Dünya Orta Doğu'daki savaşta son dakika... F-35'ler nükleer üsleri havaya uçuracak! İsrail medyası çizgiyi aştı: İran için kıyamet senaryosu

Orta Doğu'daki savaşta son dakika... F-35'ler nükleer üsleri havaya uçuracak! İsrail medyası çizgiyi aştı: İran için kıyamet senaryosu

14.04.2024 - 23:35 | Son Güncellenme:

İran, dün gece İsrail'e misilleme saldırısı olarak onlarca intihar dronu ve füze fırlattı, Tahran'ın "Gerçek Söz" olarak adlandırdığı saldırılar tarihe bir ilk olarak geçti. İsrail medyası ise Tel Aviv'in İran'a yönelik nasıl bir cevap vereceğinin sinyalini veren bir analiz yayınladı, söz konusu analizde F-35'ler ve nükleer üsler bir kez daha gündeme geldi.

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı, bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

'DAHA FAZLA SAVAŞI NE BÖLGE, NE DE DÜNYA KALDIRABİLİR'

 

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırı sonrasında İsrail'in talebiyle acil toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu’nun uçurumun eşiğinde olduğunu belirterek, bölge halkının yıkıcı ve büyük bir çatışma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. “Şimdi gerilimi azaltma ve azami itidal zamanıdır” diyen Guterres, “Uçurumun kenarından geri adım atmanın zamanı geldi. Orta Doğu'da birden fazla cephede büyük askeri çatışmalara yol açabilecek herhangi bir eylemden kaçınmak hayati önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı. Sivillerin çatışmalar nedeniyle halihazırda en büyük bedeli ödediğine vurgu yapan Guterres, gerilimin daha da tırmanmasını önleme konusunda tüm ülkelerin ortak sorumluluk sahibi olduğunu ifade etti.

 

“GAZZE KONUSUNDA ORTAK SORUMLULUĞUMUZ VAR”

1970 yılında kabul edilen Dostça İlişkiler Bildirgesi’ni hatırlatan Guterres, güç kullanımını içeren misilleme eylemlerinin uluslararası hukuka göre yasak olduğunu söyledi. “Gazze'de derhal insani ateşkes sağlanması, tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardımın engellenmeden bölgeye ulaştırılması konusunda ortak sorumluluğumuz var” diyen Guterres, “İşgal altındaki Batı Şeria'daki şiddeti durdurmak, Mavi Hat boyunca gerilimi azaltmak ve Kızıldeniz'de güvenli ulaşımı yeniden sağlamak konusunda ortak bir sorumluluğumuz var” şeklinde konuştu. Herkesin barış için çaba gösterme konusunda ortak sorumluluk sahibi olduğunu hatırlatan Guterres, “Bölgesel ve tabii ki küresel barış ve güvenlik her geçen saat zayıflıyor. Daha fazla savaşı ne bölge, ne de dünya kaldırabilir” ifadelerini kullandı.

 

ABD, İNGİLTERE VE FRANSA'DAN İRAN’A KINAMA

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ise İran'ı kınadı. BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik adım atması gerektiğini söyleyen Wood, “İran'ın pervasız davranışları sadece İsrail halkı için değil, Ürdün ve Irak gibi BM üyesi diğer ülke halkları için de tehdit oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı. İran'ın Hizbullah ve Husiler gibi unsurları kullanarak uluslararası güvenliği tehdit ettiğini savunan Wood, İran'ın bölgede tansiyonu yükselten eylemlerinin yakından takip edilmesi ve İran'ın BM Güvenlik Konseyi nezdinde sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti. İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da İran'ı kınayarak Tahran'ın saldırılar dolayısıyla sorumlu tutulması gerektiğini söyledi. İsrail'e desteklerinin tam olduğunu yineleyen Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere ise İran'ı şiddetle kınadıklarını kaydetti. Riviere, BM Güvenlik Konseyi nezdinde İran'ın sorumlu tutulması için çaba göstereceklerini vurguladı.

 

“DİPLOMATİK MİSYONA SALDIRI ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI”

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise İsrail'in İran'ın Şam'daki diplomatik misyonunu hedef aldığını hatırlattı. Herhangi bir ülkenin diplomatik misyonuna saldırının uluslararası hukukun açıkça ihlali olduğunu ve savaş nedeni sayılacağını vurgulayan Nebenzia, bu konuyu BM Güvenlik Konseyi’nde gündeme getirdiklerinde kınama kararının ABD, İngiltere ve Fransa tarafından engellendiğini söyledi. Nebenzia, BM’nin İran ve İsrail'e yönelik tutumunda çifte standart olduğu görüşünü dile getirdi.

 

İRAN’DAN MEŞRU MÜDAFAA VURGUSU

İran'ın BM Daimi Temsilcisi Ali Kerimi Makam da BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail'in İran’ın Şam'daki diplomatik misyonunu vurmasına tepkisiz kaldığına dikkat çekti. Saldırının uluslararası hukukun açıkça ihlali olduğunu hatırlatan Makam, İran'ın meşru müdafaa hakkı çerçevesinde İsrail'deki askeri tesisleri hedef aldığını vurguladı. İran'ın hava saldırılarını şiddetle kınadıklarını belirten İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise İran'ı durdurmak için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini savundu.

BMGK TOPLANDI

BMGK, Orta Doğu'da yaşanan gelişmeleri görüşmek üzere toplandı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, "Ne bölge ne de dünya daha fazla savaşı kaldıramaz" dedi. Guterres, "Bölge halkı, yıkıcı ve geniş çaplı bir çatışma tehlikesiyle karşı karşıya. Şimdi gerilimi azaltma zamanı" ifadelerini kullandı.


İSRAİL GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İran’ın İsrail’e fırlattığı dronların ve füzelerin havada imha edildiği anlara ait görüntüleri paylaştı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından paylaşılan görüntülerde, İran’ın İsrail’e fırlattığı çok sayıda dronun ve füzenin havada imha edildiği görüldü.


Haberin Devamı
İSRAİL SAVAŞ KABİNESİ KARARA VARAMADI

İran’ın İsrail’e yönelik saldırısının ardından İsrail Savaş Kabinesi bir araya geldi. İsrail basının toplantıya yakın kaynaklara dayandırdığı haberlerde, Savaş Kabinesi toplantısının İran’a verilecek karşılık konusunda karara varamadan sona erdiği aktarıldı. Savaş Kabinesi’nin İran’a karşılık verilmesi konusunda kararlı olduğu ifade edilen haberlerde, Savaş Kabinesi’nin zamanlama ve kapsam konusunda henüz bir karara varamadığı belirtildi. Haberde ayrıca İsrail ordusunun İran’a verilecek karşılık konusunda ek seçenekler üretmesi için görevlendirildiği ifade edildi.

'SAVUNMA VE SALDIRI PLANLARINI ONAYLADIK'

İran’ın İsrail’e yönelik saldırısının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari basın toplantısı düzenledi. Hagari, İran’ın İsrail'e yaklaşık 350 füze ve İHA ile saldırdığını aktararak, saldırının toplam 60 ton patlayıcı içerdiğini ve bunun "muazzam hasara yol açabileceğini" söyledi. İran’a verilecek karşılığa değinen Hagari, "Son birkaç saatte değerlendirmeler yaptık ve savunma ve saldırı planlarını onayladık" dedi.

YAHUDİ YERLEŞİMCİLER FİLİSTİNLİLERE AİT BİR ARACI ATEŞE VERDİ

Filistin’in Batı Şeria bölgesinde Yahudi yerleşimci şiddetine bir yenisi daha eklendi. İsrailli insan hakları örgütü Yesh Din, dün Deir Dobwan'da Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere ait bir aracı askerlerin koruması altında ateşe verdiği anlara ait güvenlik kamerası görüntülerini yayınladı. Örgüt, İsrail askerlerinin görev ve yetkilerinin aksine olaya müdahale etmediğine dikkat çekti.

Haberin Devamı
'EYLEMLERİYLE BÖLGENİN İSTİKRARSIZLAŞTIRILMASI YÖNÜNDE ADIM ATMIŞTIR'

İran’ın İsrail’e yönelik saldırısının ardından bir araya gelen G7 ülkeleri, ortak bildiri yayınladı. Bildiride G7 liderlerinin İran'ın İsrail'e yönelik doğrudan ve benzeri görülmemiş saldırısını en güçlü ifadelerle kınadığı belirtilerek, “İran, İsrail'e doğru yüzlerce insansız hava aracı ve füze ateşlemiştir. İsrail, ortaklarının da yardımıyla bu saldırıyı püskürtmüştür” denildi.

G7 liderlerinin İsrail ile tam dayanışma içinde olduğu ifade edilen bildiride, G7 ülkeleri İsrail’in güvenliğine yönelik taahhütlerini bir kez daha teyit ettiklerini vurguladı. İran’ın eylemleriyle bölgenin istikrarsızlaştırılması yönünde adım attığı aktarılan bildiride, İran’ın eyleminin kontrol edilemeyen bir bölgesel tırmanışa yol açma riski taşıdığı vurgulanarak, bundan kaçınması çağrısında bulunuldu. Bildiride, “Durumu istikrara kavuşturmak ve gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu ruhla İran ve vekillerinden saldırılarına son vermelerini talep ediyor ve daha fazla istikrarsızlaştırıcı girişimlere karşılık olarak ilave tedbirler almaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” denildi.

“GAZZE'DEKİ KRİZİ SONA ERDİRMEK İÇİN İŞBİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ”

Toplantıda, İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların da ele alındığı ifade edilen bildiride, “Acil ve sürdürülebilir bir ateşkes, Hamas'ın rehineleri serbest bırakması için çalışmaya devam etmek ve ihtiyaç sahibi Filistinlilere daha fazla insani yardım ulaştırmak da dahil olmak üzere Gazze'deki krizi sona erdirmek için işbirliğimizi güçlendireceğiz” denildi.

G7'DEN İRAN AÇIKLAMASI

İran’ın İsrail’e saldırısının ardından G7 ülkelerinin liderleri video konferans yoluyla bir araya geldi. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, yaptığı açıklamada, “G7 liderleriyle birlikte İran'ın İsrail'e yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırısını oybirliğiyle kınadık. Tüm taraflar itidalli davranmalıdır. Gerilimin azaltılmasına yönelik tüm çabalarımızı sürdüreceğiz. Gazze'deki krizin bir an evvel, özellikle de acil bir ateşkes yoluyla sona erdirilmesi fark oluşturacaktır. Lübnan da dahil olmak üzere Orta Doğu'daki durum önümüzdeki hafta Avrupa Konseyi'nde ele alınacak” dedi.


'DOĞRU ZAMANDA BEDEL ÖDETECEĞİZ'

"İran’a bizim için doğru tarih ve zamanlamada karşılık vereceğiz" diyen Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, İsrail'in dünkü İran saldırısına karşı koymasını sağlayan "stratejik ittifakı ve bölgesel işbirliğini" güçlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Gantz 'Bu olay henüz bitmedi; kurduğumuz ve önemli sınavını verdiğimiz stratejik ittifakın ve bölgesel iş birliği sisteminin şimdi tam olarak güçlendirilmesi gerekiyor. İsrail, Ortadoğu'da askeri ve teknolojik gücün ve güvenliğin çıpası olduğunu dün kanıtladı' şeklinde konuştu.

Haberin Devamı
'PERVASIZCA HAREKET EDERLERSE DAHA GÜÇLÜ KARŞILIK VERİRİZ'

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Devrim Muhafızları Ordusu tarafından İsrail'e düzenlenen “Ya Resulullah” kod adlı “Gerçek Vaad” operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

İsrail'in Şam'da İran Konsolosluğunu hedef alan saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları tarafından cezalandırıldığını kaydeden Reisi, İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in “intikam” vaadinin gerçekleştiğini belirtti.

Reisi, “İsrail'e yönelik saldırımız meşru müdafaa hakkı kapsamında gerçekleşmiştir” dedi.

Bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Reisi, “Siyonist İsrail rejimi ve destekçileri İran'a karşı pervasızca hareket ederlerse, daha güçlü karşılık veririz. Ülkemizin çıkarlarına yönelik her türlü macera arayışına cevabımız yeniden pişman edici olacaktır. Siyonist İsrail rejiminin destekçileri, bu rejimi körü körüne desteklemeyi bıraksınlar" ifadelerini kullandı.

ALMANYA: İSRAİL GÜÇLÜ OLDUĞUNU KANITLADI

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, pazar günü yaptığı açıklamada İsrail'in güçlü olduğunu ve güçlü müttefikleriyle birlikte İran saldırısını püskürterek kendini savunabileceğini gösterdiğini söyledi.

Baerbock, "İran, bütün bir bölgeyi istikrarsızlaştırmak isteyen saldırgan tutumuyla izole edilmiş durumda," dedi.

"İsrail'in kapasitesini, güçlü olduğunu ve kendisini koruyabileceğini göstermiştir." diyen Baerbock, bölgesel gerginliğin hesaplanamaz sonuçları olabileceğini belirterek İran'a daha fazla saldırıdan kaçınması çağrısında bulundu.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

İran’ın saldırıları nedeniyle dün geceyi tetikte bekleyerek geçiren İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik sürdürdüğü bombardımanına da 191 gündür aralıksız devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, bölgede son 24 saatte düzenlenen 4 saldırı sonucu 43 Filistinli hayatını kaybederken, 62 Filistinli de yaralandı.
Açıklamada, saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana can kaybının 33 bin 729’a, yaralı sayısının ise 76 bin 371’e yükseldiği kaydedildi.

Haberin Devamı
"SAVAŞ UÇAKLARI İRAN'IN NÜKLEER ÜSLERİNİ VURACAK"

İran dün tarihte ilk kez İsrail'e saldırdı. Gece saatlerinde başlayan intihar dronlu saldırıyı, füzeler izledi. Tel Aviv kanadı saldırıyı başarıyla püskürttüklerini açıklasa da İran kanadı operasyonun başarılı olduğunu öne sürdü. Saldırı sonrası Tahran, İsrail'in kendilerine saldırmaması durumunda başka bir saldırı planlarının olmadığını açıkladı, İsrail Savaş Kabinesi ise bugün saat 15:00'da Tahran'a yanıt verip vermemek için bir toplantı düzenleyecek.
İsrail'in en büyük gazetelerinden Jerusalem Post ise Tel Aviv'in İran'a yönelik olası bir saldırısının adeta senaryosunu yazdı. Gazete, 'İran'ın nükleer üslerini vurmaya karar verirsek ne olur' sorusunu sorduğu haberinde bu saldırıların zaten yıllardır planlandığını da hatırlattı.

F-35 F-15 VE F-16'LAR HAVALANACAK

F-35'lerin radarda gözükmemesi nedeniyle böylesine bir saldırının aslında İran'a karşı kolayca yapılabileceğini öne süren Jerusalem Post, savaş jetlerini Suriye'nin kuzeyi, Irak ve Basra Körfezi üzerinden İran'ı hedef alabileceğini belirtti. İsrail ordusunun asıl amacının İran'ın hava gücünü kırmak olduğunu öne süren gazete, F-35'ler tarafından yok edilen hava savunma sistemlerinin ardından 1 tona kadar füze taşıyabilen F-15 ve F-16 uçaklarının İran'a karşı saldırıya geçmesi gerektiğini bildirdi.

EN KRİTİK İKİ KONUM

F-15 ve F-16'lar için en önemli yerler ise İran'da Fordow ve Natanz'da bulunan nükleer üsler olarak belirtildi. İstihbarat raporlarına göre Fordow üssü yerin yaklaşık 80 metre altına gömülü.

Bu bölge İsrail-Hamas savaşının başında ABD'den alınan ve kullanılması yasak olan 'Bunker Cluster' füzesiyle rahatça havaya uçurulabilir. İsrail bu füzeyi şimdiye kadar birkaç defa Hamas'a karşı kullandı, ancak bölgedeki siviller de yaşamını yitirdi.

ÜRDÜN'DEN 'GERİLİMİ AZALTIN' ÇAĞRISI

İran’ın İsrail’e misilleme saldırısının ardından Ürdün Başbakanı Bişr el Hasavne yaptığı açıklamada, bölgedeki herhangi bir gerilimin tarafları “tehlikeli yollara” götüreceğini ve tüm tarafların gerilimi azaltması gerektiğini söyledi.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN İLK SÖZLER

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kınayarak "benzeri görülmemiş bir gerginlik" olarak tanımladı. Borrell sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "AB, İran'ın İsrail'e yönelik kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu eşi benzeri görülmemiş bir gerginlik ve bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
İRANLI YETKİLİLER SALDIRIYI DEĞERLENDİRDİ

İran'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin bildiri yayınlayan Devrim Muhafızları Ordusu, İHA'lar ve balistik füzeler ile düzenlenen saldırıda İsrail'i ait birçok hedefin başarılı bir şekilde imha edildiğini duyurdu. Bildiride, “Siyonist İsrail rejimini cezalandırmak ve ülkenin haklarını güvence altına almak amacıyla, İşgalci İsrail’e ait önemli birçok askeri hedef ateşlenen füzeler ve insansız hava araçları ile başarılı bir şekilde hedef alınarak imha edildi” denildi.
İsrail'in muhtemel İran saldırısına ilişkin ABD'nin uyarıldığı vurgulanan bildiride, Washington yönetiminin İran'ın çıkarlarına zarar verecek herhangi bir girişime katılması durumunda İran'ın bir kez daha sert karşılık vereceği ifade edildi. Bildiride, “İsrail'in saldırganlığından ve eylemlerinden ABD yönetimi doğrudan sorumludur. ABD yönetimi İsrail saldırganlığını engellemez ise bunun sonuçlarına Washington yönetimi de katlanmak zorunda" ifadeleri yer aldı.

İRAN'IN FÜZELERİ IRAK'A DÜŞTÜ

İran'ın gece saatlerinde başlattığı saldırıda bazı füzeler İsrail yerine Irak'a düştü.


İSRAİL ASKERİ ÜSSÜNE BALİSTİK FÜZEYLE SALDIRI

İran, Necef çölündeki İsrail hava üssünü heybar balistik füzeleriyle vurdu.

İran medyası, söz konusu hava üssünün Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlenen saldırıda kullanıldığını ve İran'ın saldırısı sırasında ciddi hasar gördüğünü belirtti.

Ancak İsrail ordusu (IDF) sözcüsü Daniel Hagari gazetecilere yaptığı açıklamada üssün İran saldırısı sonucunda "hafif hasar" gördüğünü ancak çalışır vaziyette olduğunu söyledi.

ABD, İRAN'I VURACAK MI?

İran dün gece bir ilki gerçekleştirerek İsrail'e saldırdı. İsrail kanadı ise saldırıya cevap vermek için hazırlıklara başladı öyle ki İsrailli yetkililerden savaş çağrısı bile gelmeye başladı. Dünyanın merak ettiği 'ABD, İran'ı vuracak mı?' sorusunun cevabı ise gizli bir telefon görüşmesinde ortaya çıktı.

"TÜRKİYE YÜZÜNDEN EN KÖTÜSÜNE HAZIRLANMALIYIZ"

İsrail'in Maariv gazetesi, Türkiye'nin Tel Aviv'e yönelik açıkladığı kısıtlamaların nelere yol açacağını yazdı. Boğazların kapatılma ihtimalinden rahatsız olan gazete ülkenin en kötüsüne hazırlanması gerektiğini ifade etti.

İSRAİL: HENÜZ BİTMEDİ

İsrail Savunma Bakanı Gallant "ABD ve ek ortaklarla birlikte İsrail Devleti'nin topraklarını savunmayı başardık. Çok az hasar alındı. Bu durum İsrail Ordusu'nun etkileyici operasyonlarının sonucuydu" dedi ve ekledi:

"Ancak henüz bitmedi. Alarm durumunu korumalı ve İsrail Ordusu ve Vatan Komutası'nın yayımladığı talimatlara duyarlı olmaya devam etmeliyiz. Her senaryoya hazırlıklı olmalıyız. Bununla birlikte, saldırının en önemli dalgasını püskürttük ve bunu başarıyla yaptık"

"ABD VE İSRAİL BİRLİKTE HAREKET ETTİ"

ABD'li Senatör Chuck Schumer, İran'ın saldırısını kınadı ve Tahran'ı "saldırgan" davranışını "azaltmaya" çağırdı. Schumer ayrıca Washington ve Tel Aviv'in saldırıya karşı birlikte hareket ettiğini dile getirdi ve şöyle dedi:

"Üst düzey yöneticilerle iletişime geçtim, bana saldırıya karşı, İsrail'i korumak için birlikte hareket edildiği söylendi"

ÇİN'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Çin Dışişleri Bakanlığı, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırılarına yanıt olarak yayınladığı bildiride itidal ve soğukkanlılık çağrısı yaptı. Bir bakanlık yetkilisi bölgedeki savaşın artık "Tamamen bitmesi" gerektiğini ifade etti ve ateşkes çağrısında bulundu.

NETANYAHU GERİ ADIM ATMADI

İsrail Başbakanı Netanyahu, İran saldırısı Hamas ile mücadele ile ilgili konuştu. Netanyahu İsrail'in Gazze savaşını 'tam güçle' sürdüreceğini söyledi. Netanyahu ayrıca İran'ın saldırısı ile ilgili "Önledik, püskürttük, birlikte kazanacağız" değerlendirmesinde bulundu.

İRANLI HACKER GRUBU: İSRAİL RADARLARINI ELE GEÇİRDİK


İran merkezli Handala isimli hacker grubu geçmiş yıllarda İsrail'in hem devlet hem de özel şirketlerine sayısız saldırı gerçekleştirdi. Dün gece yine ortaya çıkan Handala, İsrail askeri radarlarını ele geçirdiklerine dair bir ekran görüntüsü yayınladı. Handala ayrıca dün gece İsraillilere 500 bine yakın telefon mesajı gönderdi söz konusu mesajda şu ifadeler yer aldı:

"Liderlerinizin suçlarının ve aptallıklarının bedelini insanlar ödeyecek. Şehirleri boşaltın, belki daha az hasar görürsünüz"

JERUSALEM POST: HİÇBİR ŞEY HAVA SAHAMIZI İHLAL ETMEDİ

İsrail'in önde gelen medya kuruluşlarından Jerusalem Post, İran'dan atılan hiçbir füze ve İHA'nın başarılı olamadığını hava savunma sistemlerinin bütün hedefleri vurduğunu öne sürdü. Gazete, Demir Kubbe ve Arrow sistemlerinin halihazırda Hamas ve Hizbullah tarafından atılan roketleri düşürdüğünü de hatırlattı.

İRAN: İSRAİL MİSİLLEME YAPARSA TEKRAR SALDIRIRIZ

İran'ın BM Daimi Temsilciliği'nin X hesabından yapılan paylaşımda "konunun kapanmış sayılabileceği" söylenerek daha fazla saldırı düzenlenmeyeceği ima edildi. Ancak paylaşımda herhangi bir misillemeye ya da ABD'nin herhangi bir müdahalesine karşı uyarıda bulunuldu.

Paylaşımda "İran'ın askeri eylemi, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik binalarımıza yönelik saldırısına karşılık olarak BM Anlaşması'nın meşru savunmaya ilişkin 51. Maddesine dayanarak gerçekleştirilmiştir" denildi.

Paylaşım şöyle devam ediyor:

"Konu kapanmış sayılabilir. Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran'ın yanıtı çok daha sert olacaktır."

Bunun İran ile İsrail arasında olduğu söylenilen paylaşımda, "ABD'nin uzak durması gereken bir çatışmadır" denildi.

ORTA DOĞU'DA TARİHİ SALDIRI

Orta Doğu hatta dünya dün gece bir ilke tanıklık etti. İran, İsrail’e yönelik beklenen misilleme saldırısını silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve füzelerle gerçekleştirdi. İran Devrim Muhafızları, saldırının “spesifik hedeflere” yönelik olduğunu açıkladı.
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran’ın ülkeye 200’den fazla silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve füze gönderdiğini açıkladı. Daniel Hagari, füzelerin bazılarının seyir füzeleri, bazılarının balistik füzeler olduğunu söyledi.

Hagari, “İsrail'in savunma sistemleri ve bölgedeki müttefikleri, füze ve SİHA'ların büyük çoğunluğunu düşürdü. Onlarca SİHA ve füze de, İsrail toprakları dışında düşürüldü” dedi.
İsrail ordusundan daha sonra yapılan açıklamada saldırıda ülkenin güneyindeki bir askeri üste küçük çaplı hasar oluştuğu, can kaybı olmadığı duyuruldu.

Amerikan CBS News televizyonu, bazı SİHA’ların ABD tarafından düşürüldüğünü bildirdi. ABD ordusu bu SİHA’ların nerede düşürüldüğünü açıklamadı.

1800 KM ÖTEDEN FIRLATILDI

İran'ın İsrail'e SİHA'lar ve füzeler gönderdiğinin ortaya çıkması sonrası, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu savaş kabinesini topladı. İsrail ordusu yerel saatle 02:00'dan itibaren hava savunma sistemlerini kullandı.

Ülkede siren ve şiddetli patlama sesleri duyuldu. 1800 kilometre uzaktan fırlatılan İran’ın SİHA’larının hangi bölgede nereye kadar ulaşabildiği netlik kazanmadı. İsrail, Lübnan ve Irak hava sahalarını kapatırken, Suriye ve Ürdün de hava savunma sistemlerini alarm konumuna getirdi.

OPERASYONUN ADI: GERÇEK SÖZ

İran medyasında çıkan haberlerde ise saldırının adının "True Promise" yani "Gerçek söz" veya "Gerçek vaat" olarak açıklandı.

BİDEN'DAN ACİL TOPLANTI: OVAL OFİSTEN İLK FOTOĞRAF

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'daki ulusal güvenlik danışmanlarıyla bir araya gelerek İran'ın İsrail'e misilleme saldırısı hakkında bilgilendirildi.

X'te yaptığı paylaşımda Biden, "İran ve onun uzantılarından gelen tehditlere karşı İsrail'in güvenliğine olan bağlılığımız sarsılmazdır" dedi.