Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ele alındığı NATO toplantısından saatler sonra Morozovsk saldırıya uğradı, sınıra 500 kilometre mesafedeki Engels hava üssü de hedef alındı.
Şubat 2022'de başlayan Rus saldırısında iki yıl çoktan doldu, Kremlin'in 'yabancı ajan' ilan ettiği Mediazona yayın kuruluşu açık kaynaklara dayanarak Rusya'nın Ukrayna'daki işgalinde 50 bin asker kaybettiğini belirledi.
Ukrayna işgalinde öldürülen Rus askerlerinin isimleri teker teker belirlendi, BBC Rusça Rus ordusunun kayıplarının en az yüzde 43'ünün savaş başladıktan sonra askere alınanlar olduğunu duyurdu.
Araştırma ayrıca, cephede ölen Rus askerlerinin yüzde 18'inin hapishanelerden savaşa sürülen mahkumlar olduğunu da ortaya koydu. Rus ordusunun kayıplarının yüzde 13'ü ise, gönüllüler.
Yanı sıra, birçok Rus aile askere çağrılan çocuklarından iki yıldır haber alamıyor.
Dünyanın kaderini değiştiren savaşta 26 ay çoktan geride kaldı, gece yarısı 1000 kilometreyi aşan cephe hattında çatışmaları gölgede bırakan yeni saldırılar gerçekleşti.
Rusya'nın güneyindeki Rostov bölgesinde yer alan Morozovsk'da yaşayanlar, uykularından kulakları sağır eden patlamalarla uyandı. Rus hava kuvvetlerinin avcı bombardıman uçağı Su-34'lere ev sahipliği yapan Morozovsk Hava Üssü, Ukraynalılar tarafından kamikaze silahlı insansız hava aracı yağmuruna tutuldu.
Rus medyasına yansıyan ve yetkililere dayandırılan ilk haberlere göre, Su-34'lerin konuşlandığı hava üssü 'büyük bir saldırı'ya hedef oldu.
Morozovsk Hava Üssü ile Ukrayna sınırı arasında kuş uçuşu 135 kilometre bulunuyor. Ancak Ukrayna'nın doğusunda Rus işgalcilerin kontrol ettiği noktadan itibaren Morozovsk'a olan mesafe 350 kilometre.
Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Rus hava savunma sistemlerinin ateşlediği füzeler ve hemen ardından gerçekleşen patlamalar görüldü.
Yerel medyaya Morozovsk sakinleri, en az 15 hava hedefi gördüklerini ve 60'tan fazla patlama duyduklarını söyledi. Görgü tanıkları ayrıca, kamikaze drone sesleri ve patlamalarının yanı sıra gökyüzünde birkaç parlak ışık gördüklerini de ekledi.
Rostov bölge valisi Vasily Golubev, Ukrayna'lıların 40'ı aşkın kamikaze drone'la saldırı düzenlediğini doğruladı ve bir elektrik trafo merkezinin hasar gördüğünü söyledi. Vali Golubev beklendiği gibi Telegram mesajında Morozovsk Hava Üssü'ne herhangi bir atıfta bulunmadı.
Son dönemde Ukrayna'yı hedef alan hava saldırılarına yoğun şekilde katılan Su-34 jetlerine ev sahipliği yapan hava üssü, Morozovsk şehrinin üç kilometre güneybatısında.
İlk bilgilere göre, saldırı sonucunda en az altı savaş uçağı yok edildi, sekizi ise ciddi hasar gördü.
Saldırıdan saatler önce alınan uydu görüntüsü, Morozovsk Hava Üssü'nde onlarca Su-34 savaş uçağının ve en az üç adet Su-30 ya da Su-35 jeti görülüyordu.
500 KM UZAKTAKİ ENGELS'TE DE PATLAMA
Morozovsk'la aynı saatlerde Rus hava kuvvetlerinin stratejik bombardıman uçaklarına ev sahipliği yapan ve Ukrayna sınırına neredeyse 500 kilometre mesafede bulunan Engels Hava Üssü da saldırıya uğradı.
Yerel halk sosyal medya mesajlarında çok sayıda patlama duyduklarını yazarken, Saratov bölge valisi Roman Busargin bir Ukrayna kamikaze silahlı insansız hava aracının imha edildiğini söyledi.
Ukraynalıların daha önce de birçok kez hedef aldığı Engels Hava Üssü'nden ağır bombardıman uçakları Tu-95 ve Tu-22'lere ev sahipliği yapıyor. Söz konusu Tu-95 ve Tu-22'ler Engels'ten kalkış yapıp yüzlerce kilometre uzaklıktan Ukrayna topraklarına füze ateşleyebiliyor.
Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah yaptığı resmi açıklamada Ukrayna tarafından ateşlenen 44 kamikaze drone'nun hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü bildirdi ancak hava üslerine ilişkin herhangi bir bilgi vermedi.
Ukrayna ordusu, Rus işgalcilerin gece yarısı ateşlediği 13 kamikaze silahlı insansız hava aracının tümünü imha ettiklerini duyurdu.
Verilen bilgiye göre, Zaporijya, Odesa ve Dnepropetrovsk bölgelerinde söz konusu kamikaze drone'lar düşürüldü.
Ukrayna ordusu ayrıca, Rusların Belgorod bölgesinden iki S-300 ya da S-400 uçaksavar güdümlü füzesi ve üç İskender balistik füzesi ateşlediğini de ekledi. Füze saldırılarının sonuçlarına dair bir bilgi yok.
75 yıl önce, 4 Nisan 1949’da Rus tehdidine karşı kurulan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) dışişleri bakanları, Brüksel’deki ittifak karargahında NATO’nun yıldönümünü kutlayan bir törene katıldı. Bakanlar törenin ardından, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba’nın katılımıyla NATO-Ukrayna Konsey toplantısında biraraya geldi.
Kiev yönetiminin kısa ve uzun vadeli ihtiyaçlarını sıralayan Kuleba, Brüksel'de 32 NATO üyesi bakanla yaptığı toplantıda, Ukrayna'nın kendisini Rus balistik füze saldırılarına karşı savunmak için Patriot uçaksavar füzelerine ihtiyacı olduğunu söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı, NATO müttefiklerine, “Rus balistik füzelerini engelleyebilecek tek sistem olduğu için Patriot konusunda ısrarlıyız” dedi.
Kuleba, toplantıda konuşmasını sert bulan bakanlara, “NATO’nun yıldönümü kutlamalarını bozmak istemezdim ama Ukraynalılar adına Rusya'nın ülkeme yönelik hava saldırılarının durumu, enerji sistemimizi ve ekonomimizi yok etmesi, sivilleri öldürmesi hakkında ciddi bir mesaj vermek zorunda hissettim” diye konuştu.
Patriot füze bataryası stoklarının belirlenmesine başlanması kararı alan müttefiklere teşekkür eden Kuleba, yalnızca Mart ayında Ukrayna'ya 94 Rus balistik füze saldırısı düzenlendiğini belirterek, “NATO üyesi ülkelerin yeterli Patriot sistemine sahip olduğunu ve bunların tesliminin tamamen onların iyi niyetine bağlı olduğunu” vurguladı.
Kuleba, toplantı sonrası bir grup gazeteciye Almanya’nın, Ukrayna için sadece NATO ülkelerinde değil, tüm dünyada Patriot hava savunma sistemlerini aramaya başlayacağını duyurdu.
Uçakları, seyir füzelerini ve balistik füzeleri önleme kapasitesine sahip ABD üretimi Patriot, dünyadaki en gelişmiş sistemlerden biri olarak kabul ediliyor.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de kapanış basın toplantısında bir soru üzerine, “Müttefikler, özellikle hava savunması söz konusu olduğunda hızlanmanın aciliyetini anlıyor. Müttefiklerin önemli yeni duyurular yapmaya devam etmelerini memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Desteğimizi daha sağlam ve kalıcı bir temele oturtmamız gerekiyor” dedi.
Toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Ukraynalı mevkidaşı Kuleba'yla görüştükten sonra Kiev yönetiminin NATO üyesi olacağını söyledi. Blinken, "Ukrayna, NATO’nun bir üyesi olacak. Washington zirvesi, Ukrayna ve NATO arasında bir köprü olma ve açık bir yol haritası çizme amacını taşıyor” dedi.
NATO, kuruluş antlaşmasının imzalanışının 75'inci yıldönümünü kutlarken Rusya'dan mevcut siyasi durumla ilgili dikkat çekici bir açıklama geldi.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, NATO'nun Ukrayna'daki ihtilafa halihazırda dahil olduğunu belirterek "Gerçekte ilişkiler şu an doğrudan karşı karşıya gelme seviyesine gerilemiş durumda" değerlendirmesinde bulundu. Peskov, "NATO sınırlarımıza doğru ilerlemeyi ve askeri altyapısını sınırlarımıza doğru genişletmeyi sürdürüyor" dedi.
NATO'nun sürekli doğuya genişlemesinden rahatsızlık duyan Rusya, Ukrayna'ya saldırısını da bu gerekçeyle açıklamıştı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, defalarca Batı'yı Soğuk Savaş sonrasında Rusya'yı kandırmakla ve doğuya genişlemeyeceği yönündeki sözünü tutmamakla suçlamıştı. NATO ise bu suçlamalara, NATO'nun bir savunma ittifakı olduğu ve katılımın ülkelerin kendi demokratik tercihleri olduğunu belirterek yanıt vermişti.
Putin Ukrayna'ya saldırmasına NATO'nun doğuya genişlemesini gerekçe gösterse de Ukrayna savaşından sonra Finlandiya ve İsveç'i de üyeliğe kabul eden NATO, doğuya daha da genişlemiş oldu. Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'ın üyeliği de NATO'nun gündeminde.