Dünya Moskova'da nükleer kavga

Moskova'da nükleer kavga

16.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Moskova'da nükleer kavga

Moskovada nükleer kavga


Cenk BAŞLAMIŞ - MOSKOVA


       Rusya'nın nükleer silahlarının yeniden düzenlenmesi önerisi, Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında şimdiye kadar görülmedik bir kavga başlattı.
       Genelkurmay Başkanı Anatoli Kvaşnin'in, nükleer başlık taşıyan kıtalararası balistik füzelerin azaltılmasını istemesi, Savunma Bakanı İgor Sergeyev'i istifanın eşiğine getirdi. Sergeyev, Kvaşnin'in önerisini " suç" ve "ahmaklık" olarak niteledi ve kendisini "Amerikan çıkarlarını savunmak"la suçladı. Uzun süredir çekişme içinde bulunan iki kurum tartışmalarını ilk kez kamuoyu önüne taşıyor. Çekişme, Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığının, Rusya'nın savunması kavramına farklı yaklaşmasından kaynaklanıyor. Sergeyev nükleer silahların caydırıcılığına önem verirken, Kvaşnin, Çeçen operasyonunun hala başarıya ulaşamamasından alınan dersle, kara birlikleri gibi geleneksel güçlerin kuvvetlendirilmesini istiyor. Kvaşnin'in önerilerinin kabul edilmesi durumunda istifa edeceğini açıklayan Sergeyev, "Rusya'nın kaderine kayıtsız kalmayanlardan" destek istedi. İki kurum arasında yaşanan eşi görülmedik tartışmanın hızla büyümesi üzerine devreye Devlet Başkanı Vladimir Putin girdi. Putin, bu tür konuların kamuoyu önünde tartışılmaması gerektiğini, Rusya'nın çıkarına uygun kararın alınacağını söyledi.

Rus gemisine haciz

       MOSKOVA - MİLLİYET
       Fransa, Moskova'dan 800 milyon dolar alacağı bulunduğunu öne süren İsviçreli işadamı Nessim Gaon'un başvurusu üzerine, Rusya hükümetine ait dünyanın en büyük yelkenlisi Sedov'a el koydu. Fransız İhtilali'nin 211. yıldönümü kutlamalarına katılmak amacıyla Brest limanına demirleyen geminin personeline, borç ödeninceye kadar ayrılamayacakları bildirildi. Eğitim gemisi olarak kullanılan Sedov'da 12 - 14 yaşında öğrenciler de bulunuyor. 1990'ların başında Rusya ile yiyecek karşılığı petrol anlaşması yapan Gaon, faizleriyle birlikte 800 milyon dolar istiyor. Gemiye el konulması, Moskova ile Paris arasında diplomatik sıkıntı yarattı.