Dünya Lula’nın direnişi son buldu

Lula’nın direnişi son buldu

08.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Brezilya’nın eski lideri 12 yıl hapis kararının ardından aldığı yoğun desteğe karşın polise teslim olacağını açıkladı. Lula, cuma gününe kadar teslim olması yönündeki karara rağmen kaybettiği eşi için düzenlenen ayine katıldı.

Lula’nın direnişi son buldu

Brezilya eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Brezilya Federal Yüksek Mahkemesinin 12 yıl 1 aylık hapis cezasını onaması ve federal yargıcın teslim olması için verdiği sürenin dolmasına rağmen dün polise teslim olmadı. Ancak daha sonra destekçilerine seslenen Lula, karara karşı yapılan itirazların olumlu sonuç vermemesinin ardından polise teslim olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Federal Yüksek Mahkeme, çarşamba günü yapılan oylamada Lula’nın kapalı cezaevinde cezasını çekmeye başlamasına karar vermişti. Federal Mahkeme Yargıcı Sergio Moro ise karar sonrası geçen perşembe günü yayımladığı kararla, eski devlet başkanının cuma akşamı saat 17.00’a kadar gönüllü olarak teslim olması gerektiğini bildirmişti.

Lula’nın direnişi son buldu

‘Teslim olacağım’

Buna karşın Lula da Silva, Federal Yüksek Mahkemenin kararının ardından önceki gün gittiği Sao Paulo’daki Metal İşçileri Sendikası binasından ayrılmadı. Cezasını çekmek üzere eski devlet başkanını Curitiba kentine götürmek için havaalanında federal polis uçağı hazır bekletilirken, erken saatlerden itibaren sendika binasının önünde binlerce kişi Lula’ya destek vermek için toplandı. Lula’nın çok sayıda destekçisi binanın önünde sabahladı. Sabahın olmasıyla Lula bölgede toplanan binlerce kişiye yönelik bir konuşma yaptı. Lula daha sonra bir yıl önce kaybettiği eşi Marisa Leticia için düzenlenen anma ayinine katıldı. Ülkenin pek çok kentinde Lula’ya destek gösterileri düzenlenirken, Lula karşıtları da bazı noktalarda kararı destekleyen gösteriler gerçekleştirdi. Dün destekçilerine seslenen Lula, suçsuz olduğunu yinelerken, karara uyacağını ve polise teslim olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

‘Karar siyasi’

Brezilya’da devlete ait petrol şirketi Petrobras’ta yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle başlatılan ve “Araç Yıkama Operasyonu” olarak adlandırılan soruşturmayı yürüten savcılar, Odebrecht isimli inşaat firmasının, 8 ihale karşılığında Lula da Silva’ya rüşvet verdiğini ileri sürmüştü. Mart 2015’te başlatılan soruşturmada, aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100’den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Federal Savcılık, Lula da Silva’yı, 14 Eylül 2016’da pasif yolsuzluk ve kara para aklamakla suçlamış, Temyiz Mahkemesi, Lula da Silva’ya yolsuzluk ve kara para aklama suçlamasıyla federal mahkemede daha önce verilen 9,5 yıl hapis cezasını 12 yıla çıkarmıştı. Suçlamaları reddeden Lula, kararın kendisine karşı girişilen siyasi bir hareket olduğunu belirtiyor.