Dünya Matteo Messina Denaro'nun sırrı: Sadakat

Matteo Messina Denaro'nun sırrı: Sadakat

18.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İtalya’nın ve dünyanın en azılı kaçaklarından mafya lideri Matteo Messina Denaro, 30 yıl firari yaşadıktan sonra yakalanarak, tutuklandı. Sicilya mafyası Cosa Nostra’nın katliamlar döneminin son patronu Denaro’nun 30 yıl boyunca kendi bölgesinde ‘sadakatle’ korunduğu düşünülüyor.

Matteo Messina Denaronun sırrı: Sadakat

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İtalya’nın en çok aranan mafya babası olan Matteo Messina Denaro, 30 yıl boyunca kaçak yaşamasının ardından memleketi Sicilya Adası’ndaki Palermo kentinde önceki gün yakalandı. Sicilya mafyası “Cosa Nostra”nın katliamlar döneminin son patronu olan Messina Denaro’nun 30 yıldır nasıl kaçmayı başarabildiği merak konusu oldu.

Haberin Devamı

“Babaların Babası” olarak da anılan Denaro, kanser tedavisi gördüğü La Maddelena hastanesinde yakalanırken, mafya liderinin gizlenme sırrının “sadakat zinciri” olduğu düşünülüyor. İngiliz The Guardian gazetesine konuşan uzmanlar, bu sayede Denaro’nun doğduğu yer olan Sicilya’nın Trapani kentine bağlı Castelvetrano kasabasında uzun süre saklandığını söyledi. Cosa Nostra’nın eski lideri Salvatore “Toto” Riina, 23 yıl en çok arananlar listesinden sonra 1993’te tutuklandığında kendisine yakın isimlerden sadece Denaro yakalanmamıştı.

‘Modern mafya’ lideri

Riina’nın Denaro için “Bana bir şey olursa o her şeyi biliyor” ifadesini kullandığı aktarılırken, polisin bir sonraki hedefi olan hızlı yaşamı seven “modern mafya” olarak örgüt kültürünü değiştiren Denaro, zenginliği, pahalı otomobillere olan tutkusu ve çok sayıda sevgilisiyle lüks içinde “evden” uzaklaşmadan polisten saklanabildi. Bir mezarlığı dolduracak kadar insan öldürdüğünü iddia eden Denaro, Trapani’de yaşayan insanların sadakatine sahipti. Yıllar boyunca yüzlerce polis başarılı olamadan mafya liderini ararken, kız kardeşi Patrizia da dahil olmak üzere ona yakın herkes tutuklansa da hiç kimse yerini polise açıklamadı. Denaro’nun “The Invisible (Görünmez)” adlı biyografisinin yazarı Giacomo di Girolamo, “Denaro’nun nerede olduğunu sorarsanız, insanlar onun ya öldüğünü ya da Trapani’de olduğunu söylerler. Yurt dışına, Brezilya’ya veya Kuzey Avrupa’ya giden mafya üyelerinden biri değildi. Calabria’daki Ndrangheta mafyasının liderleri gibi kendine bir sığınak yapmasına gerek yoktu. Kendi bölgesinde korunuyordu” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Gri bölgeyi kullandı

Uzmanlara göre, Denaro’nun kalıcı gücü, organize suçun siyaset ve ticaretle bir arada var olduğu “gri bölge” ile olan bağlantısıydı. Cosa Nostra, 1992’de mafya ile mücadele eden efsanevi yargıçlar Giovanni Falcone ve Paolo Borsellino’ya suikast düzenleyerek devletin gazabına davetiye çıkardı. Ancak buna rağmen en son 30 yıl önce görünen Denaro, gizlenmek için söz konusu “gri bölgeyi” kullandı. Denaro, büyük servetini ve etkisini elinde tutmak için, önemli inşaat sözleşmelerinin kontrolünü ele geçirmek amacıyla yerel yönetime başarılı bir şekilde sızan yatırımlar yaptı.

Haberin Devamı

En büyük suçların mimarı

Matteo Messina Denaro, Cosa Nostra’nın kanlı suikastlar, bombalı saldırılara imza attığı 1990’lı yılların baş aktörlerindendi. İtalya’nın en vahşi cinayetleri arasında sayılan bir mafya itirafçısının 12 yaşındaki oğlunun kaçırılması, 2 yıl rehin tutulması ve ardından öldürülerek asitle yok edilmesinde, mafyayla mücadele savcıları Giovanni Falcone ve Paolo Borsellino’ya düzenlenen suikastlarda ve bombalı saldırılardaki rolü nedeniyle ömür boyu hapse mahkûm edilmişti. Denaro’nun 50’den fazla kişiyi ya şahsen ya da verdiği emirle öldürdüğü düşünülüyor.

Matteo Messina Denaronun sırrı: Sadakat

İtalya’nın Palermo kentinde düzenlenen gösteride, “Katliamların dış kışkırtıcılarının isimlerini öğrendiğimizde zafer kazanmış olacağız” yazılı dövizler taşıdı.

‘Yakalanmayı planladı’

Öte yandan, bazı kişiler, Denaro’nun yıllarca yakalanmaktan kaçtıktan sonra, hastanede günlerini sonlandırabilmek için yakalanmayı planladığını öne sürdü. Bu iddianın doğru olması durumunda bile Denaro’nun yerini alarak Cosa Nostra’yı yönetecek bir ismin bulunmadığı biliniyor. Riina, mahkûmları ayrı tutan yüksek güvenlik koşullarına ve sınırlı ziyaretlere rağmen, örgütü cezaevi içinden yönetmeye devam etti. Denaro’nun yakalandıktan sonra da Cosa Nostra üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmayacağının ise muhtemelen sağlığına bağlı olacağı ifade edildi. Palermo’da mafya ile mücadele eden eski bir savcı olan ve şu anda yüksek yargı kurulunda görev yapan Nino di Matteo, “Bu harika bir haber ancak devletin başarısı ancak Matteo Messina’nın rolünün ne olduğunu anladığımızda tamamlanmış olacak” dedi. Matteo, Denaro’nun eylemlerini, 30 yıl boyunca adaletten nasıl kaçabildiğini ve onu kimin koruduğunu öğrenmenin çok önemli olduğunu söyledi.