Dünya New York’ta pizza fırını için isyan!

New York’ta pizza fırını için isyan!

30.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

1.700 pizzacının bulunduğu New York’ta kömür ve odun yakan pizza fırınlarından kaynaklanan karbon emisyonunu azaltma planı pizzacıların tepkisine neden oldu.

New York’ta pizza fırını için isyan

ABD’nin New York kenti 1.700 pizzacıya ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle “ABD’nin pizza başkenti” olarak anılıyor. Ancak New York’ta kömür ve odun yakan pizza fırınlarından kaynaklanan karbon emisyonlarını yüzde 75 azaltma planı tepkiye yol açtı. New York Çevre Departmanı (DEP) 2016’dan önce kurulmuş geleneksel fırınlara sahip pizza restoranlarında emisyon kontrol cihazlarının kullanılmasının gerekeceğini açıkladı. Şehirdeki 100 pizzacının yürürlüğe girmesi beklenen kuraldan etkileneceği belirtildi. Hangi restoranların, cihaz takıp takmayacağını belirlemek için baca sistemlerinin değerlendirileceği bildirildi.

Haberin Devamı

‘Lezzeti bozulur’

Kritere uymayan pizzacıların cihazları kurup bakımlarını yapmaları gerekecek. Ancak birçok pizzacı, cihazların maliyetli olacağını ve pizzaların “isli” lezzetini etkileyebileceğini söyleyerek plana karşı çıktı. “Capizzi Pizzeria”nın sahibi Joe Calcagno, “Cihazı taktıracağım ama parasını ödeyin. O 20 bin dolarlık cihazı ödemek için kaç pizza satmam gerektiğini biliyor musunuz?” dedi. “Paulie Gee’s”in sahibi Paul Giannone ise şimdiden 20 bin dolar harcadığını belirterek, “Bu büyük bir masraf. Yalnızca kurulum değil, bakımı da masraflı” diye konuştu. New York’taki kural, 27 Temmuz’da kamuoyu görüşü süresi sona erene kadar yürürlüğe girmeyecek.

Dilimleri belediye binasına fırlattı

Haberin Devamı

Aktivist Scott LoBaido kararı protesto için New York Belediye Binası’na pizza dilimleri fırlattı. LoBaido, İngiliz Devrim Savaşı karşıtı bir slogana atıfta bulunarak, “Bize pizza verin ya da bizi öldürün” diye bağırdı. DEP tepkiler konusunda “New Yorklular sağlıklı hava solumayı hak ediyor. Odun ve kömürle çalışan fırınlar, hava kalitesini bozuyor” dedi.