Dünya Metres kurbanı

Metres kurbanı

02.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Metres kurbanı

Metres kurbanı


Petrol şirketi ELF'den 2.5 katrilyon rüşvet almakla suçlanan Fransa Anayasa Mahkemesi Başkanı Roland Dumas, aracılık yapan metresinin aleyhindeki ifadesi üzerine istifa etti


       Diplomat, hukukçu, güzel kadınlara ve iyi yaşamaya düşkün, ve aynı zamanda Mitterrand'ın hem silah, hem de çapkınlık arkadaşı olan Roland Dumas, hakkında açılan ve 2000 yılı sonbaharında başlayacak olan ağır ceza davası yüzünden, bir yıldır "izinli" olduğu Anayasa Mahkemesi başkanlığından istifa etmek zorunda kaldı.
       1984 - 1986 yılları arasında Avrupa İşleri, 1988 - 1993 yılları arasında ise Dışişleri Bakanlığı yapan Roland Dumas, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na Mitterrand tarafından ve Sosyalist Cumhurbaşkanı'nın ölümünden az önce atanmıştı. Ancak 1998 yılında Fransız yargısına yapılan bir ihbarla başlayan adli soruşturma, Roland Dumas'nın Dış İşleri Bakanlığı yaptığı dönem içerisinde Fransa'nın en büyük devlet teşekkülü ELF Aquitaine petrol şirketinden, metresi Christine Deviers Joncour aracılığıyla, şimdilik yalnızca 30 milyon Franklık (2.5 katrilyon TL) dilimi bilinen, "rüşvet" aldığı ortaya çıktı. İki kadın sorgu yargıcı tarafından yürütülen soruşturma dosyasına önce şiddetle itiraz eden ve masumiyetini haykırarak Anayasa Mahkemesi başkanlığından istifa etmemekte direnen Roland Dumas, geçen yıl, aracı metresi Christine Deviers Joncour'un ifadesini değiştirmesi ve kendisine yöneltilen suçlamaların kanıtlanmasıyla ağır ceza mahkemesine sevk edildi. Anayasa Mahkemesi üyelerinin baskısı üzerine Roland Dumas, dün bu mevkiiden istifa etti.
       Roland Dumas, bir Türk karşıtı olarak tanınıyor ve Danielle Mitterrand'ın başkanı olduğu "Fransa Özgürlükler Vakfı"nın kurucuları arasında yer alıyor. Dumas, sanat eserleri koleksiyonculuğuyla da tanınıyor ve ELF Aquitaine şirketinden aldığı rüşvetler arasında 12 antika heykel de var.
       ELF Aquitaine petrol şirketi, son olarak Mitterrand'ın Alman şansölyesi Kohl'ün seçilebilmesi için gönderdiği "Fransız yardımları"nın da kaynağı olarak CDU skandalında adını duyurmuştu. Bu devlet şirketi, iktidardaki Fransız politikacılarının gerek devlet işlerinde, gerek parti yardımlarında, gerekse özel zenginleşmelerindeki harcamaları karşılayan, bir çeşit "devlet arpalığı" olarak tanınıyor. Mitterrand ve Roland Dumas'nın bu şirketine son atadıkları genel müdür, söz konusu yolsuzluklardan ötürü hapse girmişti.


Yazarlar