Dünya Gazze'deki savaşta son dakika.... İsrail'den flaş itiraf! Kendi rehinelerini yanlışlıkla öldürdüler

Gazze'deki savaşta son dakika.... İsrail'den flaş itiraf! Kendi rehinelerini yanlışlıkla öldürdüler

15.12.2023 - 14:35 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu'nu planlayan dört isim için para ödülü koydu. ABD ise Hamas'ın bir numarasına mesaj gönderdi. New York Times gazetesine konuşan ABD'li yetkililer, savaşın biteceği tarihi resmen duyurdu. Öte yandan İsrail ordusu kendi rehinelerini 'yanlışlıkla' öldürdüğünü açıkladı.

İsrail-Hamas arasındaki savaşta yetmişinci gün geride kaldı. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

SULLIVAN MAHMUD ABBAS İLE GÖRÜŞTÜ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, bu saldırılarda en büyük desteği veren ABD’nin üst düzey yetkilileri bölgeyi ziyaret etmeye devam ediyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail temaslarının ardından Batı Şeria’yı ziyaret etti. Sullivan, Ramallah şehrinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.


İSRAİL BİR GAZETECİYİ DAHA ÖLDÜRDÜ

İsrail, Gazze Şeridi’ne düzenlediği yoğun saldırılarına devam ediyor. İsrail ordusunun havadan, karadan ve denizden gece gündüz sürdürdüğü saldırıları dünyaya duyurmak için bölgede bulunan gazeteciler de İsrail askerleri tarafından hedef alınıyor. Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus şehrine bugün düzenlenen hava saldırısında Al Jazeera kameramanı Samer Abudaqa hayatını kaybederken, Al Jazeera muhabiri Wael Dahdouh ise yaralandı. Kolunun üst kısmına şarapnel parçası isabet eden Dahdouh, hastanede tedavi altına alındı. Han Yunus’ta bulunan Farhana Okulu’nda çekim yaptıkları sırada saldırıya uğrayan gazetecilere kurtarma ekiplerinin okulun çevresindeki bombardıman nedeniyle hızlı bir şekilde ulaşamadığı belirtildi.

2 ŞİRKETTEN KIZILDENİZ KARARI

Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de ticaret gemilerini vurmasının ardından Alman Hapag-Lloyd ile Danimarkalı A.P. Moller-Maersk taşımacılık şirketleri tarafından yapılan açıklamada, Kızıldeniz üzerindeki sevkiyatların durdurulduğu belirtildi.

Haberin Devamı
EL-KASSAM TUGAYLARI SICAK GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'a giren İsrail araçlarını ve askerlerini hedef aldığı görüntüleri yayınladı.

İSRAİL KENDİ ESİRLERİNİ ÖLDÜRDÜ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ediyor. Sivil yerleşim yerlerini vuran ve binlerce Filistinliyi öldüren İsrail ordusu, bölgede esir tutulan İsraillileri de öldürüyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nde esir tutulan 3 İsraillinin askerler tarafından tehdit olarak algılandığını, ardından da askerlerin esirlere ateş açtığını duyurdu. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde çıkan çatışmalarda esirlerin yanlışlıkla öldürüldüğünü belirten Hagari, “Bu hepimiz için üzücü ve acı verici bir olay. IDF yaşananların sorumluluğunu taşıyor” ifadelerini kullandı.

İRLANDA'DAN GAZZE AÇIKLAMASI

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Avrupa Birliği zirvesinde büyük çoğunluğun istediği Gazze'de ateşkes çağrısının oy birliği sağlanamaması nedeniyle yapılamadığını söyledi.

Haberin Devamı
HUSİLER KIZILDENİZ'DE 2 GEMİYE SALDIRDI

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz’de gemileri hedef almaya devam ediyor. Husiler bu kez de iki konteyner gemisine saldırı düzenledi. Husiler, pazartesi günü Babülmendep Boğazı’ndaki Norveç bandıralı "STRINDA" adlı tankeri füzeyle hedef almıştı. Gemide çıkan yangının hasara yol açtığı, ancak can kaybı yaşanmadığı bildirilmişti.

KASSAM TUGAYLARI: HEDEF ALINAN İSRAİL ASKERLERİNDEN ÖLEN VE YARALANANLAR VAR

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Cuhr ed-Dik bölgesinde, hedef aldıkları İsrail askerlerinden ölen ve yaralananlar olduğunu açıkladı.

Grubun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Cuhr ed-Dik bölgesinde çok sayıda İsrail askerinin saklandığı binanın top mermisiyle doğrudan hedef alındığı duyuruldu.

İsrail ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

İSRAİL SALDIRILARINDA AL JAZEERA MUHABİRİ YARALANDI

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda Al Jazeera muhabiri Vail ed-Dahduh elinden ve karnından yaralandığı aktarıldı. Dahduh'un hafif şekilde yaralandığını ve durumunun stabil olduğunu aktardı.

Görgü tanıkları, Dahduh'a şarapnel parçası isabet ettiğini bildirdi.

İsrail'in 25 Ekim'de Gazze Şeridi'nde bulunan Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bir evi hedef aldığı saldırıda Dahduh'un eşi, oğlu ve kızı dahil olmak üzere ailesinden çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti.

Haberin Devamı
İSRAİL, HAN YUNUS'UN MERKEZİNİ TOPÇU ATEŞİYLE VURDU

İsrail, Han Yunus'un merkezini topçu ateşiyle vurdu
Bölgedeki muhabirler, İsrail topçusunun, Gazze'nin orta ve kuzey kesimlerinden yerinden edilen birçok Filistinlinin barındığı güney Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus şehrinin merkezini hedef aldığını kaydediyor.

İsrail ordusunun şehre girmeye çalıştığı sırada Filistinli gruplarla çatışmalar da sürüyor.

MISIR VE GAZZE ARASINDAKİ SINIRA BOMBARDIMAN

İsrail ordusu, Gazze ile Mısır arasındaki sınır bölgesini bombaladı. Ordu sözcüsü Avichay Adraee, X üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıda Hamas'ın hedef alındığını öne sürdü ve Refah Sınır Kapısı üzerinden silah kaçakçılığı yapıldığını iddia etti.

ABD'NİN AYLARCA SÜRECEK GAZZE PLANI

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün İsrail'e geldi. Burada İsrail Başbakanı Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşen Sullivan, daha sonra Batı Şeria'da Filistin yönetimiyle görüşmek için hazırlıklara başladı. Batı Şeria'ya geçmeden önce basın toplantısı düzenleyen Sullivan'ın savaşın gidişatının artık kökten değişeceğinin sinyalini verdi.

İşte Sullivan'ın açıklamalarından satır başları

-İsrail, ABD'ye Gazze'yi uzun süre işgal etme planının olmadığını söyledi.

-Gazze'nin kontrolü Filistin yönetimine verilmeli. -Filistin'deki siyasi yönetim yeniden canlandırılmalı.

-Savaşta artık Hamas liderlerini hedef alan yeni bir aşama başlayacak. Öncelik ise Yahya Sinvar, Muhammed Sinvar ve Muhammed Deif gibi kilit isimlerde.

-İsrail artık daha 'az yoğun' askeri operasyonlar düzenleyecek.

-Çatışmalar aylar sürecek ancak farklı aşamalarda olacak bu konuda İsrail ile aynı fikirdeyiz.

- Savaşta artık Hamas liderlerini hedef alan yeni bir aşama başlayacak. Öncelik ise Yahya Sinvar, Muhammed Sinvar ve Muhammed Deif gibi kilit isimlerde.


"AYNI FİKİRDEYİZ"

-İsrail artık daha 'az yoğun' askeri operasyonlar düzenleyecek.

-Çatışmalar aylar sürecek ancak farklı aşamalarda olacak bu konuda İsrail ile aynı fikirdeyiz.

-Gazze'de bulunan İsrailli esirlerin serbest bırakılması için çalışıyoruz.


 

Haberin Devamı
HAN YUNUS'TA ÖLENLERİN SAYISI 33'E YÜKSELDİ

Nasır Tıp Kompleksi yetkilileri, İsrail'in Gazze'de bulunan Han Yunus'taki bir okulun yakınına düzenlediği saldırıda ölenlerin sayısının 33'e çıktığını açıkladı.

İSRAİL, BİR ASKERİNİN DAHA ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ DUYURDU

İsrail, Gazze'nin güneyindeki çatışmalar sırasında bir askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı.

Askerin kimliğinin 23 yaşındaki Shay Uriel Pizem olarak belirledi.

Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana 450'ye yakın İsrail askeri öldürüldü.

 

İSRAİL POLİSİNDEN BASINA SALDIRI

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail polisi , Mescid-i Aksa'nın çevresinde cuma namazı kılmak isteyenlere müdahale etti. İsrail polisi bölgede bulunan bir gazeteciyi önce yumruklarıyla daha sonra da silahının dipçiğiyle saldırdı.

Haberin Devamı
HUSİLER KIZILDENİZ'DE BİR GEMİYİ DAHA VURDU


 AP'ye konuşan ve ismini vermek istemeyen bir ABD'li yetkili, Liberya Bayraklı bir geminin Husiler tarafından vurulduğunu ve geminin alev aldığını bildirdi. Söz konusu yetkili açıklamalarının devamında "Füze geminin iskele tarafına düştü, birkaç konteyner denize düştü" dedi.

İngiliz ordusunun Ortadoğu nakliye hatlarını izleyen Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları da saldırıyı doğruladı ve bölgedeki diğer gemileri dikkatli olmaya çağırdı.

SULLIVAN MAHMUT ABBAS İLE GÖRÜŞECEK

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan İsrail'de yaptığı temaslar sonrası Batı Şeria'ya geçerek burada Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile buluşacak. Arap basını Abbas'ın savaşın başından beri geri plana atılması nedeniyle Sullivan'ı soğuk bir şekilde karşılayacağını bildirdi.

İSRAİL'İN SKANDAL KANALI DEŞİFE OLDU!

İsrail ordusu tarafından 9 Ekim'de kurulan Telegram grubu, Filistinlilere yönelik yapılan skandalları düzenli olarak gözler önüne seriyor. Şu anda 10.500'den fazla abonesi bulunan kanalın adı 'Yenilmezler'di, daha sonra bu isim 'Cehennem'e çevrildi. Söz konusu grubunun şimdiki adı ise "72 bakire sansürsüz" olarak biliniyor.

"NASIL YOK ETTİĞİMİZİ GÖRSÜNLER"

İsrail medyası bu kanalın orduya ait olduğunu yalanlıyor ancak Middle East Eye gazetesine konuşan İsrail ordusundan yetkililer gruptan ordunun sorumlu olduğunu söylüyor. Kanalın amacı ise yetkililere göre "Onları (Gazzelileri) nasıl yok ettiğimizi herkes görsün" mottosu üzerinden işliyor.


"KEMİKLERİN ÇATIRDAMASINI DUYUYORSUNUZ"

Söz konusu Telegram grubundaki bazı videolarda Filistinlilerle alenen alay ediliyor. İsrail askerleri tarafından grupta paylaşılan bir videonun açıklamasında aynen şu yazıyor;

"Annelerini yakıyoruz. Elimizdeki görüntüye inanamayacaksınız. Hemen yükleyeceğiz, kemiklerin çatırdamasını duyuyorsunuz hazır olun"

Kanalda her gün yeni video ve fotoğraflar yayınlanıyor. Moderatörler genellikle insanları "komik" veya "beklemeye değer" olarak tanımlanan gelecek gönderilerine "hazır olmaya" teşvik ediyor.

"HARİKA BİR ÇATISI VAR"

Başka bir gönderide ise Filistinli bir adamın bombalanmış evinin önünde perişan halde oturduğu bir fotoğraf paylaşıldı ve başlığına "Gazze'de satılık ev, dört taraftan hava alıyor harika bir çatısı var" ifadeleri yazıldı.

Öte yandan yine aynı kanalda sık sık Filistinlilerin dünya genelinde düzenlediği yürüyüşlerin konumları paylaşılarak hedef gösteriliyor. Telegram ise bu paylaşımlara en ufak bir yaptırım uygulamıyor.

 

İSRAİL LÜBNAN'I VURDU!


Lübnan Ulusal Haber Ajansı, İsrail'in sınır boyunca top atışları yaptığını bildirdi. İsrail ordusu ayrıca güney Lübnan'daki Kfar Shuba sakinlerini Hizbullah faaliyetleri konusunda uyaran broşürler de attı.

MOSSAD ŞEFİ SULLIVAN İLE GÖRÜŞTÜ

İsrail başbakanlık ofisi, Mossad Şefi David Barnea'nın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Mossad'ın karargahında görüştüğünü açıkladı. İkili burada "Geniş stratejik konuları" tartıştı.

ENDONEZYA'DAN GAZZE'YE HASTANE GEMİSİ

Endonezya Donanma Genelkurmay Başkanı Amiral Muhammed Ali savaş mağdurlarına tıbbi yardım sağlamak için bölgeye bir hastane gemisi göndermeyi planladıklarını bildirdi. KRI Dr Radjiman Wedyodiningrat (992) adlı gemi şu anda Cakarta'da demirlemiş durumda ve Mısır'ın sularına girmesine izin verilmesini bekliyor.

BM OKULUNA SALDIRI! ÇOK SAYIDA YARALI VAR


İsrail ordusu, Gazze'nin güneyinde Birleşmiş Milletler'e ait bir okulu bombaladı. Çok sayıda yaralının olduğu saldırı sonrası Han Yunus bölgesindeki hastanelerde yoğunluk yaşandı. Al Jazeera muhabirine göre bölgede bu sabah dördü çocuk en az 10 kişi öldürüldü.

İSRAİL-HAMAS ARASINDAKİ SAVAŞIN BİTECEĞİ TARİH

New York Times gazetesine konuşan ABD'li yetkililer İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki geniş çaplı kara ve hava saldırısının günler içinde biteceğini ve savaşta yeni bir aşamanın başlayacağını söyledi. ABD Başkanı Biden'ın Ulusal Güvenlik danışmanı Jake Sullivan, savaşın gidişatı hakkında Perşembe günü İsrailli liderlerle bir araya geldi.

ABD BASINI YAZDI: SAVAŞ BİTECEK

Sullivan savaşın ne zaman sonlanacağına dair henüz bir açıklama yapmadı ancak ismini vermek istemeyen ABD'li yetkililer Biden'ın talimatının "Üç hafta içerisinde" savaşın bitmesi yönünde olduğunu kaydetti.

ABD'NİN PLANI NE?

NYT'ye konuşan yetkililer, ABD'nin asıl planının Gazze'deki yoğun nüfuslu bölgelere sızan küçük ve elit gruplarla Hamas'ın liderlerini öldürmek olduğunu belirtti. İsrail savunma bakanı Yoav Gallant, Perşembe günü Bay Sullivan'la görüşmeden önce ülkesinin Hamas'a karşı kampanyasının "birkaç aydan fazla süreceğini" söyledi. Bu, İsrailli yetkililerin Hamas ortadan kaldırılıncaya kadar savaşmaya devam etme niyetinde olduklarına dair güçlü bir sinyal.

WASHINGTON-TEL AVIV ARASINDAKİ AYRILIK

Öte yandan ABD ve İsrail de savaştan sonra Gazze'yi kimin kontrol etmesi gerektiği konusunda fikir ayrılığına düştü. Amerikalı yetkililer, uluslararası desteğe sahip Filistin Yönetimi'nin bölgeyi kontrol

 

CENİN'DEKİ CAMİ SKANDALINA AÇIKLAMA GELDİ

İsrail ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, Cenin'de bir camide Yahudi duası okuyan İsrailli askerler hakkında "İsrail ordusunun değerlerine bağlı kalmayan askerlere yaptırım uygulanacak" dedi. Hagari ayrıca yaşananları "olağandışı" olarak yorumladı.

"TÜNELLERE SU BASMA BAŞARILI OLDU"

İsrail basını, Hamas'ın tünellerine deniz suyu basmanın başarılı bir şekilde uygulandığını yazdı. Ancak bu başarının detayları hakkında bilgi verilmedi. İsrail kanadının en büyük endişesi suyla dolan tünellerde rehinelerin de hayatını kaybetmesi.

ABD'DEN İSRAİL'E: ŞİDDETİ DÜŞÜR

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü Ulusal Sağlık Enstitüsü'nde İsrail'in Gazze'deki sivilleri katletmesi hakkında konuştu.

Biden sivil kayıpların artması nedeniyle İsrail ve Yahudilerin uluslararası alandaki itibarinin zedelendiğini belirtti.

Al Jazeera'ye göre ismini vermek istemeyen bir yetkili, ABD'nin İsrail'den savaşın şiddetini düşürmesini talep ettiğini söyledi.

Yarın ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Bahreyn, Katar ve İsrail'i ziyaret ederken, Tel Aviv yönetimine bu mesajı vermesi bekleniyor.

İSRAİL'DEN BİR MİLYON DOLARLIK ÖDÜL

ABD'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün İsrail'e geldi. Burada Başbakan Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşen Sullivan daha sonra 70 gündür devam eden savaşla ilgili açıklamalarda bulundu.

"Ne kadar sürerse sürsün adalet yerini bulacak" diyen Sullivan, açıklamalarının devamında Hamas'ın lideri Yahya Sinvar için "Sayılı günleri kaldı" dedi.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari ise yakalanan Hamas savaşçılarının Sinvar'dan şikayetçi olduğunu öne sürdü ve "Yer altındaki Gazze liderlerin, yukarıdaki halkı umursamadığına dair bir kanı var" ifadelerini kullandı.

DÖRT KRİTİK İSME PARA ÖDÜLÜ

Times Of İsrail'in haberine göre savaş uçakları Gazze Şeridi'ne bir kez daha broşürler atıldı. İsrail söz konusu broşürlerde Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Yahya Sinvar, kardeşi Muhammed Sinvar, Han Yunus Komutanı Rafa Salameh ve Muhammed Deif için para ödülü teklif etti. Hamas'ın bir numarası Sinvar için 400 bin dolar ödemeye hazır olan İsrail, kardeşine 300 bin dolar, Salameh'e 200, Deif'e ise 100 bin dolar ödül koydu.

Broşürün en altında ise bilgi vermek isteyenlerin İsrail kanadına ulaşacakları iletişim numaraları ve adresleri yerleştirildi. Ayrıca ihbarda bulunanlar için Gazze'den güvenli çıkış ve gizlilik sağlanacağı iddia edildi.