Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... 'Gazzelileri yok etmeden barış yapmayacağız!' İsrailli yetkili çizgiyi aştı: Bana göre zafer budur

Gazze'deki savaşta son dakika... 'Gazzelileri yok etmeden barış yapmayacağız!' İsrailli yetkili çizgiyi aştı: Bana göre zafer budur

17.03.2024 - 09:51 | Son Güncellenme:

Gazze'deki Han Yunus mahallesinin hemen altında bulunan tünellerden çıkan Hamas savaşçıları ise RPG ile İsrail tankını havaya uçurdu. İsrailli yetkili ise savaşın 163. gününde rezalet bir açıklamaya imza attı.

İsrail-Hamas arasındaki savaşta 164. güne girildi. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

ABD’DEN GAZZE’YE 13’ÜNCÜ HAVADAN YARDIM OPERASYONU

İsrail’in ablukası altındaki Gazze Şeridi’ne insani yardımlar havadan indirilmeye devam ediyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ne 13’üncü havadan yardım operasyonunun gerçekleştiği bildirilerek, “ABD Merkez Komutanlığı, devam eden çatışmalardan etkilenen sivillere temel yardım sağlamak amacıyla 17 Mart 2024 tarihinde saat 12.06'da (Gazze saatiyle) Gazze'nin kuzeyine havadan insani yardım indirme operasyonu gerçekleştirdi” denildi.


Açıklamada, Gazze’ye 28 binden fazla hazır gıda ve 34 bin 500 adet 5 litrelik su şişesi indirildiği belirtilerek, ABD ve diğer ülkelerle ortaklaşa gerçekleştirilen operasyonların insani acıları hafifletmeye yönelik olduğu ve söz konusu yardımların devam edeceği belirtildi.


FİLİSTİNLİ AİLE CAMİ ENKAZINA SIĞINDI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 163 gündür devam ediyor. İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilen Filistinli bir aile, Refah kentinde saldırılarda yıkılan caminin enkazına sığındı. Refah, Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerinde İsrail bombardımanından kaçan yaklaşık 1,5 milyon yerinden edilmiş Filistinliye ev sahipliği yapıyor. İsrail, Refah’a yönelik kara harekatını henüz başlatmazken, şehri bombalamaya devam ediyor.

BRÜKSEL'DE GAZZE'YE DESTEK PROTESTOSU

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 163 gündür devam ederken, Belçika'nın başkenti Brüksel’de İsrail’in saldırıları protesto edildi. Brüksel Kuzey İstasyonu’nda bir araya gelen göstericiler, İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ederek soykırım işlediğini belirterek, derhal saldırılarına son vermesi çağrısında bulundu. Göstericiler, “Terörist İsrail”, “Derhal ateşkes'', ''Nehirden denize özgür Filistin" ve ''Utan Avrupa'' sloganları attı. Göstericiler, ayrıca Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Belçika'da ayrılıkçı Flaman partisi NVA lideri Bart de Wever, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve ABD Başkanı Joe Biden’ı İsrail'e verdikleri destek nedeniyle protesto etti.

 

"FİLİSTİN HALKI İÇİN BURADAYIM"

Destek mitingine Belçika'nın Anvers kentinden katılan Luc Beaerts, ''Filistin halkı için buradayım. Bu çok normal. Buradayım, çünkü Filistin halkına karşı yapılan savaşa karşı olduğumuzu göstermeye devam etmek zorundayız. İsrail'in silahlı güçlerle uyguladığı adaletsizliğine karşı, onu desteklemeye devam eden ABD ve Avrupa'nın adaletsizliğine karşı tavrımızı ısrarla göstermeye devam etmeliyiz. Yoksa bu adaletsizlik ve katliamlar da durmayacak ve devam edecek'' dedi.

Protesto, yapılan konuşmaların ardından olaysız şekilde sona erdi.

Haberin Devamı
'İSRAİL’İN İNTİKAM DUYGUSU, GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR'

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Refah konusundaki açıklamalarını ‘tehdit’ olarak değerlendirerek ‘intikam duygusu’ ile hareket ettiğini belirtti.

Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Netanyahu'nun Refah'ı işgal etmeye yönelik sürekli tehditleri, sivillerin korunmasına ilişkin uluslararası ve Amerikan konsensüsüne açık bir meydan okuma teşkil etmektedir. İsrail hükümetine hakim olan kör intikam duygusu, bölgenin ve dünyanın güvenlik ve istikrarını tehdit etmektedir” denildi.

ALMANYA'DAN OLASI REFAH SALDIRISINA DAİR AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ürdün temasları kapsamında Kral 2. Abdullah ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine düzenleyeceği saldırının sonucunda yaşanacak çok sayıda sivil kaybın bölgesel barışın sağlanmasını “çok zor” hale getireceğini belirtti.

"SAVAŞI ÇOKTAN KAYBETTİK"

İsrail ordusunda görev almış eski bir askeri komutan olan Yitzhak Brick, İsrail'in Maariv gazetesinde yayınladığı yazısında Tel Aviv'in Gazze savaşını çoktan kaybettiğini belirtti ve "Gazze ve Lübnan'da yaşananlar er ya da geç yüzümüze vurulacak. Olası bir bölgesel savaşa ülke olarak hazır değiliz" dedi.

Haberin Devamı
İSRAİLLİ YETKİLİ ÇİZGİYİ AŞTI! HEPSİNİ ÖLDÜRMELİYİZ

İsrail'de yayın yapan 103FM radyosuna konuşan eski üst düzey Shin Bet üyesi Ilan Lotan, Gazze'de devam eden savaşa ve üst düzey Hamas yetkilisi Mervan İsa'ya düzenlenen suikasta değindi.

Aksa Tufanı saldırısının mimarlarından olan Mervan İsa'nın ölüp ölmediğinin henüz kesin olmadığını hatırlatan Lotan, "Sayısız saldırı gerçekleştiyoruz, son olaylara göz attığımda İsa'nın ölüp ölmediğini söylemek zor" deyip ekledi:
"Mervan, Hamas'ın askeri harekatlarını yöneten bir stratejistti. Hamas'ın uzun vadeli planlarıın kendisi hazırlıyordu. Aynı şey Yahya Sinvar ( Hamas'ın bir numarası) için de geçerli.

"İSRAİL SAVAŞI KAZANACAK MI?"

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Tel Aviv'in savaşı kazanması için 'Mutlak bir zafer' kovaladığı hatırlatılan Lotan, "Netanyahu'nun ne dediğini anlamıyorum. Hamas'ın son üyesi ölene kadar devam mı edecek? Bunu gerçekçi bulmuyorum. Zafer demek parçalamak demektir. Bölgedeki bütün barış yanlısı kişileri öldürmeliyiz. Mutlak zafer budur, Netanyahu'nun ne dediğini anlamıyorum" ifadelerini kullandı.

Açıklamalarının devamında Lotan, Gazze'ye Kıbrıs üzerinden getirilen ABD yardımı ile ilgili "Bu yardımları kim alıyor? Bu yardımlar kesinlikle gerçekleşmemeliydi. Refah'a girmeden bu savaşı bitirmenin bir yolu yok. Orayı yok etmeliyiz, ama bu durum bana imkansız olarak geliyor" dedi.

İSRAİL'DEN ÜÇ ÜLKEYE TEHDİT

İsrail ordusu Genelkurmay Başkanıl Herzi Halevi, İsrail'in Ramazan ayı itibariyle çok boyutlu bir savaş gerçekleştirdiğini belirtti ve her cephenin Tel Aviv için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Ramazan ayı nedeniyle güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardıklarını öne süren Halevi, "Bu ay tetikteyiz, askerlere çok dikkatli olmalarını söylüyorum. Lübnan, Suriye, İran gibi üç ülkeyle savaşıyoruz" dedi.

İsrail’in Deir El-Balah’ta bulunan bir evi hedef aldığı saldırılarda çoğunluğu kadın ve çocuk 12 Filistinli hayatını kaybetti.

ALMANYA BAŞBAKANI İSRAİL'E GİDİYOR

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ürdün ve İsrail’i ziyaret edecek. İlk olarak Ürdün’e gelecek olan Scholz, önce Ürdün Kralı II. Abdullah ile görüşecek. Ürdün’deki temaslarını tamamlamasının ardından İsrail’e geçecek. Alman Şansölye 7 Ekim’den bu yana ikinci kez İsrail’i ziyaret edecek. Scholz’un bugün İsrail’e yapacağı ziyaret çerçevesinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve esirlerin aileleri ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı
İSRAİL TANKINA RPG SALDIRISI

El Kassam Tugayları savaşın sıfır noktasından bir görüntü yayınladı. Lübnan medyasının detaylarına ulaştığı videonun Han Yunus'un Zehra Mahallesi üzerinde çekildiği belirtildi. Hamas savaşçısının kafa kamerasına yansıyan görüntülerde İsrail tankının RPG ile vurulduğu kayıtlara geçti.

Lübnan medyası ayrıca Hamas'ın bölgede İsrail ordusu ile yakın temasa girdiğini de ifade etti.

"BAYRAKTAR TB2 DÜŞMANLARIMIZI ŞOKA UĞRATTI"

Türkiye'den Bayraktar TB2 satın alan Maldivler geçtiğimiz hafta Hindistan ordusunu adeta çileden çıkardı. Maldivler cumhurbaşkanı ve savunma bakanından ise konuyla ilgili yeni açıklamalar geldi, yetkililer TB2'ye yönelik övgü dolu sözler kullandı.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatteki İsrail saldırılarında 92 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 130 Filistinlinin ise yaralandığı aktarıldı.

Bölgede saldırıların başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 31 bin 645’e, yaralananların sayısının ise 73 bin 676’ya yükseldiği belirtildi.

Haberin Devamı
MOSSAD ŞEFİ KATAR'A GİDİYOR ATEŞKES İHTİMALİ

İngiliz medyası Mossad'ın Şefi David Barnea'nın Katar'da arabulucular aracılığı ile Hamas'ın ateşkes teklifini görüşeceğini yazdı. Görüşmelerde Katar Başbakanı ve Mısırlı yetkililer de yer alacak.

Geçtiğimiz hafta Hamas İsrail'in ateşkes teklifini 'Gerçekçi olmadığı' için reddetmişti.

MERVAN İSA 'YARALANDI'

Filistinli kaynaklar, Arap basınına 7 Ekim saldırısının mimarı olan Muhammed Deif'in yardımcısı Mervan İsa'nın İsrail saldırılarında yaralandığını belirtti. İsa'nın durumu hakkında net bir bilgi vermeyen kaynaklar ilk kez üst düzey komuta takımından birinin saldırıya uğradığını doğruladı.

İsrail kanadı her ne kadar İsa'yı öldürdüklerini iddia etse de Hamas konuyla ilgili resmi bir açıklama yayınlamadı.

İSRAİL HALKI SOKAKLARA İNDİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürerken, savaş istemeyen binlerce İsrailli başkent Tel Aviv’de protesto gösterisi düzenledi. Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetini protesto eden ve esir anlaşması talep eden binlerce kişi, ülkede acilen seçime gidilmesi çağrısında bulunurken, caddeleri ateşe verdi. İsrail polisi ile göstericiler arasında çatışma çıkarken, polis sis bombası kullandı.

"HEMEN SEÇİM"

İsrail hükümetini protesto etmek üzere Kudüs’teki Başbakanlık Konutu önünde toplanan binlerce kişi de acilen seçime gidilmesi çağrısı yaptı. Gösteride konuşan yedek subay Benny Barabash, “Netanyahu lider olarak suçludur. Yaşam ya da ölüm seçimi önümüzde” ifadelerini kullanırken, göstericiler, “Savaşa rağmen şimdi seçim, savaş yüzünden şimdi seçim” sloganları attı.
Gösterinin organizatörü ise yaptığı konuşmada, hükümetin yetkilerini bırakması çağrısında bulunarak, “Nereye baksanız kaos var. Bu politikanın sonucu, kaos politikasının ta kendisi” dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL'DEN ŞAM'A HAVA SALDIRISI


İsrail Suriye'nin başkenti Şam'ın kuzeyindeki Kalamon bölgesine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda İran'ın desteklediği vekil güçleri hedef alındı. Suriye'de bulunan bir insan hakları gözlemcisi ise İsrail ordusunun Suriye ordusuna ait bir silah deposunu hedef aldığını söyledi.

Suriye resmi medyası SANA ise İsrail'in ülkenin güneyine saldırdığını doğruladı ancak konuyla ilgili detaylı bilgi vermedi. SANA, saldırıda bir Suriye askerinin yaralandığını ve maddi olarak ağır zarara uğradıklarını ifade etti.


ABD: HUSİLERİN SALDIRISI ENGELLENDİ

ABD ordusu Cumartesi gecesi, Kızıldeniz üzerinde Husilere ait İHA'ların etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Saldırıda can ve mal kaybı yaşanmadı.