Dünya Myanmar'da isyancılar, Çin sınırındaki bir bölgenin kontrolünü ele geçirdi

Myanmar'da isyancılar, Çin sınırındaki bir bölgenin kontrolünü ele geçirdi

07.01.2024 - 10:54 | Son Güncellenme:

Askeri cunta tarafından yönetilen Myanmar'da ordu ile isyancı gruplar arasındaki silahlı çatışmalar ekim ayından bu yana ülkenin kuzeyinde yoğunlaşmış durumda.

Myanmarda isyancılar, Çin sınırındaki bir bölgenin kontrolünü ele geçirdi

Myanmar'da silahlı isyancı grupların oluşturduğu bir ittifak, cunta güçleriyle haftalar süren şiddetli çatışmaların ardından Çin sınırına yakın önemli bir kasabanın kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Ülkenin kuzeyindeki kasaba, uzun süredir istikrarsızlığın yaşandığı bölgelerden biri.  Kendilerini "Üç Kardeşler İttifakı" olarak isimlendiren grup, yaptığı açıklamada, Laukkai'de bulunan orduya ait karargahın teslim olmasının ardından kasabayı ele geçirdiğini bildirdi.  Laukkai'nin düşmesi, isyancıların cuntaya karşı ekim ayında başlattığı saldırılardaki son 'zafer' olarak nitelendirildi. 

Haberin Devamı

İsyancıların açıklamasında "Tüm Kokang (Laukkai) bölgesi artık Myanmar Askeri Konseyi'nin olmadığı bir toprak haline geldi" denildi.  Cunta Sözcüsü Zaw Min Tun, yerel medyaya yaptığı açıklamada, ordunun "büyük bir değerlendirmeden" sonra teslim olmaya karar verdiğini söyledi. Askeri sözcü böylece isyancıların iddiasını da teyit etmiş oldu. 

ÜÇ GRUPTAN OLUŞUYORLAR

İsyancı ittifak, savaş deneyimine sahip üç gruptan oluşuyor. Bunlar; Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA), Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu ve Arakan Ordusu.

Analistlere göre, bu üç isyancı gruba Myanmar'ın paralel 'Ulusal Birlik Hükümeti' tarafından desteklenen ve esnek örgütlenmeye sahip 'Halk Savunma Gücü'nden isimlerin de eşlik etmesi, isyanın artık bir koordinasyon ve planlama düzeyine büründüğünü gösteriyor.