Dünya Gazze'deki savaşta son dakika! Orta Doğu'nun beklediği savaş: ABD'li dergi İran ve İsrail ordusunu karşılaştırdı

Gazze'deki savaşta son dakika! Orta Doğu'nun beklediği savaş: ABD'li dergi İran ve İsrail ordusunu karşılaştırdı

06.04.2024 - 10:08 | Son Güncellenme:

İsrail, İran'ın üst düzey generallerini Suriye'de hava saldırısı sonucunda öldürdü. Büyük bir saldırıya hazırlanan İran hakkında ABD kanadı yine olası saldırının tarihini verdi, İran kanadında ise İsrail'e yönelik 2 bin kilometre uzaklıktan bir saldırı hazırlandığı öne sürüldü, bu bağlamda gizli yer altı üssü "Kartal44" açığa çıktı. ABD'li dergi ise yaklaşan olası savaş öncesi İran ve İsrail ordusunun güçlerini karşılaştırdı.

Gazze'deki savaşta 184. güne girildi. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

İSRAİL'DE PROTESTOLAR SÜRÜYOR

İsrail’in dört bir yanında hükümet aleyhinde protestolar devam ediyor. Başkent Tel Aviv’de bir araya gelen yaklaşık 100 bin kişi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin Gazze Şeridi’ndeki politikasını protesto etti.


Erken seçim çağrısında bulunan kalabalık, esir anlaşmasının kabul edilmesini talep etti. İsrail bayrakları ve hükümet aleyhinde sloganların yer aldığı pankartlar taşıyan İsrailli göstericiler, Netanyahu hükümetini istifaya çağıran sloganlar attı. İsrail polisin göstericilere müdahale etmesinin ardından yaşanan arbedede yere düşen 2 kadına sağlık görevlileri tarafından müdahale edilirken, bir göstericinin de gözaltına alındığı öğrenildi. Protestocular farklı noktalarda ateş yaktı.

DSÖ DİREKTÖRÜ ŞİFA HASTANESİNİ PAYLAŞTI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail güçlerinin 2 hafta süren kuşatmanın ardından çekildiği Şifa Hastanesi’ndeki yıkımı paylaşarak, “İnsanlar bir kez daha hayat kurtarıcı sağlık hizmetlerine erişimden mahrum kalmıştır” dedi.

 

HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Mısır’da geçtiğimiz haftalarda yapılan esir takası ve ateşkes anlaşması müzakerelerinden bir sonuç çıkmazken, başkent Kahire’de yarın müzakerelerin tekrar başlaması bekleniyor. Hamas Siyasi Büro Üyesi Basem Naim müzakerelere ilişkin yaptığı açıklamada, Hamas’ın temel taleplerinden geri adım atmayacağını vurguladı. Naim, “Talep ettiğimiz şey herhangi bir müzakerenin parçası olmamalı. Çünkü ateşkes için müzakere ettiğimizde bu ateşkese doğru gittiğimiz anlamına gelir. Ateşkesi müzakere ediyorsak, bu 7 Ekim’den sonra Gazze’yi işgal eden İsrail birliklerinin Gazze Şeridi’ni terk etmesi gerektiği anlamına gelir” dedi.

 

"BUNLAR HERHANGİ BİR ATEŞKES ANLAŞMASININ BEKLENEN SONUÇLARIDIR"

Ateşkes anlaşmasından sonra insanların Gazze Şeridi’nde serbestçe hareket edebilmesi gerektiğini belirten Naim, “Ateşkes anlaşmasından sonra İsraillilerin istedikleri zaman saldırıya geçme, askerlerini Gazze’de bulundurma, Gazze Şeridi’ni yeniden işgal etme ya da 1,3 milyon Filistinlinin evlerine dönmesini engelleme hakkına sahip olmasını kabul edemeyiz” şeklinde konuştu.
“Koşullardan bahsetmiyoruz, bunlar herhangi bir ateşkes anlaşmasının beklenen sonuçlarıdır” diyen Naim, bu taleplerin kabul edilmesinin ardından “ciddi” bir esir anlaşmasının yapılabileceğini söyledi.

Ateşkes ve esir takası anlaşmasına varılmasını açıkça içeren bir teklif sunduklarını aktaran Naim, “O gün bizzat ABD’liler bunun çok makul, çok yapıcı olduğunu ve iyi bir başlangıç olabileceğini söylediler. Mısırlılardan ve Katarlılardan da aynı şeyi duyduk. Burada top bizde değil. Top Gazze Şeridi'nin işgali konusunda ısrar eden diğer tarafta” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
CAN KAYBI 16 OLDU

İran’da geçtiğimiz Perşembe günü Ceyş'ul Adl terör örgütü tarafından düzenlenen saldırılarda bilanço artıyor. İran Devlet Televizyonu'nda yer alan haberde, ülkenin güneydoğusundaki Sistan ve Belucistan eyaletine bağlı Rask kentindeki Devrim Muhafızları Ordusu’na ait askeri tesise ve Çabahar kentindeki 2 polis karakoluna eş zamanlı düzenlenen terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 16'ya yükseldiği belirtildi.

İSRAİL'E BİR DAVADA KOLOMBİYA'DAN GELDİ

Kolombiya, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine Gazze’de soykırım yaptığı suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davaya müdahil olmak için başvurdu.

Başvuruda, uluslararası mahkemenin, "Filistin halkının güvenliğini ve hayatta kalmasını" garanti etmesi istendi.

Kolombiya, Nikaragua’dan sonra, İsrail aleyhindeki davaya katılmak isteyen ikinci ülke oldu.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail’in Gazze Şeridi saldırılarına başladığı 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 33 bin 137’ye yaralıların sayısının ise 75 bin 815’e yükseldiğini açıkladı.

Haberin Devamı
BIDEN'DAN ATEŞKES BASKISI

ABD Başkanı Joe Biden, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'ye mektup göndererek Hamas'a anlaşma için baskı yapılması çağrısında bulundu. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Bill Burns'ün bu hafta sonu Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilecek yeni tur müzakerelerinde ABD heyetine liderlik edeceğini söyledi.

İSRAİL Mİ İRAN ORDUSU MU? ABD'Lİ DERGİ KARŞILAŞTIRDI

Hamas'ın 183 gün önce başlattığı İsrail'e yönelik saldırı Orta Doğu'da geniş çaplı bir savaşa neden oldu. İsrail-Hamas arasındaki çatışmalara kısa sürede Hizbullah, İran hatta Yemen'deki Husiler dahi katıldı. İsrail bu süreçte İran'ın vekil güçlerini sık sık vurdu dahası Suriye başta olmak üzere çeşitli ülkelerde Tahran'ın üst düzey komutanlarına suikast düzenledi. Bu suikastlardan sonuncusu geçtiğimiz hafta yine Suriye'de yaşandı ve İran'ın üst düzey generalleri yaşamını yitirdi. Tahran yönetimi saldırıdan kısa bir süre sonra İsrail'e askeri olarak yanıt vereceklerini ifade etti.
CIA ve ABD'li kaynaklar ise İran'ın saldırısının en geç iki hafta içinde gerçekleşebileceğini belirtiyor.

HANGİ ORDU DAHA GÜÇLÜ?

Yıllardır dünya ülkeleri tarafından ağır ambargo altında olan İran'ın 600 bin aktif askeri personeli bulunuyor. Bir savaş durumunda ülkenin silah altına alacağı erkeklerin sayısı ise yaklaşık 50 milyon. İran'ın toplamda 551 uçak ve helikopteri bulunuyor bunlar çoğunlukla Rus üretimi. Ülkenin ayrıca 2 bine yakın tankı, 19 denizaltısı ve 7 savaş gemisi bulunuyor. İran'ın ayrıca 300 bine yakın Hizbullah, Husiler gibi vekil güçleri de olası bir savaş için hazır durumda. Tahran'ın orduya ayırdığı bütçe ise 9 milyar dolar civarında. İran ayrıca dünyanın en güçlü orduları sıralamasında 14. sırada

SIRALAMADA İSRAİL DAHA GERİDE

Ekim ayından beri savaşta olan İsrail ise 24 milyar dolarlık bütçesiyle 4. sırada. 526 bin askeri personele sahip olan Tel Aviv; 241 savaş uçağı, 146 helikopter, 12 nakliye uçağı ve 23 adet özel görevler için kullanılan uçaklara sahip. İsrail ordusunda toplamda bin 370 tank, 43 binden fazla zırhlı araç bulunuyor. İsrail donanması ise devriye gemileri ve denizaltılardan oluşuyor. İsrail ordusunun bütçesi ise 24 milyar dolar. İsrail dünyanın en güçlü sıralamalarında ise 17. sırada bulunuyor.

İRAN'DA 11 DEAŞ ÜYESİ YAKALANDI

İran'da gerçekleştirilen operasyonda, Ramazan Bayramı'nda terör eylemi gerçekleştirme hazırlığında olan 11 DAEŞ üyesini tutuklandı.

Haberin Devamı
SAĞLIK GÖREVLİLERİNİ ÖLDÜREN İSRAİL ASKERLERİ GÖREVİNDEN ALINDI


İsrail’in düzenlediği saldırıda uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen’a (WCK) bağlı 7 çalışanın hayatını kaybetmesinin ardından açılan soruşturma tamamlandı. Soruşturmanın sonuçlarına ilişkin İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, 1 Nisan’da yaşanan olayda yardım taşıyan konvoyda silahlı 2 kişinin tespit edildiği, bir komutanın bu kişileri “yanlışlıkla” Hamas üyesi olduğunu varsaydığı kaydedildi. Askerlerin söz konusu araçların WCK’ya bağlı olduğunu tespit edemediği belirtilen açıklamada, içerisinde Hamas üyelerinin olduğu yönünde yanlış kimlik tespiti yapılması ve olayın yanlış değerlendirilmesi nedeniyle 3 WCK aracının hedef alındığı ifade edildi. Araçların hedef alınması sonucu "7 masum insani yardım çalışanının" hayatını kaybettiği aktarılan açıklamada, araçlara yapılan saldırıların komutların ve ordu prosedürlerinin ciddi şekilde ihlal edilmesiyle gerçekleştirildiği belirtildi.

İSRAİL'DEN GAZZE'NİN MERKEZİNE BOMBARDIMAN

İsrail ordusu Cumartesi sabahı Gazze'nin merkezine ağır saldırılar düzenlendi. İlk gelen bilgilere göre bölgede çok sayıda kişi yaralandı.

KARTAL 44 HARİTADA GÖZÜKTÜ! 2 BİN KM'DEN GELECEK SALDIRI

Nisan ayının ilk günü Suriye devlet medyası, İsrail'in düzenlediği hava saldırısında İran'ın Şam'daki büyükelçiliğinin konsolosluk bölümünün yerle bir olduğunu duyurdu saldırıda 8 İranlı general hayatını kaybetti. Ölenler arasında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nde üst düzey komutan olan Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi'nin de bulunduğu duyuruldu.
İran devlet televizyonu, konsolosluğa yapılan saldırının "Zahedi'yi hedef alan bir suikast girişimi" olduğunu kaydetti. Zahedi'nin Kasım Süleymani'nin Ocak 2020'de bir ABD hava saldırısında hedef alınmasından bu yana öldürülen en üst düzey İran Devrim Muhafızları komutanı olduğu belirtildi. Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, "İsrail saldırısı Şam'ın Mazzeh mahallesindeki İran konsolosluk binasını hedef aldı" dedi.

 "ŞİDDETLE KINIYORUZ"

Suriye Savunma Bakanlığı İsrail saldırısında çok sayıda "ölü ve yaralı" olduğunu açıklarken, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad da bölgeyi ziyaret ettikten sonra saldırıyı kınadı.
Mekdad, "Şam'daki İran konsolosluk binasını hedef alan ve çok sayıda masum insanın ölümüne yol açan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" dedi. Saldırı sonrası İran yıllardır yaptığı gibi yine intikam yemini etti ancak şimdiye kadar İsrail'e yönelik ne kendisi ne de vekil güçleri üzerinden geniş çaplı bir saldırı düzenledi.

"48 SAAT İÇİNDE VURACAKLAR"

ABD merkezli VOX News ise CIA'in geçtiğimiz Perşembe günü İsrail'e 48 saat içinde İran'ın saldıracağına dair bir bilgi verdiğini yazdı. Aynı haber Lübnan basını Al Mayadeen'de de yer aldı, Lübnan basını İran'ın insansız hava araçları ve füzelerden oluşan bir "yağmur" ile saldıracağını öne sürdü.

YENİ PLANI AÇIKLADILAR: GİZLİ ÜS KARTAL 44

CNN'e konuşan ABD'li yetkililer ise İran'ın saldırı planlarını değiştirdiğini ve kesin bir tarih söylemediklerini ifade etti. Washington, saldırının her halükarda önümüzdeki hafta gerçekleşeceğini düşünüyor.

Öte yandan Flightradar internet sitesine yansıyan görüntülerde İran'ın, başkent Tahran'daki yer altı üssü olan 'Kartal 44'den birçok füze ve askeri ekipmanın İran'ın ana askeri üslerinin bulunduğu İsfahan'a gönderdiği görüldü. Uçakların içinde ayrıca çeşitli balistik füzelerin olduğu da öne sürüldü.

 

Haberin Devamı
BIDEN'IN ÖZEL İSTEĞİ


ABD’den gelen son açıklamalar, İsrail’e yönelik en sert söylemler oldu. Beyaz Saray'ın açıklamasına göre Biden, Netanyahu'yla yaptığı telefon görüşmesinde desteklerinin devamı için sivillere zarar verilmesini ve insani sorunları önlemek için adımlar atması gerektiğini söyledi. Bu insani yardım koridorlarının açılmasını Biden'ın özel olarak istediği anlaşılıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, İsrail'in duyurduğu adımları memnuniyetle karşıladıklarını ve şimdi "tamamen ve çabucak uygulanması gerektiğini" vurguladı.