Dünya Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fosse kazandı

Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fosse kazandı

05.10.2023 - 14:08 | Son Güncellenme:

Akademi, Türkiye'de Melankoli, Sabahtan Akşama ve Üçleme gibi kitaplarıyla tanınan Norveçli yazar Jon Fosse'nin Nobel Edebiyat Ödülü'ne uzandığını duyurdu. Bir oyun yazarı olan Fosse'nin kaleme aldığı eserler, dünyada en fazla sergilenen oyunlar arasında yer alıyor.

Nobel Edebiyat Ödülünü Fosse kazandı

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2023 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Norveçli yazar Jon Fosse’ye verildiğini açıkladı. Fosse'nin yazdığı oyunlar dünyada en fazla sergilenen oyunlar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

1959 doğumlu Fosse'nin 40 oyunu, birçok romanı, denemeleri, çocuk kitapları ve çevirileri bulunuyor.

Fosse, 11 milyon İsveç kronu (1 milyon dolar) tutarındaki ödülün de sahibi olacak.

Akademi, Fosse'nin "Norveç geçmişinin özünü sanatsal teknikle birleştirdiğini" belirterek, eserlerinde "insanın kaygılarını ve ikilemlerini yansıttığını" vurguladı.

Eserleri birçok dile çevrilen Fosse'nin oyunları ve yazıları için "yenilikçi" ifadesini kullanan Akademi, yazarın "söylenemez olanı dile getirdiğini" ifade etti.

Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday yazarların belirlenmesi İsveç Akademisi ve dünyadaki diğer edebiyatla ilgili akademi ve kurumlardan, eski ödül sahiplerinden, üniversitelerde edebiyat profesörlerinden öneriler alınıyor.

Haberin Devamı

Nobel Edebiyat Ödülü önceki yıllarda şu isimlere verildi:

  • 2022'de Fransız yazar Annie Ernaux
  • 2021'de Tanzanyalı yazar Abdulrazak Gurnah
  • 2020'de Amerikalı şair Louise Gluck

2006'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Orhan Pamuk, ödül alan ilk Türk yazar oldu.