Dünya Netanyahu artık kral değil

Netanyahu artık kral değil

19.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsrail’de ultra-Ortodoksların askerlik yapmasıyla ilgili tartışmalar koalisyonun fire vermesine neden oldu

Netanyahu artık kral değil

İsrail tarihinin en güçlü koalisyonlarından birini kuran Başbakan Binyamin Netanyahu’nun saltanatı sadece 70 gün sürdü. 8 Mayıs tarihinde hükümete katılan merkez sağ partisi Kadima aşırı ortodoks Yahudilerin askere alınması yönündeki talebi kabul edilmeyince hükümetten çekildi.
Eski Genelkurmay Başkanı, Kadima lideri Moşe Mofaz, hükümetten çekilme kararına neden olarak taslak hazırlama çalışmaları büyük tartışma yaratan ultra-Ortodokslar için askerlik hizmeti yasasını gösterdi.
Mofaz ”Netanyahu çocuklarımızı bırakmamızı istedi; ben istemedim” derken meclisteki 28 Kadima milletvekilinden biri olan Yohanan Plesner “Netanyahu her zamanki gibi aşırı grupları; ortak geleceğimiz ve ulusal çıkarımızın önüne koyarak tercih etti” ifadelerini kullanarak başbakanı koalisyon ortağı Ortodoks partilere boyun eğmekle suçladı. Koalisyonda ipleri koparan tasaryla hükümet, 18 ila 23 yaş arası İsrail’de askerlik yapmayan ultra ortodoks Yahudilerin yüzde 50’sini silah altına alırken, geri kalan yüzde 50’sini ise ulusal hizmetlerde çalıştırmayı öngörüyordu

ERKEN?SEÇİM İHTİMALİ
Kadima’nın çekilmesine rağmen meclisteki sandalyelerin yüzde 60’ını oluşturan koalisyonun dağılma olasılığı ufukta gözükmese de Netanyahu’nun ülkeyi erken seçime götürmesi kuvvetle muhtemel. Zira Kadima’yla sürpriz bir şekilde koalisyon kurmadan önce Netanyahu ağustos ayı başında erken seçimlere gidilmesi kararını almıştı. Daha sonra koalisyon, seçimleri ocak ayına ertelemişti.