Dünya Manşetten verdiler... 'Türkiye yeni merkez olacak!'

Manşetten verdiler... 'Türkiye yeni merkez olacak!'

14.10.2022 - 11:40 | Son Güncellenme:

Rusya - Ukrayna savaşındaki dengeli yaklaşımı ve arabulucu pozisyonuyla dünyanın yakından takip ettiği Türkiye, yine manşetlerde... Putin'in Avrupa'ya tedarik için Türkiye'de büyük bir doğalgaz merkezi kurabileceklerini söylemesiyle tüm gözler Türkiye'ye çevrilirken gazeteler birbirinden çarpıcı manşetleriyle Türkiye'ye övgüler yağdırdı.

Manşetten verdiler... Türkiye yeni merkez olacak

Bugüne dek Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta her iki tarafla da diyaloğunu bozmadan sürdüren ve arabulucu rolünü oynayan Türkiye, yine dünyanın dört bir yanında manşetleri süslüyor. Bu kez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir araya gelmesinin ardından verilen tarihi kararla...

Haberin Devamı

Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi çerçevesinde yapılan ikili görüşme öncesi Putin Erdoğan'a, "(Akkuyu) Nükleer Santral çalışması planlandığı gibi gidiyor. Gaz tedarikinde Türkiye en güvenli güzergâh haline geldi. Avrupa'dan çok daha güvenli bir güzergâh haline geldi. Türkiye'de büyük bir ikmal merkezi kurabiliriz" dedi. "TürkAkımı'nı patlatmayı planlıyorlardı, biz bu terör eylemini önledik. Rusya'dan Türkiye'ye hidrokarbon tedariği tam akışla devam ediyor" diye konuşan Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Doğal gaz fiyatları şu anda zirvede. Türkiye'de bir merkez önerisinde gaz fiyatları siyasi imalar olmadan belirlenebilir.

"TÜRKİYE EN İYİ YOLU SUNDU"

Rusya Devlet Başkanı Putin önceki gün yaptığı açıklamada da Avrupa’ya yönelik en büyük gaz aktarım merkezini Türkiye’de kurabileceklerini söylemişti. Bugüne kadar Avrupa’ya gaz aktarımında kullanılan Kuzey Akım 1 Boru Hattı'nın devre dışı kaldığını hatırlatan Putin, bunun yerine Avrupa’ya Türkiye üzerinden gaz aktarabileceklerini ifade etmişti.

Haberin Devamı

Bu gelişmeler dünya basınında geniş yer buldu. Al Jazeera'nın haberinde, "Rusya lideri, Türkiye'nin gazı AB'ye yönlendirmek için en iyi yolu sunduğunu söyledi" ifadelerime yer verildi. Haberde ayrıca, "Vladimir Putin Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'a Rusya'nın Türkiye üzerinden daha fazla gaz ihraç etmesini ve Rusya'nın Avrupa üzerindeki enerji kaldıracını korumaya çalışırken burayı yeni bir tedarik merkezine dönüştürmesini önerdi" denildi:

Manşetten verdiler... Türkiye yeni merkez olacak

Putin Perşembe günü Kazakistan'da yaptığı bir toplantıda, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne gaz sağlamak için en güvenilir rotayı sunduğunu ve önerilen merkezin fiyatların siyasetten bağımsız olarak belirlenmesine izin vereceğini söyledi. Putin, Erdoğan'a merkezin "sadece tedarik için değil aynı zamanda fiyatı belirlemek için de bir platform olacağını söyledi ve 'Çünkü bu çok önemli bir konu' diye ekledi.

New York Times gazetesi ise, "Putin, Türkiye'yi gaz merkezi yapmayı teklif etti" başlığını attı. Haberde ayrıca Türkiye'nin kendisini Moskova ve Kiev arasında arabulucu rolünde konumlandırdığı ifade edildi:

Manşetten verdiler... Türkiye yeni merkez olacak

Kuzey Akım Baltık gaz boru hatlarının geçen ay meydana gelen patlamalar nedeniyle hasar görmesinin ardından Moskova, Türkiye'nin gaz tedarikini Avrupa Birliği'ne yönlendirmek için en iyi yol olabileceğini söyledi. Patlamalarla ilgili soruşturma sürüyor.

Haberde ayrıca Türkiye'de bir gaz merkezi kurmanın, Ankara'yı uluslararası gaz piyasalarında güçlü bir oyuncu haline getirebileceği vurgulandı. Haberde ayrıca, Erdoğan'ın Temmuz ayında Ukrayna tahılı ve Rus gübrelerinin sevkiyatını yeniden başlatan BM aracılığındaki anlaşmayı kolaylaştırdığı hatırlatıldı. Anlaşmanın önümüzdeki ay sona ereceği ifade edilirken, BM yetkililerinin geçen hafta anlaşmayı bir yıl daha uzatmak için çalıştıklarını söylediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin anlaşmayı 'güçlendirmeye ve sürdürmeye' kararlı olduğunu yinelediği vurgulandı.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE EN GÜVENİLİR ROTA"

Rusya'nın Moscow Times gazetesi ise, "Putin Erdoğan'a Türkiye'de gaz merkezi kurabileceğini söyledi" başlığını attı. Rus lider'in Kazakistan'ın başkentinde bir araya geldiği Erdoğan'a yüz yüze teklifte bulunduğunu yazan Moscow Times, Putin'in "Türkiye, bugün Avrupa'ya bile teslimatlar için en güvenilir rota haline geldi. Diğer ülkelere tedarik için Türkiye'de bir gaz merkezi oluşturma olasılığını düşünebiliriz" sözlerine yer verdi.

ABC News ise, "Putin Türkiye'yi, onu Avrupa'nın yeni gaz merkezi yapmayı önererek cezbediyor" başlığını attı.