Dünya Patates sevenlere güzel haber! Bilim insanları araştırdı! Tarımda ‘devrim’ olabilir

Patates sevenlere güzel haber! Bilim insanları araştırdı! Tarımda ‘devrim’ olabilir

27.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilim insanları, kızartıldığında sağlığa zarar vermeyen patates üretmenin formülünü buldu. Böylece kızarmış patatesteki akrilamid oluşumu azalacak.

Patates sevenlere güzel haber Bilim insanları araştırdı Tarımda ‘devrim’ olabilir

Bir araştırma, kanserojen olduğu bilinen patates kızartmasının bilimsel prosedürlerle sağlıklı hale getirilebileceğini ortaya koydu. ABD’de Michigan Eyalet Üniversitesi’nin araştırması kızartılan patateslerin sağlıklı hale getirilebileceğini ortaya koyarken, keşfin tarım endüstrisinde “devrim” yaratabileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Üreticiler, dünyanın en fazla tüketilen ürünlerinden patatesi, genellikle soğuk depoda sakladıktan sonra satıyor. Ancak düşük sıcaklık, nişastayı şekere dönüştüren soğuk kaynaklı şekerlenme (CIS) adlı bir süreci de tetikliyor. Şeker yüklü patateslerin yüksek sıcaklıkta kızartılması ise kanser riski de dahil, sağlık sorunlarına neden olan akrilamid adlı kimyasalın üretilmesine yol açıyor.

CIS GENİ BULUNDU

“The Plant Cell” dergisinde yayımlanan araştırma ise soğukta saklanmasına rağmen kızartıldığında sağlıklı kalabilecek patates çeşitlerinin geliştirilmesi için umut vaat ediyor. CIS’a neden olan geni tespit ettiklerini belirten uzmanlar, “Bu genin nasıl işlevsiz hale getirildiğini inceleyerek, CIS’a doğal olarak dirençli olan ve toksik bileşikler üretmeyecek patatesler geliştirmenin önünü açıyoruz” dedi. Patateslerde akrilamid oluşumunun azaltılmasının diğer işlenmiş nişastalı gıdalar için de olumlu etkilerinin olacağı ve gıda israfını da önleyebileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Patates sevenlere güzel haber Bilim insanları araştırdı Tarımda ‘devrim’ olabilir

FİLİZLENİRSE ZARARLI

Uzmanlar, evde depolandıktan bir süre sonra fazla filizlenen patateslerin yenilmemesi uyarısında bulundu. ABD’de North Carolina Eyalet Üniversitesi’nden Ellen Shumaker, “Bu filizler, baş ağrısı, kusma ve diğer sindirim semptomları gibi hastalıklara neden olabilen solanin adlı bir zehir içeriyor” dedi.

Ciddi vakalarda solaninin felce neden olabileceği belirtilirken, Shumaker, filizler küçükse ve patates yumuşak değilse veya buruşmamışsa filizlerin kesilip ürünün tüketilebileceğini söyledi.