Dünya Son dakika... ABD, İran'ı vuracak mı? Biden'ın gizli telefon görüşmesi sızdı

Son dakika... ABD, İran'ı vuracak mı? Biden'ın gizli telefon görüşmesi sızdı

14.04.2024 - 11:08 | Son Güncellenme:

İran dün gece bir ilki gerçekleştirerek İsrail'e saldırdı. İsrail kanadı ise saldırıya cevap vermek için hazırlıklara başladı öyle ki İsrailli yetkililerden savaş çağrısı bile gelmeye başladı. Dünyanın merak ettiği 'ABD, İran'ı vuracak mı?' sorusunun cevabı ise gizli bir telefon görüşmesinde ortaya çıktı.

İran dün gece İsrail'e Shaded-136 model intihar dronları ve sayısız füzeyle saldırdı. İsrail ordusu, İran'ın saldırıda 200'den fazla insansız hava aracı ve füze kullandığını, bunların "büyük çoğunluğunun" durdurulduğunu açıkladı. Ordu yetkilileri, İran’ın saldırısı sonucu ülkenin güneyinde bir askeri üste hafif hasar meydana geldiğini söyledi. Saldırının “spesifik hedeflere” yönelik olduğunu açıklayan İran, "konunun kapanmış sayılabileceğini" söyledi ancak İsrail misilleme yaparsa tekrar saldıracağını belirtti.

Haberin Devamı

İran kanadı İsrail'in misilleme bir saldırı yapması durumunda tekrar saldırıya geçeceğini belirtti ve bu saldırıya gerekçe olarak için Birleşmiş Milletler (BM) Anlaşması'nın 51. maddesini gerekçe gösterdi. Tahran yönetimi "Konu kapanmış sayılabilir. Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran'ın yanıtı çok daha sert olacaktır." ifadelerini kullandı.

Son dakika...  ABD, İranı vuracak mı Bidenın gizli telefon görüşmesi sızdı

BEN GVIR ŞAŞIRTMADI

İsrail'in ırkçı Savunma Bakanı Ben-Gvir Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda adeta savaş çağrısı yaptı. Ben-Gvir konuyla ilgili "Şu ana kadar etkileyici bir savunma; şimdi ezici bir saldırıya ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Son dakika...  ABD, İranı vuracak mı Bidenın gizli telefon görüşmesi sızdı

İSRAİL: HENÜZ BİTMEDİ

İsrail Savunma Bakanı Gallant "ABD ve ek ortaklarla birlikte İsrail Devleti'nin topraklarını savunmayı başardık. Çok az hasar alındı. Bu durum İsrail Ordusu'nun etkileyici operasyonlarının sonucuydu" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Ancak henüz bitmedi. Alarm durumunu korumalı ve İsrail Ordusu ve Vatan Komutası'nın yayımladığı talimatlara duyarlı olmaya devam etmeliyiz. Her senaryoya hazırlıklı olmalıyız. Bununla birlikte, saldırının en önemli dalgasını püskürttük ve bunu başarıyla yaptık"

Son dakika...  ABD, İranı vuracak mı Bidenın gizli telefon görüşmesi sızdı

ABD İRAN'A SALDIRACAK MI?

ABD basınına konuşan askeri uzmanlar İsrail'in kesinlikle İran'a bir misilleme saldırısında bulunacağına inanıyor ancak İsrail bu konuda en büyük destekçisi ABD'den mahrum kalacak. CNN International'e göre ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin İran'a yönelik herhangi bir saldırıya katılmayacağını İsrail Başbakanı Netanyahu'ya telefonda iletti. Öte yandan İsrailli bir yetkili New York Times'a İsrail'in vereceği herhangi bir tepkinin "müttefikleriyle koordineli" olacağını söyledi.

Son dakika...  ABD, İranı vuracak mı Bidenın gizli telefon görüşmesi sızdı