Dünya Matematik dehası 'Unabomber' öldü! ABD'yi 20 yıl bombaladı

Matematik dehası 'Unabomber' öldü! ABD'yi 20 yıl bombaladı

11.06.2023 - 12:59 | Son Güncellenme:

ABD'de yıllarca aranan ve arkasında iz bırakmadan bombalı eylemlerle birçok kişiyi öldüren Ted Kaczynski hayatını kaybetti.

Matematik dehası Unabomber öldü ABDyi 20 yıl bombaladı

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan ve bir matematik dehası olan Ted Kaczynski yaptığı çalışmalardan çok giriştiği eylemlerle bilinen biri. Ülkenin en önemli üniversitelerinden Berkeley'de ders bile veren Ted, bir süre sonra normal yaşamdan sıkıldı ve adapte olamadığı gerekçesiyle doğada yaşamaya başladı.

Haberin Devamı

SAYISIZ EL YAPIMI BOMBA EYLEMİ

Ormana inşa ettiği kulübede yıllarca yaşayan Ted, bir süre sonra skandal eylemlere girişti. 1978-1995 yılları arasında üniversitelere bombalı saldırı düzenleyen Ted, 'Unabomber' lakabını kazandı. Ted el yapımı bombalarını rasgele posta istasyonlarından yine rasgele üniversitelere gönderdi ve birçok kişinin ölümüne neden oldu. 

Matematik dehası Unabomber öldü ABDyi 20 yıl bombaladı

FBI MANİFESTOSUNU YAYINLADI

Yıllarca süren çalışmalar sonucu hiçbir izine rastlanmayan Ted, 20 yıl sonra bir dil bilimci sayesinde yakalandı. Gazetede yayımlanan bir ilan ile Ted'e teklif götüren FBI, onun manifestosunu yayınlayacağına dair söz verdi.

Bu teklifi kendince kabul eden Ted ise yine rasgele bir adrese yüzlerce sayfalık manifestosunu gönderdi. Ted'in manifestosu genel olarak teknoloji karşıtlığı içeriyordu. Manifestoyu inceleyen ve yazının geometrik şeklinden yola çıkan FBI, bir süre sonra çemberi daralttı.

Haberin Devamı

Matematik dehası Unabomber öldü ABDyi 20 yıl bombaladı

KARDEŞİ İHBAR ETTİ

Yazının ABD genelinde yayınlanmasıyla birlikte ise Ted'e en büyük darbe kardeşinden geldi. Ted'i hem yazısından hem de ifadelerinden tanıyan kardeşi, Ted'i ihbar etti.

Şok bir baskınla Ted'in ormanda kaldığı kulübeye giden yetkililer birçok el yapımı bomba malzemesiyle ele geçirdi.

Aylarca süren dava sonrası Ted müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ted'in 20 yıllık kaçışı böylece 1996 yılında son buldu. Hapse girmesiyle ününü daha da artıran Ted'e dünya genelinden sayısız destek ve mektup yağdı. Öyle ki Ted'in hayatının belgeseli bile çekildi.

Matematik dehası Unabomber öldü ABDyi 20 yıl bombaladı

HAYATINI KAYBETTİ

Öte yandan Ted, Kuzey Carolina eyaletinde özel sağlık ihtiyaçları olan erkek mahkumların kaldığı Federal Hapishanesi’ndeki hücresinde dün ölü bulundu.

Kaczynski’nin cesedinin gardiyanlar tarafından yerel saatle 00.25’te bulunduğu, ölüm nedeninin ise henüz belirlenmediği açıklandı.