Dünya Moskova'da bir adım daha! Suriye'yle barış yolu

Moskova'da bir adım daha! Suriye'yle barış yolu

11.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın başkenti Moskova’da dün Rusya, İran, Suriye ve Türkiye Dışişleri Bakanları Dörtlü Toplantısı gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dişişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın katıldığı toplantıyla, Türkiye ile Suriye arasında savunma bakanları ve istihbarat başkanları düzeyinde yürütülen normalleşme süreci siyasi bir zemine taşınmış oldu.

Moskovada bir adım daha Suriyeyle barış yolu

Bakan Çavuşoğlu, dörtlü toplantı sonrası geldiği Antalya’da yaptığı açıklamada, “Toplantı son derece olumlu bir atmosferde, yapıcı ve verimli geçti. Sürecin tarafları olarak Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine desteğimizi bir kez daha yineledik. Terör örgütleri PKK, YPG, DAEŞ’e yönelik mücadelede tam bir görüş birliğimiz var. Bugünkü toplantıda 2254 Sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca siyasi sürecin ilerletilmesini vurguladık. İnsani konularda iş birliğinin önemine dikkat çektik. Sadece bu 4 ülke arasında değil, uluslararası toplumla da BM başta olmak üzere iş birliğinin önemine vurgu yaptık” dedi. 

Haberin Devamı

Sığınmacıların güvenli ve onurlu bir şekilde geri dönüşleri için gerekli altyapının birlikte hazırlanmasına yönelik hususları da toplantıda ele aldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Sonuçta biz Türkiye olarak bu sürecin ön koşulsuz olarak ve iyi niyetle sürdürülmesinden yanayız. Sürecin somut adımlarla ileriye taşınabileceğini düşünüyoruz. Başlattığımız bu süreç Suriye’deki ihtilafın çözümüne de katkı sağlamalı. Bu nedenle siyasi sürecin ilerlemesine ve ulusal uzlaşının önünün açılmasına büyük önem veriyoruz. Ayrıca terör unsurlarının tamamen ortadan kaldırılması için özellikle istikrar ortamının da yaratılması gerekiyor” diye konuştu.

Komite oluşturulacak 

Görüşmelerde yine üst düzey temasların ve teknik toplantıların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıklarını da dile getiren Çavuşoğlu, “Ayrıca somut bir unsur olarak yol haritası hazırlanması ve sürecin aşamalı bir şekilde ilerletilmesi için dışişleri bakan yardımcıları ve ilgili kurumların katılımıyla, Milli Savunma Bakanlığı ve istihbaratı kastediyoruz burada bir komite oluşturulmasına karar verdik. Bu komitenin de en kısa sürede bir araya gelmesi öngörülüyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise toplantıya ilişkin “Türkiye ve Suriye ilişkilerinin normalleşme sürecinin başlaması Ortadoğu’daki duruma olumlu etkiler oluşturdu” dedi. Lavrov, “Türkiye ve Suriye ilişkilerinin normalleşme adımları, Suriye’deki krizin çözümüne yönelik Astana Formatı için de yeni fırsatlar açıyor” şeklinde konuştu. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlayabilmesi için ordunun sınır bölgelerine yerleştirilmesi ve ABD güçlerinin ülkeden çıkartılması gerektiğini söyledi.

‘Tahıl anlaşması 2 ay uzatılabilir’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dörtlü toplantı öncesi Rus mevkidaşı Lavrov ve İranlı mevkidaşı Abdüllahiyan ile iki görüşmeler de gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, Lavrov ile görüşmesine ilişkin, “Suriye ile ilgili kısa bir görüş alışverişinden sonra gündemimizdeki ikili konuları ele aldık. Bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alıverişinde bulunduk. Özellikle Ukrayna’daki durumu değerlendirdik. İstanbul Tahıl Anlaşması’nı da ele aldık. Son durum nedir, ne yapacağız, nasıl uzatacağız, bunları Lavrov’la görüştük. Bugün İstanbul’da Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM olarak bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Umarım buradan olumlu bir netice alırız. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın yine son noktada Sayın Putin’le de görüşerek, en az 2 ay daha uzatılması konusunda netice alabileceğimizi düşünüyorum” dedi. Abdullahiyan ile görüşmesine dair de Çavuşoğlu, “İlişkilerimizi değerlendirdikten sonra yine bölgesel konuları ele aldık. Özellikle Kafkasya’daki gelişmeler, Azerbaycan- İran ilişkileri ve İran’la Suudi Arabistan arasındaki normalleşmeyi değerlendirdik” diye konuştu.