamba günü ilk kez Husilerin ateşlediği kamikaze drone'ları düşürdü ve böylece Berlin yönetimi adı konulmamış savaşta denkleme girdi.

Alman medyası ise, Hessen fırkateyninin Kızıldeniz'de ABD ordusuna ait bir MQ-9 Reaper insansız hava aracını neredeyse yanlışlıkla düşüreceğini yazdı.

Gökyüzünde bir insansız hava aracı tespit eden Hessen savaş gemisi drone'un kime ait olduğunu belirleyemedi ve hemen ardından ateş açtı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, hedefin vurulamadığını söyledi.

Gökyüzündeki drone'a iki füze ateşlendiğini yazan Der Spiegel dergisi, kısa süre içinde insansız hava aracının ABD'ye ait olduğunun anlaşıldığını kaydetti.

Alman medyası ayrıca, ABD'nin bölgede MQ-9 Reaper drone'u uçurduğuna dair müttefiklerine bilgi vermediğini de ekledi.

Spiegel'e konuşan Alman askeri yetkililer, 'dost ateşi' vakasının Kızıldeniz'de devriye gezen müttefik unsurlar arasındaki koordinasyonun geliştirilmesi gerektiğini gösterdiğini düşünüyor.

Hava savunma sistemleriyle tanınan Hessen fırkateyni, artık üretilmeyen SM-2 sınıfı Blok IIIA füzeleri kullanıyor. Gemideki stokların bitmesinin beklendiğini kaydeden askeri analistler, Hessen'in gerçek dünyadaki bir durumla karşılaşıncaya kadar sorunun fark edilmediğini belirtiyor.

İSRAİL YEREL SEÇİMLERİNDE ULTRA-ORTODOKSLARIN

Gazze Şeridi'ndeki savaş sürerken gerçekleşen İsrail yerel seçimlerinde sonuçlar netleşiyor. Belediye başkanları ve yerel yöneticilerin belirlendiği seçimlerde ilk sonuçlara göre ultra-ortodoks ve aşırı sağcı partiler önde görünüyor.

Times of Israel gazetesi, Ultra-Ortodoks grupların Kudüs belediye meclisinde 'eşi benzeri görülmemiş' ezici bir zafer kazanmaya hazırlandıklarını yazdı. Gazetenin haberinde, Ultra-Ortodoks seçmen sandığa giderken, diğer seçmenlerin oy vermemesinin bu zaferin arkasındaki başlıca neden olduğu belirtildi.

Oy verme hakkı bulunan 7 milyon seçmenden sandığa gidenlerin sayısının yüzde 50'nin altında kaldığı bildirildi.

Haredi Yahudiler olarak da bilinen Ultra-Ortodokslar, 10 milyon insanın yaşadığı İsrail'de nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor.

Kudüs belediye başkanı olan aşırı sağcı Moshe Lion'un koltuğunu koruması bekleniyor.

Haaretz gazetesi, Tel Aviv ve Haifa gibi kıyı kentlerinin ise 'liberal kale' konumlarını koruduğunu kaydetti. Tel Aviv'de 25 yılı aşkın süredir görevde olan belediye başkanı Ron Huldai'nin rakibi eski Ekonomi Bakanı Orna Barbivai'yi mağlup ettiği belirtildi.

Salı günü gerçekleştirilen seçimler, Gazze savaşı nedeniyle iki kez ertelenmişti. Nihai resmi sonuçların gelecek haftadan önce kesinleşmesi beklenmiyor.